Main menu

header

12-01-1de Elena Şerban

Pe Nathaniel Adams Coles, toată lumea îl ştie cu numele de Nat King (regele) Cole. Pianist, compozitor, interpret de jazz şi cântăreţ, Nat a venit pe lume la 17 martie 1919, în statul american Alabama, în familia unui preot baptist. Când micul Nathaniel avea 4 ani, familia Cole s-a mutat la Chicago.

A învăţat să cânte în biserica tatălui său. Copilul s-a arătat însă încântat nu doar de gospel, ci şi de muzica lui Bach şi a lui Rahmaninov.

În timpul liceului, Nat şi-a alcătuit prima formaţie de jazz. Timbrul său deosebit l-a făcut rapid celebru în SUA şi apoi în lume. Îl ascultau în aceeaşi măsură şi persoanele de culoare, dar şi albii. Lucru deosebit de rar în acea perioadă în care discriminarea pe motiv de rasă era acceptată.

În 1937, Nat s-a însurat cu dansatoarea Nadine Robinson. Cei doi au divorţat în martie 1948. În scurt timp, Nat s-a însurat cu cântăreaţa Marrie Ellington, printre copiii lor numărându-se şi Natalie Cole.

A fost primul afroamerican care a avut propriul show la radio şi, apoi, propriul show la televiziune. Emisiunea nu a durat mult, deoarece, se pare, America nu era pregătită pentru un om de culoare la televizor. Alături de grupul său, dar şi solo, Cole a înregistrat sute de piese. Printre acestea, ultracunoscutele „Mona Lisa” şi „Unforgettable”.

Ultimul hit al carierei sale a fost „Those lazy hazy crazy days of summer”, lansat în vara anului 1963.

Nat a fost îndrăgostit şi de actorie. El a jucat în „St. Louis Blues” (1958), „China Gate” şi „Blue Gardenia” (1953). „Cat Ballou” (1965), ultimul film în care a fost protagonist, a ieşit pe piaţă la câteva luni după decesul starului.

Nat King Cole a murit la 15 februarie 1965, în urma unui cancer la plămâni.