Main menu

header

12-01-1de Elena Şerban

Dacă un nume este cunoscut de copiii din toată lumea acela este al lui Walt Disney. Pentru că numele său este trecut pe cea mai mare parte a filmelor de desene realizate în întreaga lume.

Walt s-a născut la 5 decembrie 1901, în Chicago, în familia Florei şi a lui Elias Disney, şi a avut trei fraţi şi o soră. În aprilie 1906, familia lui Walt s-a mutat în Marceline, Missouri, iar în toamna anului 1917, la Chicago. În plin război mondial, Disney a abandonat liceul şi a încercat să se înroleze în armata americană, însă, din cauza vârstei mici, a fost refuzat. Ambiţios şi perseverent, a intrat în Crucea Roşie, pentru a fi măcar pe linia frontului. A reuşit, chiar dacă pentru asta a trebuit să îşi convingă mama să-i falsifice certificatul de naştere (pentru a părea că era născut în 1900, şi nu în 1901).

A fost trimis în Franţa, unde a stat aproape un an, până la terminarea războiului. După încheierea conflictului armat, s-a mutat la Hollywood şi a deschis primul studio de animaţie în garajul unchiului său. La scurt timp, desenele lui Walt s-au bucurat de un uriaş succes, fapt ce i-a dat aripi desenatorului. Printre cele mai cunoscute desene animate produse şi realizate de el se numără: Mickey Mouse (personaj care iniţial s-a numit Mortimer), Albă-ca-Zăpada şi cei şapte pitici, Betty Boop, Cei trei purceluşi, Donald Duck, Goofy şi Pluto.

Walt a fost căsătorit cu Lilian Bounds şi au avut împreună două fete: o fiică naturală, Diane Marie Disney, născută la 18 decembrie 1933, şi o fiică adoptată, Sharon Mae, născută la 31 decembrie 1936.