Main menu

header

19-01-1de Dana Purgaru

- Geniul de la Apple s-a retras din activitate, lăsând în urma sa invenţii ce au propulsat lumea

Viaţa lui Steve Jobs este asemănătoare cu cea a majorităţii geniilor. A fost obsedat de mic de electronică, a renunţat la studiile superioare, a plecat „în lume”, unde a cunoscut experienţa drogurilor şi apoi, într-un garaj, a pus bazele tehnologiei folosite azi de majoritatea dintre noi. Toate au însă un sfârşit. Cofondatorul „mărului gigant” Apple şi-a anunţat la 24 august demisia din postul de director executiv al acestei companii arhicunoscute. Deşi vestea nu a fost şocantă, ţinând cont de faptul că se ştia despre el că este bolnav, a avut un impact foarte mare, deoarece acest geniu al tehnicii a contribuit considerabil la evoluţia civilizaţiei noastre în ultimele decenii. Aşadar, lumea se întreabă acum: „Ce vom face fără Steve Jobs?”

Dormea pe podea şi se hrănea din mila celorlalţi
Steve Paul Jobs s-a născut la 24 februarie 1955, în San Francisco, SUA, şi a fost adoptat de Paul şi Clara Jobs, alături de care a locuit apoi în California. Părinţii săi naturali sunt Abdulfattah Jandali, un musulman sirian, profesor de ştiinţe, şi Joanne Simpson, care a devenit apoi logoped. Copilul a fost „plănuit” spre adopţie înainte de a se naşte, din motive financiare.
A fost preocupat de mic de electronică, iar în adolescenţă i-a telefonat lui William Hewlett, preşedintele Hewlett-Packard, pentru a-i cere nişte componente pentru un proiect şcolar. Pe lângă acestea, a primit şi un job de vară la HP. Cu această ocazie l-a întâlnit pe Steve Wozniak, cu care s-a înscris într-un club al împătimiţilor de computere.
A absolvit liceul şi s-a înscris la Colegiul Reed din Portland, la care a renunţat după doar un semestru, deşi a continuat să urmeze câteva cursuri, printre care şi cel de caligrafie. În acea perioadă dormea pe podea, în camerele prietenilor, recicla cutii de aluminiu pentru bani şi primea hrană gratis, o dată pe săptămână, de la un templu indian local.

Călătorie spirituală în India
După ce a muncit ca tehnician la o companie producătoare de jocuri video (Atari) şi a strâns suficienţi bani, Steve a plecat într-o călătorie spirituală în India. Pe acele meleaguri a luat droguri puternice şi a trăit experienţe „înălţătoare”, după cum a declarat mai târziu, având viziunea care avea să îl facă mai târziu unul dintre cei mai cunoscuţi şi importanţi oameni de pe planetă.
Odată întors în SUA - ca un budist, cu capul ras şi purtând haine tradiţionale indiene - Steve şi-a vândut Volkswagenul şi, cu banii luaţi pe el, a înfiinţat Apple Computer Inc., împreună cu Steve Wozniak şi Ronald Wayne.

A realizat importanţa mouse-ului
În 1976 a construit primul produs comercial al companiei, Apple 1. Preţul acestuia era de 666,66 dolari, iar clienţii primeau unitatea principală, ce trebuia asamblată acasă, fără tastatură şi ecran. Un an mai târziu, alături de Steve Wozniak, a lansat Apple II. Jobs s-a numărat printre primii care au realizat importanţa unui mouse pentru interfaţa grafică, prin care utilizatorii puteau interacţiona cu un computer prin apăsarea pe imagine, în loc să tasteze ceea ce doreau.
În 1984, geniul a pus bazele computerului Macintosh, un succes pe plan mondial. Din cauza unor diferende pe care le-a avut cu colegii, Jobs a luat o pauză de zece ani în colaborarea cu Apple, a cumpărat Studiourile Pixar Animation de la George Lucas şi a înfiinţat NeXT Computer. Cel din urmă proiect nu a avut însă succesul scontat.

