Main menu

header

de Elena Şerban

- Populaţia lumii a crescut de şapte ori în 200 de ani

Pământeanul cu numărul şapte miliarde a venit pe lume la sfârşitul lunii octombrie în... India. Şi în Filipine. Şi... în mai multe alte state asiatice. Nu este însă nicio greşeală! Pentru că nu s-a putut stabili cu exactitate care este copilul care a ridicat numărul persoanelor de pe Terra la şapte miliarde, s-au desemnat mai mulţi. Simbolic.

Nargis şi Danica, faimoase prin naştere
Plan International, o organizaţie ce protejează drepturile copilului, a desemnat pământeanul cu numărul 7 miliarde o fetiţă din India, Nargis (Floare frumoasă). Copilul s-a născut într-o familie de fermieri săraci din provincia Uttar Pradesh, în satul Mall. Potrivit Plan International, Nargis a fost aleasă pentru a atrage atenţia asupra ratei crescute a avorturilor fetuşilor de sex feminin.
De asemenea, şi ONU a ales un bebeluş din Filipine drept locuitorul cu numărul 7 miliarde al Terrei. Danica May Camacho s-a născut la Manilla, cu o greutate de 2,5 kilograme.

Estimări şocante pentru experţi
Potrivit estimărilor, în 2025, omenirea va atinge pragul de 8 miliarde. De asemenea, conform unui raport ONU ce a fost publicat săptămâna trecută, populaţia lumii ar putea ajunge la 15 miliarde de persoane până la sfârşitul secolului. Această previziune îi şochează însă pe experţi, deoarece mulţi dintre ei indicau numărul de zece miliarde de locuitori pentru anul 2100.

Temeri în legătură cu insuficienţa hranei
Cea mai mare problemă a oamenilor de ştiinţă este legată de faptul că acest spor al populaţiei ar putea afecta resursele de hrană ale planetei. Creşterea rapidă şi continuă a populaţiei în statele mai puţin dezvoltate poate conduce la foamete, analfabetism şi conflicte, avertizează cercetătorii.
Un număr de 42 de specialişti în ştiinţe de mediu, economie şi demografie atrage atenţia că lumea se îndreaptă spre dezastru. De altfel, chiar şi în prezent, situaţia nu e deloc roz. Un raport dat publicităţii luna trecută arată că aproape un miliard de oameni suferă zilnic de foame. Cei mai afectaţi sunt locuitorii statelor din regiunea Asia-Pacific şi Africa subsahariană.

Măsuri antisuprapopulare
Printre motivele care au dus la creşterea accentuată a numărului de oameni pe Terra se numără progresele considerabile ale medicinei, îmbunătăţirea calităţii vieţii, măsurile luate de unele guverne pentru sporirea populaţiei şi chiar interzicerea de unele grupuri religioase a metodelor de contracepţie. Situaţia este relativ ţinută sub control în China, stat în care autorităţile au decis să interzică mai mult de un copil pe familie. Dacă în marele stat asiatic nu s-ar fi luat măsuri de acest gen, situaţia ar fi fost cu mult mai gravă.

Clasamentele pe ţări, modificate
Creşterea numărului de persoane din lume a determinat şi schimbarea clasamentului în ceea ce priveşte cele mai populate state ale lumii. Astfel, conform estimărilor, în mai puţin de 20 de ani, statul cel mai populat va fi India, care va detrona China. Locul al treilea ar putea fi ocupat de Nigeria, cea mai populată ţară africană. În prezent, în acest stat locuiesc aproximativ 162 de milioane de persoane, însă, conform estimărilor, până în 2050, populaţia nigeriană va ajunge la... 750 de milioane!!
După prognoza ONU, SUA vor trece pe al patrulea loc în 2050, cu o populaţie de 404 milioane de oameni, faţă de 315 milioane de oameni în 2009.
Pakistan va avea o creştere a populaţiei de la 181 de milioane la 335 de milioane de oameni. Astfel, Pakistanul va depăşi Indonezia şi va deveni cel mai populat stat islamic din lume.
Indonezia va avea şi ea o creştere a populaţiei de la 230 de milioane (2009) la 288 de milioane de oameni (2050). Va ceda, din acest motiv, locul său Pakistanului, şi, în anul 2050, va ocupa al şaselea loc în clasament. De altfel, cea mai mare explozie demografică se va înregistra în statele sărace şi foarte sărace din Asia şi Africa.
În ceea ce priveşte statele dezvoltate, ele vor coborî în clasamente. Astfel, Japonia va ajunge de pe locul 10 pe locul 17 în topurile anului 2050. Populaţia acestei ţări va scădea de la 127 de milioane la 102 milioane de oameni. Nici Germania nu va sta mai bine. Astfel, în anul 2050, numărul nemţilor va scădea de la 82 de milioane la 71 de milioane.

Ultimul recensământ din România = 19.599.506 locuitori
Prin comparaţie cu populaţia Pământului, cea a României este în scădere accentuată de mai bine de 20 de ani. Astfel, dacă în 1990 a fost atins recordul de 23,2 milioane de locuitori, la recensământul proaspăt încheiat România număra peste 19,5 milioane de locuitori. Dezastrul demografic a continuat în ţara noastră, în ultimii ani, numărul de români scăzând cu aproximativ 4 milioane.
În România, natalitatea, care este considerată cel mai important indicator demografic, a scăzut permanent începând cu 1990. Cu o rată de 9,9 născuţi-vii la o mie de locuitori, nivelul României este sub cel al mediei din Uniunea Europeană (UE). Cel mai bine stau Irlanda (16,7‰) şi Franţa (12,8‰), iar cel mai rău Austria (9,1‰), Italia, Ungaria şi Portugalia (9,4‰-9,6‰). Dacă natalitatea a scăzut permanent, mortalitatea a rămas constant ridicată. În 2010 s-au înregistrat 260.000 de decese (12,1 la 1.000 de locuitori), în creştere cu câteva mii faţă de anul precedent, dar cu peste 10.000 faţă de 1990.
Rata mortalităţii în România este printre cele mai ridicate din Europa, fiind depăşită de Bulgaria (14,2 decese la 1.000 de locuitori), Letonia şi Ungaria (13‰). De asemenea, speranţa de viaţă în România - 73,5 ani - este printre cele mai scăzute din Europa.

- Trei milioane de copii cu vârsta sub 5 ani mor anual pentru că nu au suficientă mâncare

- În urmă cu 2.000 de ani, la naşterea lui Iisus, erau în jur de 200 de milioane de oameni...
- În 1800 erau doar un miliard de pământeni...
- În anii ’60, omenirea număra aproximativ 3,5 miliarde de persoane...
- În 1974 s-a ajuns la 4 miliarde de locuitori ai Planetei...
- În 1987, la 5 miliarde...l În 1999, la 6 miliarde...
- În 2011, la 7 miliarde...
- Până în 2050 se estimează că vom ajunge la 9 miliarde de oameni!