Main menu

header

30-01-1de Gabriela Niculescu

- „Dacă Mădălina, care avea tot, s-a sinucis, eu pentru ce să mai trăiesc?“

În noaptea de 11 spre 12 decembrie, Mălina Olinescu s-a sinucis, la numai 37 de ani, aruncându-se de la etajul şase al imobilului în care locuia în Bucureşti. Astfel şi-a găsit sfârşitul brutal una dintre cele mai calde voci din muzica uşoară românească, după o lungă perioadă de depresie.

Apreciată, premiată, dar nu destul...
Mălina Olinescu s-a născut la 29 ianuarie 1974, la Bucureşti, a absolvit Liceul de Filologie Iulia Hasdeu şi Facultatea de Psihologie. Interpreta provenea dintr-o famile de artişti, mama sa, Doina Spătaru, fiind o cântăreaţă cunoscută în lumea muzicală, iar tatăl său, Boris Olinescu, un actor apreciat în anii ‘60.
Mălina a început să cânte de la frageda vârstă de 5 ani, participând apoi la numeroase festivaluri în corul şcolii gimnaziale. În 1995 a concurat la Festivalul de Muzică Uşoară „Aurelian Andreescu”, secţiunea Interpretare, unde a câştigat premiul I.
În 1996, Mălina intra într-o echipă de cântăreţi talentaţi, care se numea Şcoala Vedetelor. Trupa făcea un show de televiziune la postul public şi era foarte apreciat şi urmărit la acea vreme. Această perioadă a însemnat pentru Mălina rampa de lansare în lumea muzicală. Tot în 1996 a participat la Festivalul de Muzică Uşoară de la Mamaia, unde a obţinut premiul III la secţiunea Interpretare. În 1997, în cadrul aceluiaşi festival, a obţinut premiul I la secţiunea Şlagăre, cu melodia „Mi-e dor de tine”. Tot în anul 1997 a luat şi premiul I la secţiunea Interpretare a Festivalului Cerbul de Aur.
În 1998 a câştigat selecţia naţională Eurovision şi a reprezentat România la Birmingham, Anglia, cu melodia „Eu cred”, clasându-se pe locul 22 din 25. Tot în acelaşi an a obţinut premiul III, împreună cu colegul său şi compozitorul Adrian Despot, la secţiunea Creaţie a Festivalului Mamaia, cu piesa „Pot să zbor”.
Mălina Olinescu a scos şi două albume, primul în 1997, intitulat „Ready for you”, cu piese în limba engleză, iar cel de-al doilea, în 1999, numit „Pot să zbor”.
Deşi era nemulţumită de faptul că nu existau prea multe case de discuri care s-o promoveze, cariera sa era în ascensiune, anul acesta filmând 80 de videoclipuri alături de bunul său prieten, Călin Geambaşu.

Petre Geambaşu: „Am pierdut un Stradivarius”
Zvonurile care s-au vehiculat în aceste zile au fost multe, unul dintre ele făcând referire la faptul că tatăl Mălinei s-a sinucis în acelaşi mod, iar ea avea o înclinaţie genetică spre actul suicidal. Petre Geambaşu, care a fost un apropiat al familiei Olinescu, infirmă această bârfă. „Boris Olinescu nu s-a sinucis, a fost un accident. Era la un prieten, încerca să-l ajute să fixeze ceva la fereastră şi a căzut. De ce se face o telenovelă din asta şi nu spune nimeni că am pierdut un Stradivarius? Pentru că aşa suna vocea Mălinei, ca un Stradivarius. Eu nu am mai întâlnit o voce de o aşa acurateţe la nicio altă cântăreaţă”, a declarat Petre Geambaşu.
Un alt motiv, vehiculat, al sinuciderii Mălinei este depresia peste care nu a putut trece în urma divorţului de Dan Setco, clăparul trupei Compact, care a avut loc în anul 2007, căsătorie care a durat şapte ani.

