Main menu

header

07-01-1de Elena Şerban

Salvador Dali: un spaniol care a marcat arta, cu mustaţa sa excentrică şi, mai ales, cu operele sale geniale. Născut la 11 mai 1904, la Figueras, în provincia spaniolă Catalunia, artistul a fost unul dintre cei mai importanţi artişti suprarealişti, excentrici. De altfel, aceste caracterizări au marcat întreaga operă a lui Dali. Pe numele complet Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, spaniolul a fost unul dintre primii reprezentanţi ai artei care s-au folosit de presă pentru a-şi spori notorietatea. A fost convins că în acest fel va deveni bogat şi important.

 

Talentul pentru pictură, Salvador şi-l manifestă încă din copilărie, când desena pe cutiile pentru pălării ale unei mătuşi. Cel care i-a deschis ochii micului Dali pentru arta adevărată a fost Ramon Pichot, pictor impresionist, bun prieten al familiei. Convins că asta e chemarea sa, Salvador s-a înscris la Academia de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid, locul în care s-a împrietenit cu Federico García Lorca şi cu Luis Bunuel. Este exclus din facultate din cauza unor controverse.

În 1926 s-a mutat la Paris, unde i-a cunoscut pe André Breton, Pablo Picasso, Joan Miró şi Paul Eluard, dar şi pe soţia acestuia, rusoaica Gala Diaconov.

S-a îndrăgostit de Gala cu o pasiune care nu l-a părăsit toată viaţă. În scurt timp i-a furat-o pe Gala lui Eluard. Rusoaica a fost cel mai important om din viaţa lui Dali până la decesul ei. I-a fost iubită, prietenă şi, mai ales, muză. Graţie ei s-a mutat la New York, unde a avut un succes fenomenal. De altfel, succesul era mai important decât aerul - nu suporta să nu fie recunoscut. Aşa că, în perioada americană, se plimba pe străzile metropolei americane purtând la gât un clopoţel pentru a atrage atenţia asupra sa. Se comportă ciudat şi vorbeşte despre el la persoana a treia, folosind formularea „divinul Dali” sau pur şi simplu „Divinul”. În 1975, artistul a fost înnobilat şi a primit titlul de marchiz de Pubol.

A murit la 23 ianuarie 1989, la Figueras, localitatea în care s-a născut, în casa care azi a devenit Muzeul Dali. Printre operele care au făcut cunoscut numele său se numără „Persistenţa memoriei” şi „Copil geopolitic privind naşterea omului”.