Main menu

header

de Elena Şerban

- Păcălelile se ţin lanţ de cinci secole

Una dintre cele mai iubite zile din an este Ziua Păcălelii, care se sărbătoreşte în fiecare an la data de 1 aprilie. Povestea acestei zile vesele începe undeva în secolul al XVI-lea.

Prima zi din an în calendarul gregorian
Conform calendarului gregorian, prima zi din an era 1 aprilie. Ulterior, în timpul lui Carol al IX-lea, s-a decis adoptarea calendarului iulian, astfel că prima zi din an a devenit 1 ianuarie. Mulţi oameni au avut greutăţi de adaptare la această schimbare şi au continuat să petreacă şi să se simtă bine şi pe 1 aprilie. În acea perioadă, una dintre amuzamentele preferate era păcălitul celor din jur.
Astfel, calendarul s-a schimbat, dar obiceiul farselor de 1 aprilie a rămas până în zilele noastre.

Glume şi în presă
De-a lungul anilor, mijloacele de informare în masă nu s-au sfiit să arunce pe piaţă anunţuri false, dar amuzante, pentru a celebra în acest fel Ziua Păcălelilor. De cele mai multe ori, milioane de oameni din întreaga lume aflau uimiţi şi şocaţi de la televizor, din ziare sau de la radio despre culturile de spaghete sau despre aproximarea numărului Pi. La sfârşitul jurnalelor de ştiri, crainicii anunţau amuzaţi că totul era o farsă sau pur şi simplu rugau oamenii să privească data din calendar. Nimeni nu s-a supărat, chiar dacă au fost şi persoane cărora unele glume nu le-au picat bine.
Iată câteva dintre cele mai cunoscute farse făcute în presă:
- „A fost interzis umorul”. Acest anunţ sec i-a şocat pe belgienii care ascultau un post de radio la 1 aprilie 2006. Crainicul staţiei radio susţinea că, din cauza tensiunilor dintre flamanzi şi valoni, va fi dată o lege prin care umorul să fie interzis! Şi mulţi au crezut, însă după ce crainicul a anunţat că totul a fost doar o glumă… Belgia era toată un râs;
- La sfârşitul anilor ’90, lanţul de fast- food Burger King anunţa că va pune pe piaţă hamburgerul pentru stângaci. Ce însemna asta? Că acest preparat era conceput în aşa fel încât ingredientele să cadă numai spre dreapta. A doua zi după anunţ, foarte mulţi americani care mâncau la restaurantele Burger King solicitau expres hamburgeri pentru stângaci;
- Tot în aceeaşi perioadă, în Alabama, un ziar local scria că autorităţile statului au decis să rotunjească valoarea numărului Pi de la 3,14 la 3, ca să nu mai fie greu de lucrat cu valoarea veche;
- La 1 aprilie 2007, organizaţia de apărare a drepturilor animalelor PETA avea pe blogul său un articol în care se preciza că s-a găsit o metodă-bombă de salvare a căprioarelor: acestea ar trebui tranchilizate, vopsite într-un model cu camuflaj şi apoi eliberate în pădure.

Postul BBC, altfel de cum îl ştiţi
Celebrul post de radio britanic BBC, cunoscut pentru seriozitatea şi acurateţea ştirilor, şi-a făcut chiar un obicei din a difuza de 1 aprilie ştiri false, pentru amuzamentul ascultătorilor. Astfel, în 1957, a anunţat că Elveţia nu mai are capacitatea de a stoca impresionanta recoltă de macaroane. Mulţi britanici au picat în plasă şi au sunat la postul de radio pentru a afla cum pot cultiva şi ei... pastele făinoase. În 1980, acelaşi post de radio anunţa că autorităţile au decis să schimbe celebrul ceas Big Ben cu unul electronic. Cireaşa de pe tort a venit în 1967, când postul îşi informa ascultătorii că a experimentat transmiterea mirosurilor prin undele radio. Spre surpriza realizatorilor postului, numeroşi telespectatori au sunat la BBC să anunţe că experimentul a avut succes şi că ei au reuşit să perceapă mirosul transmis.

„Turnul Eiffel va fi demolat”
Pentru a dovedi că şi francezii ţin la glume, ziarul „Le Parisien” anunţa, în 1986, că Turnul Eiffel va fi demolat. Deşi au fost informaţi ulterior că e o glumă, numeroşi locuitori ai Hexagonului şi-au revenit cu greu din şoc.
Un alt turn aflat la baza unui anunţ-farsă a fost cel din Pisa. Crainicul televiziunii olandeze informa, la 1 aprilie 1967, cu lux de amănunte, că unul dintre cele mai cunoscute monumente italiene s-a prăbuşit.

„Internetul se închide”
Riguroşi şi serioşi, germanii au căzut în plasa unui post de radio care recomanda iubitorilor de mişcare în aer liber să alerge cu o viteză care să nu depăşească 4 km/h. „În acest fel nu veţi deranja veveriţele al căror sezon de împerechere începe astăzi, 1 aprilie”. Prea puţini oameni au realizat farsa, în ciuda faptului că anunţul se încheia cu precizarea datei.
Şi pentru că în prezent totul se face prin intermediul internetului, iată că nici utilizatorii acestuia nu au fost uitaţi. Astfel, la 1 aprilie 1997, milioane de internauţi au primit următorul mesaj: „Internetul se închide între 31 martie şi 2 aprilie, pentru curăţenia de primăvară”. Textul mai avertiza că vor fi aruncate la gunoi toate căsuţele poştale online nefolosite de multă vreme şi paginile web inactive.

Bombardaţi cu o... minge
Faptul că era combatant în Primul Război Mondial nu l-a făcut pe un pilot francez să uite că era 1 aprilie. De aceea s-a gândit să detensioneze puţin situaţia. S-a suit în avion, a survolat zona în care se afla un batalion german şi a aruncat un colet despre care nemţii au crezut că e o bombă. De teamă că ar putea muri, soldaţii germani au fugit care încotro. Văzând că nu explodează nimic, un militar neamţ şi-a luat inima în dinţi şi a mers să vadă ce e în pachet. Spre surpriza tuturor, acesta conţinea doar o minge de fotbal pe care era prinsă, cu un ac, o hârtie cu mesajul: „Păcăleală de 1 aprilie!”.

„Peşti de aprilie“

În Franţa, persoanele păcălite de 1 aprilie se numesc „peşti de aprilie”, pentru că, din punct de vedere astrologic, Soarele părăseşte semnul zodiacal al Peştilor. Tocmai de aceea, în această zi, oamenii oferă şi primesc diverse cadouri care să ilustreze un peşte, de la felicitări până la cutii cu bomboane şi obiecte. De asemenea, se practică agăţarea unui peşte de hârtie de spatele cuiva, fără ca acesta să ştie. Aşa că... feriţi-vă spatele de 1 aprilie!

- 1 aprilie este recunoscută ca fiind Ziua Păcălelilor în mai multe ţări din lume, printre care România, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Germania sau Franţa.
- În unele state există superstiţia că farsele trebuie făcute până la ora prânzului, altfel aduc ghinion celui care păcăleşte.
- Unele ţări din America Latină, cum ar fi Peru şi Columbia, au şi ele Ziua Păcălelilor, însă aceasta este celebrată la 28 decembrie.