Main menu

header

17-01-1de Elena Şerban

L-a creat pe „Tom Sawyer” şi a povestit „Aventurile lui Huckleberry Finn”, a descris cum se simte „Un yankeu la curtea regelui Artur” şi a fost „Prinţ şi cerşetor”. S-a născut la 30 noiembrie 1835, cu numele Samuel Langhorne Clemens, dar a devenit celebru în toată lumea drept Mark Twain. Scriitorul, care a marcat sute de milioane de copii din întreaga lume, a fost considerat de marele William Faulkner „părintele literaturii americane”.

Samuel a fost al şaselea din cei şapte copii ai unui negustor dintr-un orăşel din statul Missouri. Doar un frate şi o soră au ajuns la vârsta maturităţii, pentru că ceilalţi au murit în copilărie. Când Samuel avea 4 ani, familia s-a mutat în Hannibal, un oraş aflat pe Fluviul Mississippi, sursă de inspiraţie pentru multe dintre operele sale. La 18 ani a plecat din Hannibal, lucrând ca tipograf la New York, Philadelphia, St. Louis şi Cincinnati.

După patru ani şi-a schimbat meseria şi a devenit pilot de vas cu zbaturi, pe Fluviul Mississippi. După Războiul de Secesiune din 1861, Mark Twain a fost obligat să lucreze ca miner, apoi a găsit de lucru la un ziar din Virginia City, numit The Daily Territorial Enterprise. Acolo, a început să folosească pseudonimul literar Mark Twain.

În 1870 s-a însurat cu Olivia Langdon, sora unui prieten, pe care a văzut-o iniţial doar într-o fotografie. Cei doi au avut un băiat (care a murit la vârsta de 1 an şi 7 luni) şi trei fiice. În perioada în care a fost însurat cu Olivia, aproape 34 de ani, Mark a publicat cele mai frumoase opere ale sale.

Samuel Langhorne Clemens - Mark Twain - a murit de angină pectorală la 21 aprilie 1910, în Redding, Connecticut.