Ultimul SMS: „O să mă ai pe conştiinţă”
Mălina trăia o poveste de dragoste, ce urma să evolueze la etapa căsătoriei, cu Sebastian Truţă, în vârstă de 25 de ani. Se zice că după ce sâmbătă s-a certat cu iubitul său, Mălina a făcut o criză de furie şi i-a aruncat hainele pe scări, apoi a dat afară şi căţelul lor. Gurile rele spun că ea s-a pus zdravăn pe băutură, acesta fiind şi motivul care i-ar fi distrus şi căsnicia cu Dan Setco.
Sebastian este şocat de moartea iubitei sale: „N-a vorbit niciodată de sinucidere. Sunt şocat de ce a spus Călin Geambaşu, cum că aştepta ca Mălina să se omoare şi că ameninţa să facă asta în fiecare lună.” Cu puţin timp înainte ca Mălina să se arunce de la balcon i-a transmis iubitului său ultimul SMS prin care îi spunea: „O să mă ai pe conştiinţă!”.

Lucian Mîndruţă: „Noi am omorât-o”
„Nu înţelegeţi? Noi am omorât-o pe Mălina Olinescu. Noi, ăştia care am făcut din Mădălina Manole o celebritate mai mare în mormânt decât în viaţă. Iar acum, cu circul care urmează în presă, nu facem decât să construim motive pentru următorii sinucigaşi semicelebri, dezamăgiţi de viaţă, dar cu mari speranţe pentru posteritate”, a spus cu convingere Lucian Mîndruţă.
Vlad, unul dintre prietenii apropiaţi ai Mălinei, susţine această teorie: „Am asistat la o scenă, când Mădălina Manole a murit. Mălina a venit la mine cu lacrimi în ochi, m-a luat în braţe şi mi-a spus: «Vlad, cum e posibil? Cum a putut s-o facă? Ce-i lipsea? Avea copil, avea familie, avea tot ce-şi putea dori! Dacă ea, care avea tot, s-a sinucis, eu pentru ce să mai trăiesc?» Tremura. Acum îmi dau seama că vorbea foarte adevărat şi chiar avea de gând...”.

Călin Geambaşu: „Am dus-o la un tratament de specialitate acum un an“

„Vorbea despre acest subiect cu noi toţi, cei 30 care suntem ca o familie şi cântăm împreună de 70 de ori pe an. Practic, jumătate din timpul ei şi-l petrecea cu noi. Ameninţa, spunea că o să facă asta (n.r. - că se va sinucide). Starea ei se amplifica doar atunci când se certa cu iubitul ei. Atunci nu o mai interesa absolut nimic, fiindcă ea îşi dorea o familie, se agăţa de această idee. Era tot ce îşi dorea mai mult - împlinire pe plan familial. Ea era o perfecţionistă şi îşi dorea asta şi pe plan sentimental, dar nu a obţinut-o. Vorbea şi despre moartea Mădălinei Manole... Anormal de mult vorbea despre lucrul ăsta. Ajunsese deja să fie un subiect al zilei. Încercam să o menajăm, să pară o glumă, de teamă că altfel ar fi împins-o mai devreme spre un asemenea gest. Am dus-o la un tratament de specialitate acum un an. Problema este că nu s-a ţinut de el. Noi, cei apropiaţi, nu am vrut să o cicălim. Se simţea depresivă când i se prescriau antidepresive. Iar pastilele astea o duceau în aşa o stare, că nu ştia când e zi şi când e noapte. Medicii au tratat-o cu aceleaşi pastile ca şi cele administrate în cazuri de paranoia”, a declarat Călin Geambaşu.

- Mălina Olinescu a fost înmormântată joi, 15 decembrie, la cimitirul Sfânta Vineri, din Bucureşti

Alte morţi şocante

Nu doar Mălina Olinescu a avut o moarte tulburătoare. Anul trecut, Mădălina Manole a ales să-şi pună capăt vieţii prin otrăvire cu Furadan, deşi decesul său se află încă sub semnul întrebării. Şi interpreta de origine engleză Amy Winehouse şi-a făcut ieşirea din scena vieţii într-un mod uluitor, la 23 iulie a acestui an, când consumul excesiv de alcool şi de droguri i-a răpit ultima suflare.