Main menu

header

20-01-1de Elena Şerban

- Judecător, muncitor, scriitor celebru

Unul dintre cei mai prolifici autori români, din păcate nu foarte cunoscut în România, Vintilă Dumitru Economu Popescu Corbul a murit la 30 ianuarie 2008. Pentru cei mai puţini iniţiaţi în literatura şi dramaturgia românească, acesta este autorul scenariului filmului „Nea Mărin miliardar”, dar şi al peste 30 de romane.

Pasionat de scris încă de mic
Vintilă Corbul s-a născut la 26 mai 1916, la Bucureşti, într-o familie foarte bogată. Faptul că provenea dintr-o familie cu uriaşe posibilităţi materiale l-a ajutat, dar l-a şi îndepărtat pe Vintilă de pasiunea pe care o simţea încă din copilărie pentru scris. Astfel, imediat după liceu, urmează cursurile Facultăţii de Drept, pentru a le face pe plac părinţilor, care îl vedeau magistrat. Totuşi, nu renunţă la dragostea pentru scris şi studiază şi Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii Bucureşti.
Ajutat de familie, este numit judecător în Capitală imediat după terminarea Facultăţii de Drept. Avea doar 23 de ani. Spirit nonconformist, tânărul judecător a luat o decizie care a şocat familia. S-a însurat în aceeaşi perioadă cu Ana Stoenescu, fata unui simplu muncitor. Viaţa frumoasă a continuat însă până la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial. Atunci, este încorporat în armata română cu gradul de locotenent de artilerie antiaeriană.

Căderea unui intelectual
La sfârşitul conflagraţiei mondiale, Vintilă trece printr-o dramă care ar fi destabilizat pe oricine. Uriaşa avere a familiei sale a fost naţionalizată. Din acest motiv, împreună cu familia sa, este obligat să locuiască în bucătăria unui imobil cu patru camere.
Cea mai mare problemă cu care s-a confruntat urmaşul familiei Economu Corbul a fost aceea că niciuna dintre diplomele sale nu a mai fost recunoscută. Din acest motiv, deşi licenţiat în istorie şi magistrat, ajunge muncitor necalificat şi, ulterior, inginer la Întreprinderea Canal şi Apă Bucureşti (ICAB), unde lucrează aproape 15 ani. La scurt timp, Ana Stoenescu divorţează şi se stabileşte în Los Angeles.

O altă căsătorie
Câţiva ani mai târziu se căsătoreşte cu Ioana Sân-Giorgiu, fiica renumitului scriitor Ion Sân-Giorgiu. Căsătoria a fost cu atât mai şocantă, cu cât tatăl Ioanei fusese judecat şi condamnat la moarte, în absenţă, de regimul comunist pentru că ar fi fost membru al Gărzii de Fier şi membru al Guvernului în exil condus de Horia Sima. Deşi ar fi putut pleca în Austria cu tatăl său, Ioana Sân-Giorgiu a rămas în România, acceptând consecinţele faptelor tatălui său. Astfel, studentă eminentă la Conservatorul de Arte Dramatice, Ioana a fost exmatriculată. Pentru a se întreţine, se angajează ca muncitoare necalificată la o fabrică.
Cei doi tineri intelectuali, deveniţi muncitori necalificaţi, îşi completează veniturile foarte mici traducând diverse opere din limba franceză sau engleză.

