Main menu

header

03-01-1de Elena Şerban

Există puţine case în lume în care să nu fie cel puţin un televizor. Această invenţie deosebită, fără de care majoritatea populaţiei aproape că nu mai concepe să trăiască, îi aparţine unui inginer scoţian, John Logie Baird. Acesta s-a născut la 13 august 1888, în Helensburg, Scoţia. După cursurile liceale devine student la Universitatea din Glasgow. Primul Război Mondial îl obligă să îşi întrerupă studiile chiar înainte de a-şi obţine diploma de inginer. Cu toate acestea, a lucrat o perioadă ca inginer, însă, în 1922, a renunţat din cauza sănătăţii precare. Doi ani mai târziu a obţinut primele imagini televizate, folosindu-se de rezultatele muncii lui Arthur Korn (care a pus la punct primele circuite care au permis transmiterea imaginilor tv).

Astfel, în 1924, Baird a obţinut imagini televizate în care se distingeau doar contururile obiectelor. Apoi, în 1925, a reuşit să pună la punct sistemul, astfel încât să poată fi recunoscute şi figurile. Anul următor a realizat prima transmisiune prin televiziune a unor imagini în mişcare. În 1928 a demonstrat că imaginile puteau fi redate în culori. Datorită acestor progrese, serviciile poştale germane i-au oferit posibilitatea să dezvolte un post de televiziune.

Invenţiile sale au deschis calea transmisiunilor sportive. Primul eveniment de acest gen a fost derby-ul de la Epsom, în 1931. Transmisia a fost efectuată pentru primul post de televiziune francez, Télévision-Baird-Natan. Tot Baird a fost cel care a pus pe picioare postul britanic BBC. Însă, în ciuda acestui lucru, dar şi din cauza unui incendiu ce a avut loc la unul dintre punctele de lucru ale lui Baird, în 1937, BBC a renunţat la sistemul pus la punct de inginerul scoţian. Acest lucru i-a provocat mari supărări şi i-a înrăutăţit starea de sănătate. Din decembrie 1944, până în 1946, anul morţii sale, a locuit în Station Road, comitatul East Sussex. A murit la 14 iunie 1946, din cauza unui atac de cord pe care l-a suferit în februarie acel an.