Main menu

header

08-01-1de Dana Purgaru

- Milioane de oameni de pe mapamond au contribuit cu voturile lor la desemnarea locurilor câştigătoare

Fundaţia elveţiană New7Wonders, cea care a organizat în trecut şi campania „Cele şapte minuni ale lumii”, a anunţat lista celor şapte locuri de pe Terra care vor fi incluse anul viitor pe lista minunilor naturii. Campania de votare s-a încheiat la 11/11/11, ora 11:11 PM, moment ales special, pentru că se zvonea că atunci avea să vină Apocalipsa. Aşadar, s-a dovedit o ocazie în plus pentru a demonstra puterea şi frumuseţea naturii învingătoare.

08-01-2Asia, continentul campion
Minunile reprezentative ale naturii de pe Terra sunt: Amazonul din America de Sud (1), Golful Halong din Vietnam (2), Cascada Iguazú din Argentina şi Brazilia (3), Insula Jeju din Coreea de Sud (4), Komodo din Indonezia (5), râul subteran Puerto Princesa din Filipine (6) şi Muntele Masă din Africa de Sud (7). Rezultatele vor fi verificate şi validate de o comisie independentă, urmând ca anul viitor să fie anunţată lista finală a celor şapte minuni ale naturii.

08-01-3Campanie realizată cu ajutorul internetului
Ideea campaniei „Cele şapte minuni ale naturii” îi aparţine lui Bernard Weber, fondatorul organizaţiei New7Wonders. Prima listă a fundaţiei a fost dată publicităţii la 7 iulie 2007 (7/7/7). „Weber a înţeles potenţialul internetului încă din 1999. Sunt multe locuri pe Terra în care oamenii nu pot vota altfel. Proiecte precum «Cele şapte minuni ale naturii» permit oamenilor să participe la un eveniment democratic şi facilitează «alfabetizarea digitală»”, a declarat Eamonn Fitzgerald, reprezentat al organizaţiei New7Wonders.

08-01-4Lista iniţială cuprindea 440 de obiective
În 2007, când a început campania, au fost selectate prin vot 440 de obiective din 220 de ţări din întreaga lume. După o primă etapă de votare, primele 77 au fost înscrise pe o listă preliminară.
După consultarea unei echipe de experţi, lista a fost redusă la 28 de locuri, fiind comunicată publicului la 21 iulie 2009. Tot atunci a început şi a doua etapă de votare, încheiată la 11 noiembrie anul acesta. „Când lista celor şapte minuni ale naturii va fi confirmată oficial, aceste obiective vor deveni pentru totdeauna o parte a memoriei globale a omenirii, alături de lista celor şapte noi minuni ale lumii”, potrivit site-ului oficial al organizaţiei.

- Rezultatele oficiale vor fi publicate în 2012.

Cele şapte noi minuni ale lumii

08-01-5Între anii 2001 şi 2007, fundaţia New7Wonders a propus 200 dintre monumentele existente pe Terra spre a fi alese şapte dintre ele, cele reprezentative pentru omenire. Astfel s-a dorit actualizarea listei celor şapte minuni ale lumii realizată în anul 200 î.Hr de Filon din Bizanţ. Câştigătoare au fost desemnate: Chichen Itza din Yucatán - Mexic, statuia lui Iisus din Rio de Janeiro - Brazilia, Colosseumul din Roma - Italia, Marele Zid Chinezesc, Machu Picchu din Peru, Petra din Iordania şi Taj Mahal din Agra - India. Piramida egipteană de la Giza a primit titlul de câştigător de onoare, deoarece este singurul obiectiv rămas în picioare dintre cele de pe lista antică a celor şapte minuni ale lumii.

08-01-608-01-7