Main menu

header

19-01-1de Elena Şerban

„La data de 24 ianuarie s-au înregistrat 3ºC”, „Astă-vară, în iulie, erau 36ºC”. Aceste două enunţuri au în comun termenul de „grad Celsius”. Denumirea vine de la numele lui Anders Celsius, primul om din istorie care a realizat o scală a temperaturii.

S-a născut la Ovanåker, în Suedia, la 27 noiembrie 1701. Deoarece tatăl său era astronom, Anders a urmat aceeaşi meserie, astfel că, la doar 29 de ani, a devenit profesor de astronomie la Universitatea din Uppsala. A ocupat acest post până în 1744, perioadă în care şi-a aprofundat şi studiile de geodezie şi de fizică. De asemenea, a studiat aurorele boreale şi a explicat acest fenomen pentru prima dată prin magnetismul terestru.

În anul 1737 a participat la o expediţie în Laponia, condusă de Pierre Louis Maupertuis, Alexis Claude Clairaut şi Pierre-Charles Lemonnier. Rolul acestei aventuri a fost acela de a determina lungimea unui grad de meridian. În 1742, Anders Celsius a propus un fel de scală a temperaturii, în care temperatura de fierbere a apei era de zero grade şi cea de îngheţ era de 100 de grade.

A murit de tuberculoză în 1744, la nici 43 de ani. În 1744, anul decesului lui Anders Celsius, botanistul Carl Linné a inversat scara Celsius, dându-i forma actuală. În următorii 204 ani, specialiştii în termodinamică au numit-o „scara centigradă”, iar temperaturile corespunzătoare ei au fost numite, simplu, „grade” sau mai precis „grade centigrade”.