Main menu

header

20-01-1de Elena Şerban

Cunoscut mai ales datorită faptului că numele său a fost dat celui mai mare aeroport din România, Otopeni, Henri Marie Coandă a fost unul dintre geniile cu care poporul român se poate mândri. Venit pe lume la 7 iunie 1886, într-o familie mixtă, româno-franceză, Henri a avut o copilărie frumoasă. Mama sa, fiică de medic, dar şi tatăl, profesor de matematici şi ulterior premier al României, i-au insuflat micului Henri dragostea de carte.

 

După şcoala primară şi trei ani de liceu la Sf. Sava, Henri a fost trimis de tatăl său la Liceul Militar din Iaşi în 1899. După terminarea Şcolii de ofiţeri de artilerie, geniu şi marină din Bucureşti, Henri a luat în serios dorinţa de a ajuta pe cât posibil armata română. Şi nu s-a lăsat. În 1905 a construit primul avion-rachetă.

În 1909 a părăsit armata şi s-a mutat în Franţa, unde Gustave Eiffel l-a ajutat să obţină aprobări pentru a efectua experimente aerodinamice. Aici a construit primul avion cu reacţie!

Din cauza dezinteresului autorităţilor pentru invenţiile sale, savantul s-a mutat în Anglia, unde a lucrat la o fabrică de avioane. Aici, în perioada 1911-1914, a proiectat mai multe aparate de zbor „clasice” (cu elice) cunoscute sub numele de Bristol-Coandă.

În 1934, savantul a obţinut brevet pentru o invenţie ce a schimbat lumea. Era vorba despre un dispozitiv pentru devierea unui curent de fluid ce pătrunde într-un alt fluid. Fenomenul este numit astăzi Efectul Coandă.

De-a lungul vieţii sale, Coandă a brevetat peste 250 de invenţii, dintre care: avionul bimotor, aparatele de ochire pentru avioane, tunul fără recul, dar şi rezervoare şi cisterne de beton pentru combustibili, case prefabricate sau instalaţii pentru desalinizarea apei de mare. În 1926, inventatorul a pus la punct un dispozitiv de detecţie a lichidelor în sol, utilizat şi în prezent în prospectarea petroliferă.

După o lungă perioadă în care a locuit în ţara natală a mamei sale, Henri a revenit în România în 1969. A fost numit director al Institutului de Creaţie Ştiinţifică şi Tehnică, devenind un an mai târziu membru al Academiei Române.

Henri Coandă a murit la Bucureşti, la data de 25 noiembrie 1972, la vârsta de 86 de ani.