Main menu

header

17-01-1de Elena Şerban

Cu un succes copleşitor în Europa şi în sud-estul Asiei, Louis Germain de Funès de Galarza rămâne totuşi unul dintre cei mai mari comici ai lumii. Născut la 31 iulie 1914, în familia unui avocat şi a unei casnice, în localitatea Courbvois (o suburbie a Parisului), Louis şi-a început cariera de artist ca pianist. Au urmat apoi roluri în teatru şi în filme, fiind coleg pe platouri cu Bourville şi cu Jean Gabin. Devine celebru abia la vârsta de 49 de ani, graţie filmului „Jandarmul din Saint Tropez”. Urmează o serie de alte filme cu aceeaşi idee, „Jandarmul şi jandarmeriţele”, „Jandarmul în vacanţă”, „Jandarmul şi extratereştrii”, dar şi alte succese foarte mari ca „Hibernatus”, „Avarul”, „Marea hoinăreală”.

În perioada 1936-1942, el a fost căsătorit cu Germaine Louise Élodie Carroyer, împreună cu care a avut un fiu născut în 1937, Daniel de Funès, care a fost grafician.

Înălţimea de doar 1,64 nu l-a împiedicat să cucerească şi inima tinerei Jeanne de Maupassant, nepoata scriitorului Guy de Maupassant. Cei doi s-au căsătorit în 1943 şi au avut împreună doi copii, Olivier şi Patrick, născuţi în 1944 şi în 1949. Cei doi fii nu au îmbrăţişat cariera de actor, unul dintre ei devenind medic, iar celălalt, pilot de avioane la compania Air France. Asta în condiţiile în care Olivier a jucat alături de tatăl său în câteva producţii de succes, dintre care cea mai cunoscută este „Hibernatus”.

Louis de Funes a murit la vârsta de 79 de ani, în urma unei afecţiuni cardiace cauzate de intensitatea cu care îşi juca rolurile.