Main menu

header

15-01-1de Elena Şerban

- Saga cinematografică a avut încasări de peste 6,4 miliarde de dolari, mai mult decât „James Bond” şi „Războiul stelelor”. Cărţile scrise de J.K. Rowling au „produs” şi ele 700 de milioane de dolari

Premiera filmului „Harry Potter şi Talismanele Morţii 2” a avut loc în România la mijlocul lunii iulie, la un cinematograf din Bucureşti. Conform criticilor, acest ultim film bazat pe cartea lui J.K. Rowling oferă experienţe inedite graţie tehnologiei 3D şi IMAX 3D. Volumele şi filmele ale căror personaje principale sunt Harry Potter şi amicii săi, elevi la o şcoală de vrăjitorie, au fermecat întreaga lume. Farmece şi vrăji intense şi de succes, de vreme ce milioane de copii şi adulţi din întreaga lume s-au înghesuit să urmărească aventurile lui Harry Potter. Datorită acestor milioane de urmăritori ai producţiilor cu Harry Potter, s-a creat o megaindustrie de profil. Urmarea? Actorii care au jucat în rolurile principale au devenit milionari în lire sterline.

Daniel Radcliffe, mai bogat decât nepoţii Reginei Angliei
Harry Potter, personajul principal al producţiei scrise de J.K. Rowling, este un copil slăbuţ, cu ochi albaştri jucăuşi ascunşi în spatele unor ochelari cu rame rotunde. Băiatul ales să joace în rolul Harry a fost Daniel Radcliffe. Rolul nu i-a adus doar celebritatea, ci şi 46 de milioane de euro. În ciuda averii sale, care îl face mai bogat decât William şi Harry, nepoţii Reginei Marii Britanii, Radcliffe nu are pasiuni costisitoare. „Singurul lucru pe care îmi place să îl fac este să citesc. De altfel, cărţile sunt singurele lucruri pe care îmi şi place să le cumpăr. Restul, sunt cumpărături de nevoie”, a declarat Daniel.
Actorul suferă de o formă uşoară de dispraxie, boală ce se caracterizează printr-o deteriorare considerabilă în dezvoltarea coordonării motorii. Copiii care suferă de această boală pot avea dificultăţi la scris, desenat etc.

Emma „Hermione” nu are ce face cu banii
Emma Watson, care a portretizat-o pe Hermione Granger, a câştigat peste 22 de milioane de lire sterline. Născută în 1990, la Paris, într-o familie de avocaţi englezi, Emma şi-a dorit să devină actriţă încă de la vârsta de 6 ani. Primul său rol profesionist a fost chiar în producţia Harry Potter, rol pe care l-a jucat în perioada 2001-2011. Emma a şocat opinia publică în 2009 când a declarat că nu ştie exact câţi bani are. Apoi, uluită de suma pe care o deţine, fosta interpretă a şocat din nou afirmând: „Nu ştiu ce aş putea face cu atâţia bani”. De aceea, faptul că iubeşte să călătorească prin Londra cu mijloacele de transport în comun a făcut-o şi mai populară.

Rupert „Ron” şi-a luat maşină de... 60 de lire sterline
Rupert Grint, al treilea actor din cuplul născocit de J.K. Rowling, a câştigat 20 de milioane de lire sterline. Nici Rupert (22 de ani) nu face „paradă” cu banii săi. El s-a plimbat prin Europa, la începutul verii, la volanul unei maşini ce a costat... 60 de lire sterline. Ca o ironie a sorţii, roşcatul e înnebunit după maşini, dar nu după cele de lux. Prima maşină pe care şi-a achiziţionat-o a fost o... dubiţă de îngheţată.

J.K. Rowling, o viaţă de roman
15-01-2Născută la 31 iulie 1965, în comitatul Gloucestershire, din Anglia, Joanne Rowling a trăit în cei 46 de ani cât alţii în trei vieţi. La începutul anilor ’90 s-a mutat în Portugalia, ţară în care s-a şi căsătorit cu ziaristul tv Jorge Arantes. În 1993 a devenit mama unei fetiţe, Jessica Isabel Rowling Arantes. La scurtă vreme de la naşterea fetiţei, cei doi soţi au divorţat. În acelaşi an, Joanne şi-a luat fiica şi s-a mutat în Scoţia. „A fost una dintre cele mai grele perioade din viaţa mea. Am fost diagnosticată cu depresie şi eram la un pas de sinucidere”, a declarat J.K.
Viaţa celor două s-a schimbat în bine după ce lui Joanne i-a venit ideea personajului Harry Potter. „Eram într-un tren şi, fără să îmi dau seama de ce, mi-a venit în cap figura unui copil cu ochelari. Ştiam exact figura şi comportamentul. Mi-a fost doar teamă că, neavând nimic de scris la mine, nu voi fi în stare să îl reproduc ulterior. Apoi, ideile se legau de la sine”. După ce a scris prima carte, „Harry Potter şi piatra filosofală”, Joanne a mers la un editor. Care a refuzat-o. La fel şi al doilea şi încă alţi nouă. Abia a 12-a editură a fost de acord să scoată pe piaţă cartea. Primul tiraj din 1997 - 1.000 de exemplare. Banii pe care i-a obţinut Joanna în urma editării primului volum al Sagăi nu au fost prea mulţi. Doar 800 de lire sterline. Abia în urma unei licitaţii ţinute în SUA pentru drepturile de ecranizare, şi care i-a adus în conturi Joannei 105.000 de dolari, scriitoarea a decis să continue povestea lui Harry Potter.

S-a recăsătorit cu un medic
Anul 2001 a fost unul norocos pentru J.K. Dacă pe plan profesional totul începea să meargă din ce în ce mai bine, nici pe plan personal nu era rău. În a doua zi de Crăciun, Joanne s-a recăsătorit cu medicul Neil Michael Murray, mai mic cu şase ani decât ea. Cei doi au împreună alţi doi copii.

Donează milioane de dolari persoanelor în nevoie
Miliardara J.K. nu a uitat că a avut o viaţă plină de neîmpliniri materiale şi a oferit până în prezent milioane de dolari mamelor singure, copiilor cu probleme de sănătate, dar şi persoanelor care suferă de scleroză multiplă (boală din cauza căreia a murit mama sa).

Saga ar putea continua

Multă vreme s-a crezut că, după volumul şapte din Saga Harry Potter, J.K. Rowling „va pune pixul în cui”. Însă, spre încântarea tuturor iubitorilor lui Harry Potter, scriitoarea nu exclude varianta de a continua povestea. „Până la urmă, Harry Potter e copilul meu. Eu decid ce se va întâmpla cu el. Acum sunt de părere că nu aş mai scrie nimic Harry Potter, dar... nu se ştie niciodată”, a afirmat Rowling.

Autoarea l-a refuzat pe Michael Jackson

J.K. Rowling a refuzat oferta lui Michael Jackson de a transforma Harry Potter într-un musical. Într-un interviu acordat lui Oprah Winfrey, J.K. a declarat că era convinsă că musicalul Harry Potter va fi un eşec. „Am fost de acord ca multe lucruri să fie vândute sub franciza Harry Potter, şi chiar să se construiască un parc de distracţii cu această temă, dar un musical… cred că era prea mult”, a declarat scriitoarea.

- Ultimul film din serie a avut, în primele trei zile de difuzare în cinematografe, încasări de 180 de milioane de dolari, cu 50 de milioane mai mult decât estimau producătorii.
- Brandul Harry Potter e evaluat la 15 miliarde de dolari.