Main menu

header

de Laura Zmaranda

- Arta aranjamentelor în stil japonez ce dă viaţă florilor

„Unul dintre cele mai importante lucruri când vine vorba despre ikebana şi de care ar trebui să ne îngrijim mai întâi este starea de spirit. De aceea, înainte de a ne gândi ce aranjament să facem de Sărbători sau ce vase să folosim pentru a ne înfrumuseţa căminul, este deosebit de important să ne asigurăm că avem inima împăcată şi că tot ceea ce vom realiza izvorăşte dintr-un sentiment profund de recunoştinţă şi preţuire pentru ceilalţi”. Aceasta este introducerea pe care Sorin Mazilu, sensei ikabana în cadrul Asociaţiei Româno-Japoneză Himawari, ne-a făcut-o atunci când l-am rugat să ne dea câteva sfaturi privind decorarea căminului în perioada Sărbătorilor de iarnă cu aranjamente florale realizate în spiritul culturii nipone.

Optaţi pentru nuanţe festive
Alegerea vasului trebuie să ţină cont de evenimentul pentru care va fi realizată creaţia florală, de mediul ambiant unde aceasta va fi amplasată, de exemplu cromatica şi decoraţiunile existente în cameră, dar şi de preferinţele celor care o vor admira. Pentru aranjamentele florale care vă vor înfrumuseţa casa în perioada Sărbătorilor de iarnă, aveţi de ales între două variante. Puteţi opta pentru vase cu o cromatică rece, precum nuanţele de iarnă, alb, cenuşiu, negru, verde închis, sau unele cu o cromatică caldă, în contrast cu perioada rece a iernii, preferate fiind nuanţele de galben, roşu şi portocaliu. Pentru masa de Revelion, vasul poate avea nuanţe festive precum auriul, argintiul sau puteţi alege vase din sticlă transparentă sau din cristal.

Excesul de frunze accelerează deshidratarea
Următorul pas în realizarea creaţiilor ikebana este alegerea florilor şi a plantelor. Pentru a completa în mod armonios atmosfera Sărbătorilor de iarnă este recomandat să acordaţi întâietate florilor şi plantelor de sezon. Puteţi face aranjamente florale superbe folosind crin imperial, amarylis, orhidee, camelii, azalee, flori de ceară (Wax Flowers) sau chiar crizanteme.
Este important ca atunci când realizaţi aranjamentul să nu păstraţi multe frunze pe tija florală. Un exces de frunze le face să se deshidrateze rapid, în timp ce lipsa lor completă duce la încetarea absorbţiei apei. Pentru pata de culoare a aranjamentului puteţi folosi crenguţe de brad şi de molid, frunze de camelie, buxus, tuia sau mahonia. Creaţiile florale pot fi însufleţite şi prin includerea fructelor precum conurile de brad, ramurile cu măceşe, nuci şi mere pădureţe.

Alegeţi cu grijă florile!
Înainte de realizarea propriu-zisă a aranjamentului, Sorin Mazilu ne sfătuieşte să acordăm la fel de multă atenţie şi alegerii florilor. După cum susţine acesta, este foarte important să le cumpărăm din locuri bine aerisite, umbroase, răcoroase şi umede (condiţii esenţiale pentru păstrarea corespunzătoare a florilor tăiate). Alte detalii esenţiale sunt cele ce ţin de sănătatea florilor. Spre exemplu, pentru a vă asigura de prospeţimea acestora, alegeţi flori parţial deschise, iar în cazul inflorescenţelor (cum ar fi frezia) asiguraţi-vă că măcar una dintre flori este complet înflorită. Altfel, există riscul ca plantele să fi fost prematur recoltate, iar înflorirea bobocilor să nu se mai realizeze. Sănătatea florilor poate fi stabilită prin examinarea tulpinii, a frunzelor şi a celorlalte părţi vegetale. Dacă acestea sunt deshidratate, lipsite de fermitate şi decolorate sunt şanse mari ca planta să se ofilească în curând. Dacă petalele florilor prezintă pete maronii, înseamnă că au stat timp îndelungat la soare sau au fost expuse atacului unor insecte sau al unor ciuperci dăunătoare, iar boala se va extinde la toate florile din buchet.

Trebuie protejate de vânt şi de frig
Pentru a evita deshidratarea florilor prin scurgerea sevei, acestea trebuie ţinute cu coroana florală în jos. Doar cele ce au fiolă se transportă ţinându-le în sus, pentru a fi mereu în contact cu apa. Este important ca florile să fie protejate de vânt, pentru că acesta va creşte ritmul transpiraţiei şi va accelera veştejirea.
Temperatura la care majoritatea florilor se simt cel mai bine este între 10°C şi 15°C, aşadar este recomandat să evităm transportarea lor în frig.

E indicat ca apa să fie mereu curată

Pentru a asigura o viaţă cât mai lungă aranjamentului floral, înainte de a pune florile în apă tăiaţi o porţiune de 1-2 cm din baza tulpinilor sub apă. Astfel vor reuşi să absoarbă apa din vază mai bine. Înainte de a fi folosită, pentru a distruge cât mai multe bacterii, vaza trebuie spălată foarte bine şi clătită. În vas nu trebuie pusă foarte multă apă - tulpinile să fie acoperite de 2-4 cm apă - pentru că aceasta determină degradarea tulpinilor şi ofilirea prematură a florilor. De la această regulă fac excepţie doar plantele acvatice (nufărul, lotusul) în cazul cărora vazele vor trebui bine umplute cu apă. De asemenea, este important să nu lăsaţi în apă frunze sau resturi vegetale, ce vor putrezi şi vor accelera dezvoltarea bacteriilor. Apa din vas trebuie schimbată la cel mult trei zile, atunci când se reîmprospătează şi secţiunea de la baza tijei. Deşi aranjamentele florale au rolul de a îmbogăţi casa, pentru a ne bucura cât mai mult de frumuseţea lor efemeră, acestea trebuie amplasate cât mai la umbră, în spaţii ferite de căldură, cu o umiditate bună a aerului şi unde nu sunt curenţi de aer.

Sfat! Pentru a vă bucura mai multă vreme de aranjamentele florale, este important să nu folosiţi pentru crearea lor fructe mari, precum merele sau portocalele, şi să nu le puneţi în preajma coşurilor cu fructe, deoarece etilena, substanţa emanată de fructele coapte, produce ofilirea prematură a florilor.