Main menu

header

13-01-1de Elena Şerban

Temut sau luat în râs. Real sau ireal. Toată viaţa lui Grigori Efimovici Rasputin s-a desfăşurat între extreme. S-a născut la 22 ianuarie 1869 într-un sătuc siberian. Când avea 18 ani a stat trei luni la o mănăstire. În 1889, Rasputin s-a căsătorit şi, deşi a devenit tatăl a trei copii în 12 ani, a plecat în lume în 1901. După Grecia şi Ierusalim, călugărul s-a oprit la Sankt Petersburg, unde s-a aciuat pe lângă familia Romanov.

Se pare că ciudatul personaj a profitat de faptul că Alexei, fiul ţarului Nicolae al II-lea şi al ţarinei Alexandra, era bolnav de hemofilie, iar medicii nu reuşeau să îl vindece. Din nu se ştie ce motive, sănătatea moştenitorului era mult mai bună când Rasputin era în preajma sa. Treptat, călugărul a reuşit să intre pe sub pielea capetelor imperiale. Ţarul şi ţarina îl considerau pe Rasputin un om al lui Dumnezeu şi un profet. Însă, un profet care frecventa prostituatele şi bea până cădea sub masă.

Primul Război Mondial a fost momentul crucial al „carierei” lui Rasputin. Deoarece ţarul era pe front, călugărul şi-a crescut considerabil influenţa asupra ţarinei.

Nobili importanţi au cerut îndepărtarea lui Rasputin. La un moment dat, un grup de nemulţumiţi a decis să-l otrăvească. Conform poveştilor ulterioare, Rasputin nu a fost afectat de otravă, aşa că a fost împuşcat. În zadar. După 30 de minute, spre şocul tuturor, Rasputin era viu. Însă nu pentru multă vreme. Conspiratorii l-au lovit cu bâtele, după care l-au aruncat în Râul Neva, uitându-se la el cum se scufunda, satisfăcuţi că, până la urmă, „Inamicul Statului” era mort. Era 29 decembrie 1916. După trei zile, trupul lui Rasputin - otrăvit, împuşcat şi bătut - a fost pescuit din râu şi autopsiat. Cauza morţii: înecul.

După moartea fostului călugăr, secretarul său, Simonovici, a afirmat că Rasputin era convins că va fi asasinat. Mai mult, a lăsat chiar o scrisoare-testament în care se preciza că, dacă va fi asasinat de nobili, aceştia vor fi obligaţi să părăsească ani întregi Rusia. După doar câteva luni, avea loc marea revoluţie rusă.