Main menu

header

16-01-1de Elena Şerban

La 5 septembrie 1638 a venit pe lume Ludovic al XIV-lea, intrat în istorie sub numele de Regele Soare. Ludovic a fost educat sub stricta supraveghere a cardinalului Jules Mazarin, ce ocupa funcţia de premier al Franţei în acea perioadă.

 

După moartea lui Mazarin, Regele şi-a luat soarta în propriile mâini şi a decis în Franţa în toate privinţele: politică, armată şi altele. Şi-a apropiat militarii, în mijlocul cărora se simţea, uneori, mai bine decât în propria familie. În 1660, la doar 22 de ani, Ludovic a fost obligat să se însoare cu Maria Tereza a Spaniei, fiica lui Filip al IV-lea. Cu ea a avut şase copii, însă în paralel a avut numeroase amante, care i-au oferit nu doar plăceri, ci şi copii. După moartea Terezei, Ludovic s-a recăsătorit cu Françoise de Maintenon.

Regele Soare a avut o bătrâneţe chinuită atât din cauza sa, deoarece nu accepta sfaturile celor din jur, dar şi din cauza medicilor personali, care nu erau prea instruiţi. A murit la 1 septembrie 1715. Boala de care suferea i-a cauzat o cangrenă la un picior, ce necesita amputarea membrului inferior. Regele a refuzat, astfel că boala s-a extins în tot corpul şi i-a fost fatală.

Printre cele mai importante lucruri ce au rămas în urma Regelui Soare se numără Palatul Versailles, dar şi Hotel des Invalides (Domul invalizilor). Tot în timpul lui Ludovic al XIV-lea a fost refăcută Curtea Pătrată din cadrul Luvrului. De altfel, amenajarea şi refacerea acestuia au fost stopate în 1678, când Regele a ales Versailles ca reşedinţă regală.