„Câteodată, viaţa te loveşte în cap cu o cărămidă”
În 1996, Apple a cumpărat NeXT, iar Jobs s-a întors la compania pe care o înfiinţase şi care avea dificultăţi. După patru ani de la preluarea conducerii, a lansat prima versiune de iPod, marcând începutul revoluţiei Apple. „Sunt sigur că nimic din toate astea nu s-ar fi întâmplat dacă nu aş fi fost dat afară de la Apple. A fost o doctorie cu gust foarte amar, dar cred că acest pacient avea nevoie de ea. Câteodată, viaţa te loveşte în cap cu o cărămidă”, a declarat inventatorul într-un discurs la Universitatea Stanford, în 2005.
Din mâna lui Steve Jobs au ieşit apoi produse „de aur”, ce au uimit şi stârnit concurenţa şi au încântat publicul din ce în ce mai avid de tehnologie, precum: iTunes (2003), MacBook (2006), iPhone (2007) sau iPad (2010).
Prietenul său şi totodată rivalul său, Eric Schmidt, de la Google, l-a numit pe Jobs cel mai de succes director executiv din America din ultimii 25 de ani, iar Jeff Weiner, director executiv la LinkedIn, l-a poreclit Michelangelo al erei digitale.

Geniul, oprit de cancer
La mijlocul anilor 2000, Jobs a început să aibă grave probleme de sănătate, iar în 2004 şi-a anunţat angajaţii că este tratat pentru cancer de pancreas. Dificultăţile au continuat, iar în 2009 a fost supus unui transplant de ficat şi a trecut prin două concedii medicale prelungite, dintre care pe al doilea l-a luat în ianuarie 2011. „Am spus întotdeauna că, dacă va veni ziua în care nu-mi voi mai putea îndeplini îndatoririle în calitate de director al Apple, voi fi primul care va spune acest lucru”, a scris el într-o scrisoare adresată Consiliului de Administraţie şi comunităţii Apple. „Din nefericire, această zi a venit. Demisionez deci din funcţia de director general al Apple”.
Speculaţiile despre starea sa de sănătate au dăunat preţului acţiunilor Apple, iar imediat după anunţarea demisiei sale, la 24 august, acţiunile au scăzut cu 5%.

Are patru copii

Legat de viaţa sa particulară, Jobs nu a oferit prea multe amănunte de-a lungul timpului. Recent a declarat: „Am făcut multe lucruri de care nu sunt mândru, cum ar fi să-mi las prietena însărcinată când aveam 23 de ani şi modul în care am gestionat această situaţie. Dar nu am nimic de ascuns”. Evenimentul la care a făcut referire s-a petrecut în 1978, fata sa se numeşte Lisa Brennan-Jobs şi a fost concepută cu pictoriţa Chrisann Brennan. La 18 martie 1991, Steve s-a căsătorit cu Laurene Powell, cu care are trei copii - un băiat şi două fete.

Salariu de 1 $ pe an!

Venitul lui Jobs în postul de director executiv la Apple era de 1 $ pe an, însă cele 5.426 de milioane de acţiuni la această companie alături de cele 138 de milioane de acţiuni la Disney (pe care le-a primit când a vândut Pixar) i-au adus o avere colosală. Forbes a estimat-o în 2009 la 5,1 miliarde de dolari.

- Prima biografie autorizată a lui Steve Jobs va apărea în noiembrie anul acesta.
- Este un mare fan Beatles şi consideră că membrii acestei trupe reprezintă un model de afaceri datorită spiritului de echipă ce i-a propulsat în topurile muzicale.
- Jobs are la activ 230 de brevete de inventator.

„Munca îţi va umple o mare parte din viaţă şi singura modalitate în care vei fi total satisfăcut este să crezi că faci un lucru grozav. Şi singura modalitate de a face un lucru grozav este să-ţi iubeşti munca. Dacă nu aţi găsit încă acest lucru, continuaţi căutarea. Nu vă mulţumiţi cu mai puţin“ - Steve Jobs