Main menu

header

16-01-1de Elena Şerban

Roald Engelbregt Gravning Amundsen şi Sir Edmund Percival Hillary - doi exploratori, doi oameni deosebiţi, graţie cărora trei dintre cele mai grele puncte de pe glob au fost cucerite (Polul Nord, Polul Sud şi Everestul), sunt născuţi la doar patru zile distanţă. În ani diferiţi. Primul, din punct de vedere cronologic, Amundsen, a văzut lumina zilei la 16 iulie 1872, în orăşelul norvegian Borge, iar cel de-al doilea, Hillary, a venit pe lume la 20 iulie 1919, în Auckland, Noua Zeelandă.

Roald Amundsen

Primul om care a păşit la Polul Sud
Roald Amundsen. Primul om care a ajuns la Polul Sud a avut încă de la naştere un nume predestinat - în dialectul nordic vechi, Roald înseamnă „vestitul”. Norvegianul nu s-a prea omorât cu şcoala. Lipsit de educaţie, a lucrat între anii 1894 şi 1896 ca matroz pe diferite corăbii. În anul 1895 primeşte brevetul de cârmaci.
Roald Amundsen a fost primul navigator care a descoperit calea maritimă dintre Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific, prin arhipelagul arctic canadian. A atins Polul Sud la 14 decembrie 1911, cu o lună înaintea exploratorului britanic Robert Falcon Scott.
Un proverb românesc spune despre un aventurier că „nu moare în patul lui”. Cam aşa s-a întâmplat şi cu Amundsen. Norvegianul a dispărut în jurul datei de 10 iunie 1928, în zona Mării Barentz (regiunea Polului Nord), încercând să salveze echipajul dirijabilului „Italia”, condus de Umberto Nobile, care se rătăcise. Dispariţia hidroavionului Latham 47, la bordul căruia se afla Amundsen, a fost catalogată ani la rând drept una misterioasă.

Sir Edmund Hillary

16-01-2Primul pe Everest!
Dacă în cazul lui Amundsen pasiunea pentru expediţii are oarecum rădăcini în copilărie, familia sa fiind una de armatori şi de posesori de vase, la Sir Edmund e destul de greu de explicat. Acesta din urmă a studiat la „Aukland Grammar School” şi la Universitatea din Aukland. A început cariera de alpinist în Alpii neozeelandezi. În 1951 a participat la expediţia neozeelandeză din Garhwal (Himalaya), iar în 1952 a fost membru al expediţiei britanice de pe Cho Oyu (Himalaya) - 8.153 m. Aventura care i-a adus recunoaşterea internaţională a fost încununată de cucerirea Vârfului Chomolungma - Everestul (8.848 de metri), la data de 29 mai 1953. Exploratorul neozeelandez a fost ajutat şi însoţit în această expediţie de şerpaşul Tenzing Norkey. Izbânda nu l-a potolit. Astfel, împreună cu un grup de oameni de ştiinţă a participat la o recunoaştere a fundului Mării Weddell (noiembrie 1955 - martie 1956), a cărui adâncime ajunge la 5.000 de metri.
Un alt punct de referinţă în cariera lui Sir Edmund este acela că a atins Polul Sud la 4 ianuarie 1958.
Pentru a-i răsplăti pe şerpaşii care l-au ajutat să cucerească Chomolungma (Everestul), neozeelandezul şi-a dedicat o mare parte din viaţă ajutând populaţia şerpa din Nepal prin organizaţia nonprofit pe care a fondat-o, muncă despre care a declarat că, de fapt, este cea mai mare realizare a vieţii sale. Afirmaţia a fost cu atât mai importantă, cu cât prima soţie şi fiica sa au murit în 1975, într-un accident de avion, în timp ce duceau ajutoare populaţiei şerpa. Neozeelandezul a decedat la 11 ianuarie 2008, la Auckland, în urma unei afecţiuni cardiace.