Main menu

header

de Laura Zmaranda

- La 6 mai, liliacul se îmbracă în straie de sărbătoare la propria festivitate

„Zâmbind printre-ale primăverii ruguri, în taină, liliacul timpuriu întredeschide buzele din muguri”. Versurile poetului Nicolae Labiş se potrivesc de minune acestei perioade în care natura parcă se îmbracă în straie de sărbătoare intens colorate, iar văzduhul se umple de parfumul florilor. Şi pentru că este vremea în care florile de liliac ne desfată cu frumuseţea şi mireasma lor vă invităm într-o călătorie virtuală în cea mai mare pădure de liliac din ţara noastră.

Splendoarea dintre culmile Podişului Mehedinţi
Situată la o altitudine de 500 de metri în zona carstului de platformă al Podişului Mehedinţi, într-o depresiune intramontană, caracterizată prin numeroase ponoare calcaroase, rezervaţia de liliac sălbatic este unica staţiune din ţară conservată datorită climatului blând, cu influenţe submediteraneene. Situată la doar patru kilometri de oraşul Baia de Aramă, pe drumul dintre Drobeta Turnu-Severin şi Târgu-Jiu, această rezervaţie botanică se întinde pe 20 de hectare.
Pentru a ajunge la pădure pe jos se poate pleca din centrul comunei Ponoarele, de la şcoală, pe Valea Morilor, urmând firul apei şi urcând apoi pe Dosul Mare până în Valea Prislopului, pe o potecă marcată turistic. Pe acest traseu poate fi admirată Moara Crăcucenilor şi Bisericuţa de sub Stei. Deplasarea se poate face şi cu autoturismul, plecând tot din centrul comunei, pe lângă Căminul Cultural, traversând cătunul Tihoi şi mergând apoi în direcţia Delureni.
Departe de a putea exprima în cuvinte frumuseţea divină a acestei rezervaţii, este imposibil să nu spunem că pădurea de liliac de la Ponoarele este o splendoare ascunsă între culmile Mehedinţiului. Imaginea aproape paradisiacă a liliacului sălbatic la început de mai culminează cu momentul în care bobocii plesnesc într-un mov aprins şi într-un alb imaculat şi îşi revarsă parfumul primăvăratic.

Monument al naturii
Iacob Dumitraşcu, viceprimarul din Ponoarele, ne-a mărturisit că oamenii din comună ştiu de existenţa acestei păduri din moşi-strămoşi, iar această moştenire inedită a fost păstrată cu sfinţenie de oamenii locului. Se mândresc că au în hotarele comunei lor o astfel de minune a naturii, mai ales că acest loc atrage şi foarte mulţi turişti. Pentru a conserva rezervaţia, cele 20 de hectare ale pădurii de liliac au fost declarate în anul 1965 monument al naturii şi fac parte din aria protejată „Geo Parcul Podişul Mehedinţi”.

Adună peste 10.000 de turişti în fiecare an
Pădurea de liliac de la Ponoarele încă îi fascinează pe oameni cu frumuseţea ei. Turiştii veniţi din toată ţara se alătură sătenilor pentru a celebra sărbătoarea liliacului, manifestare câmpenească organizată în fiecare an, dar care a prins un caracter oficial abia începând cu 1965. Aceasta a reuşit să adune aproape de fiecare dată aproximativ 10.000 de oameni, care s-au bucurat nu doar de parfumul florilor de liliac, ci şi de un spectacol memorabil al unor interpreţi de renume din lumea muzicii populare, şi nu numai.
Ca şi anii trecuţi, şi anul acesta, sărbătoarea liliacului este organizată de autorităţile locale, care promit că cei prezenţi la eveniment nu vor regreta că au venit în comuna Ponoarele. Aşadar, oaspeţii sunt aşteptaţi la 6 mai la umbra florilor de liliac.

Podul lui Dumnezeu

În pofida faptului că, în această perioadă, principalul punct de atracţie îl constituie pădurea de liliac, dacă ajungeţi în comuna Ponoarele trebuie să ştiţi că mai sunt câteva obiective turistice ce merită vizitate. Podul lui Dumnezeu (foto sus) este unul dintre locurile pe care nu trebuie să le rataţi. Acesta este singurul pod natural din România, este inclus în categoria monumentelor naturale foarte rare şi este al doilea, ca mărime, din Europa. Mai mult decât atât, Podul lui Dumnezeu din Ponoarele este singurul pasaj natural rutier funcţionabil din ţară. Frumuseţea peisajelor se continuă şi în Complexul Carstic şi Câmpul de Lapiezuri, unde roca s-a transformat în file de poveste ce redau istoria pământului. Lacul Zăton, Peştera Ponoarele (foto jos), Peştera Bulba şi Cheile Băluţei sunt alte câteva obiective turistice.

• Deşi mai puţin restrânsă ca şi suprafaţă, o altă rezervaţie de liliac se află la aproximativ trei kilometri distanţă de satul Fântana Mare din Tulcea, în zona central-sudică a Podişului Babadag, lângă Podişul Casimcei, pe Valea Topologului. Spre deosebire de pădurea de liliac din Ponoarele, această rezervaţie nu are condiţii de dezvoltare atât de bune, motiv pentru care principalul ei scop este ocrotirea speciei de liliac ce creşte spontan.

• Rezervaţia de liliac de la Ponoarele nu este doar un paradis al florilor, ci şi al unor specii de vieţuitoare ocrotite de lege, cum sunt vipera cu corn, scorpionul şi broasca ţestoasă. Aşadar, dacă alegeţi să vă plimbaţi prin pădurea de liliac, fiţi totuşi prevăzători, pentru a evita astfel de întâlniri.

• Deşi predomină liliacul sălbatic şi mojdreanul, în această rezervaţie mai cresc şi alte „nestemate botanice“ rare, precum laleaua neagră sau vişinul turcesc.