Main menu

header

19-01-1de Elena Şerban

Este unul dintre puţinii oameni cunoscuţi de întreaga planetă. A încântat cu cântecele sale sute de milioane de oameni. Din Japonia, până în Madagascar, toţi fredonau „That’s all right”, „Heartbreak Hotel” sau „Love me tender”. Elvis Presley a venit pe lume în Mississippi, la 8 ianuarie 1935. El a fost singurul supravieţuitor al unei sarcini gemelare, fratele său decedând la scurtă vreme de la naştere. Cu toate că familia sa nu era una dintre cele mai înstărite, părinţii Vernon şi Gladys Presley i-au oferit toate cele necesare micului Elvis. Oraşul natal, Tupelo, este şi locul în care a luat contact cu muzica negrilor, pe care o cânta pe băncile bisericii.

Primul contract profesionist l-a semnat în 1953, însă abia în 1954 a obţinut succesul cu hitul „That’s all right”. Omul care îi va aduce faima mondială este însă Tom Parker (se autointitula „Colonelul”), care i-a devenit manager în 1955. A fost cea mai bună decizie pe care putea să o ia Elvis în cariera sa. La mai puţin de un an avea să înregistreze vânzări de peste un milion de exemplare şi câştiga primul său Disc de Aur. Frumuşel şi cu sex-appeal, Elvis este remarcat şi de producătorii de la Hollywood, care i-au propus rapid roluri în filme. Succes total.

În 1959, starul a rupt inimile femeilor din toată lumea când a anunţat că s-a îndrăgostit de Priscilla Ann Beaulieu, care avea doar 14 ani. La 1 mai 1967, Elvis s-a căsătorit cu Priscilla în Las Vegas. Singurul copil al cuplului, Lisa Marie, a venit pe lume la 1 februarie 1968.

De atunci şi până în 1977, viaţa sa s-a împărţit între concerte, filme şi turnee. Stresul şi-a spus însă cuvântul. A divorţat de Priscilla şi s-a cufundat în băutură şi droguri. În consecinţă, în august 1977, a murit la reşedinţa sa din Graceland. Avea doar 42 de ani, dar a lăsat în urmă 31 de filme şi două documentare, 64 de albume de studio sau live, 149 de single-uri şi nenumărate concerte şi sute de Discuri de Aur şi de Platină pentru numărul-record de discuri vândute.

La 8 ianuarie 1993, Serviciul Poştal American a scos pe piaţă un timbru cu chipul marelui cântăreţ.