Main menu

header

03-01-1de Elena Şerban

Multă vreme, Radu Tudoran a fost considerat doar un autor de romane uşoare, de consum. Desconsiderarea l-a deranjat, dar l-a şi ambiţionat pe scriitorul născut de ziua femeii, în 1910. Numele cu care l-au înregistrat părinţii săi la naştere a fost Nicolae Bogza. Da, nu este o coincidenţă de nume. Radu Tudoran a fost fratele cunoscutului Geo Bogza, autor al romanului „Cartea Oltului”. Cei doi au venit pe lume în localitatea prahoveană Blejoi.

După ce termină cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri în 1932, Nicolae Bogza a fost încadrat în Armata Română până în 1938. În acel an a fost remarcat de marele Zaharia Stancu, şi-a schimbat numele în Radu Tudoran şi a demisionat din armată. A realizat că acela este drumul pe care trebuie să meargă. Doi ani mai târziu i-a apărut primul volum de nuvele, „Oraşul cu fete sărace”. După 1945, scriitorul s-a mutat la Brăila, unde şi-a construit o navă cu care voia să plece în jurul lumii. Din acel an a fost trecut pe linie moartă, chiar dacă fratele său, Geo, era considerat militant de stânga.

Radu Tudoran s-a remarcat din nou în 1954, cu romanul „Toate pânzele sus!”, un succes uluitor pentru toate vârstele. De altfel, în 1977, numărul volumelor publicate de el a depăşit 1,5 milioane. Printre alte romane sau volume de nuvele publicate de Radu Tudoran se numără „Ultima poveste”, „Dunăre revărsată”, „O lume întreagă” şi „Al treilea pol al Pământului”.

Radu Tudoran a fost însurat cu actriţa Maria Elena Iordache, fiica lui Vladimir Streinu.

Scriitorul a murit la 18 noiembrie 1992, la Spitalul Fundeni, din cauza unei boli a arterelor. Fratele său mai mare, Geo Bogza, a murit un an mai târziu.