Main menu

header

09-01-1de Elena Şerban

„Bărbaţii preferă blondele”, „Unora le place jazz-ul”, „Inadaptaţii”, „Cum să te măriţi cu un milionar” sunt doar câteva dintre producţiile graţie cărora bărbaţi din întreaga lume s-au putut bucura de jocul actoricesc, dar mai ales de frumuseţea celei mai cunoscute blonde a Hollywwodului: Marilyn Monroe.

Blonda s-a născută la 1 iunie 1926, la Los Angeles, sub numele de Norma Jean Mortensen. Charles Stanley Gifford, agent de vânzări la studiourile de film, şi Martin Edward Mortensen sunt cele două nume vehiculate pentru „postul” de tată al lui Marilyn.

Mama viitorului star, Gladys Pearl Monroe Baker Eley, a decis să o dea pe Norma spre creştere unei familii adoptive. În 1942, Marilyn se mărită cu James Dougherty. În timp ce soţul lupta în cel de-Al Doilea Război Mondial, ea a devenit cunoscută în SUA prin intermediul unor fotografii făcute în fabrica de avioane unde lucra. Acesta e primul pas spre uriaşa carieră.

La doar 20 de ani este angajată la 20th Century Fox, pentru 300 de dolari pe lună, şi primeşte numele Marilyn Monroe, care a ajuns pe buzele tuturor după filmul „Niagara” (1952). Numeroase legende s-au ţesut pe baza copilăriei sale nefericite. Dar blonda îşi vedea liniştită de treabă pe parte profesională. Pentru că din punct de vedere personal... lucrurile nu au stat deloc roz. După divorţul de Dougherty au urmat căsătorii ratate cu jucătorul de baseball Joe di Magio şi cu scriitorul Arthur Miller, iar blonda a fost suspectată că a avut o serie de relaţii extraconjugale cu celebrul Tony Curtis, dar şi cu câţiva membri ai familiei Kennedy.

Diva a murit în împrejurări neelucidate până acum, la 5 iunie 1962. Avea doar 36 de ani, iar decesul a fost înregistrat ca „probabil sinucidere”.