Main menu

header

21-01-1de Elena Şerban

Oanţă este numele cu care era apelat de amici întemeietorul unuia dintre cele mai cunoscute grupuri vocale din România: Song. Ioan Luchian Mihalea s-a născut la 15 decembrie 1951, în Bucureşti, şi şi-a manifestat talentul de muzician încă din copilărie. Când împlinea doar 22 de ani a înfiinţat grupul ce avea să schimbe percepţia românilor asupra muzicii, pentru că la Song se cântau melodii cu versuri populare, ce îmbinau perfect lirismul cu sensibilitatea. „Ana Lugojana” sau „Iac-aşa” sunt doar câteva dintre cântecele celebrei trupe. Primii membri ai corului erau studenţi ai Facultăţii de Limbi Germanice de la Universitatea Bucureşti.

Succesul înregistrat cu Song l-a determinat pe Ioan Luchian Mihalea să înfiinţeze Minisong, un cor pentru copii.

După Revoluţie a fost realizator şi prezentator al emisiunii tv „Tip Top Mini Top”, unde a lansat multe vedete de azi, precum Dana Rogoz sau Alina Sorescu. Majoritatea copiilor care şi-au început cariera la Minisong se laudă şi acum cu acest lucru.

Pe lângă muzică, Mihalea a cochetat şi cu actoria, jucând în câteva filme, printre care „Eu, tu şi Ovidiu”, în 1977, „Pădurea nebună”, în 1982, şi „Cine iubeşte şi lasă”, tot în 1982.

Oanţă a fost însurat cu Adina şi au avut împreună un fiu, Ionuţ. Compozitorul a murit la 29 noiembrie 1993, asasinat în locuinţa sa. Criminalii au declarat atunci că Oanţă era homosexual, fapt infirmat cu tărie de Adina Mihalea.