S-a îmbolnăvit de tuberculoză
Munca la ICAB se dovedeşte deosebit de grea pentru Vintilă, care se îmbolnăveşte de tuberculoză. În timpul celor aproape doi ani de concediu medical, scriitorul are timp să se gândească la pasiunea sa de o viaţă: scrisul. Şi se apucă de treabă.
Deşi primul său roman, „Babel Palace”, apăruse în 1932, Vintilă Corbul nu s-a lăsat impresionat de toţi cei care îi spuneau răspicat că nu are nicio şansă să fie publicat în comunism. A continuat să scrie şi a mers cu romanul la o editură. Cea mai mare surpriză a venit însă de la autorităţile vremii. Astfel, deşi cunoşteau că vine dintr-o familie de burghezi şi că este căsătorit cu fiica unui „duşman al poporului”, lui Vintilă Corbul i s-a publicat romanul „Idolii de aur - Dinastia Sunderland-Beauclair”. A fost primul succes din perioada comunistă a lui Corbul.
Banii primiţi i-au permis scriitorului să îşi concentreze atenţia strict asupra pasiunii sale. Sute de mii de români se înghesuiau să cumpere cărţile semnate de Vintilă Corbul.
Însă, deşi părea că succesul îi va aduce liniştea sufletească, viaţa îi mai pregăteşte o lovitură. Soţia sa, Ioana, moare din cauza cancerului. Avea doar 35 de ani. În ciuda succesului său, care a adus cu sine mii şi mii de admiratoare, Vintilă nu s-a mai însurat niciodată.

Ar fi putut fi milionar
În scurt timp, Vintilă Corbul a devenit cel mai vândut romancier român. Practic, orice roman îl avea ca autor se vindea mai bine ca pâinea caldă. Din păcate pentru autor, în perioada comunistă, nu se punea în practică sistemul actual, prin care se oferă scriitorului un procent din încasări. Dacă ar fi fost aşa, Corbul ar fi fost unul dintre puţinii milionari ai comunismului. Oricum, nu se poate spune că se plângea din cauza banilor puţini. El câştiga între 100.000 şi 300.000 de lei pentru un titlu, în condiţiile în care salariul mediu nu depăşea 2.000 de lei.

Ajutat să plece din ţară de ministrul de Externe
În ciuda faptului că era unul dintre cei mai de succes scriitori români, Vintilă nu părea mulţumit. În plină glorie, în 1979, scriitorul dă o cruntă lovitură sistemului comunist când alege să fugă în Franţa. Cel care a facilitat plecarea scriitorului a fost ministrul de Externe de atunci al României, Ştefan Andrei. S-a mutat în orăşelul Rocquencourt, aflat în apropierea Parisului, unde a locuit până la decesul său. A murit aproape sărac, ultimele sale pasiuni, în afară de scris, fiind un câine şi o băutură carbogazoasă.

Romane inspirate din viaţa bogătaşilor

Vintilă a dat dovadă de o inspiraţie şi de o creativitate ieşite din comun. Singur sau împreună cu Eugen Burada, este autorul a aproape 30 de romane, toate de succes, printre care: „Mafia şi miliardarii”, „Atenţie! Los Angeles va sări în aer!”, „Casa din Cherry Street”, „Cavalcadă în iad”, „Cenuşă şi orhidee la New York”, „Extaz, moarte şi rock’n’roll”, „Hollywood - infernul viselor”, „Miliarde şi picioare lungi”, „Oameni în Rolls-Royce” sau „Salvaţi-mă! Sunt miliardar!”. Cele mai multe dintre aceste cărţi au avut ca sursă de inspiraţie lumea fastuoasă a bogătaşilor americani. Acest lucru a fost posibil deoarece în copilărie Vintilă luase contact de nenumărate ori cu luxul orbitor al Los Angelesului, pentru că mama sa, Sofia, deţinuse numeroase acţiuni la multe studiouri şi companii de film. „Căderea Constantinopolului” este creaţia cu cel mai mare succes al lui Vintilă Corbul, fiind vândută în 192.000 de exemplare doar la primul tiraj.

Scenarist de renume

Vintilă Dumitru Corbul Economu Popescu nu a fost doar un scriitor de succes, ci şi un scenarist desăvârşit. De altfel, unele dintre filmele al căror scenariu a fost scris de Corbul au fost vizionate de milioane şi milioane de români. Una dintre cele mai cunoscute pelicule care îl are pe generic pe Vintilă Corbul este „Nea Mărin miliardar”, care se situează pe locul întâi în topul celor mai vizionate filme româneşti din toate timpurile. Alte filme turnate pe baza scenariilor lui Corbul sunt: „Revanşa”, „Un comisar acuză” şi „Duelul”, toate regizate de Sergiu Nicolaescu.