Main menu

header

11-01-1de Elena Şerban

- La 24 noiembrie se împlinesc 17 ani de la condamnarea celor mai tineri criminali ai secolului al XX-lea

Ce fiinţe minunate sunt copiii! Toată lumea îi adoră pentru inocenţa lor, pentru puritatea şi chiar pentru boacănele lor. Toţi fac prostioare, dar le sunt repede uitate, pentru că provin din joacă, din neştiinţă şi din naivitate. Din păcate, la orice regulă există cel puţin o excepţie. În cazul imaginii angelice a copiilor, excepţia se cheamă Robert Thompson şi Jon Venables. Aceste nume se leagă de crima care a zguduit Marea Britanie în 1992.

Copil omorât de copii
11-01-2James Bulger (16 martie 1990 - 12 februarie 1993) a fost un băieţel din Kirkby, Anglia, răpit, torturat şi ucis de doi puşti de 10 ani, Robert Thompson şi Jon Venables. Bulger a dispărut la 12 februarie 1993 dintr-un centru comercial din Liverpool, unde era împreună cu mama sa. Corpul său mutilat a fost găsit după două zile pe o linie de cale ferată din apropiere. La 20 februarie, Thompson şi Venables au fost acuzaţi de răpire şi crimă. Nouă luni mai târziu, la 24 noiembrie, au fost condamnaţi.

Cruzime infantilă
Sistemul de supraveghere video al centrului comercial i-a surprins pe Robert şi Jon privind copiii din jur. Cei doi chiuleau de la şcoală şi au fost văzuţi furând diverse lucruri, printre care nişte baterii şi vopsea. Ulterior, s-a aflat că băieţii plănuiau să răpească un copil pe care să îl scoată din centrul comercial şi să îl împingă în faţa maşinilor din trafic. Motivul? Doar din plăcere. La un moment dat, criminalii l-au observat pe James, lăsat nesupravegheat de mama sa. S-au apropiat, i-au vorbit, l-au luat de mână şi au ieşit, lucru marcat pe camerele video la 15:42. Au plecat la o plimbare de patru kilometri. Au ajuns la un canal în care James a fost aruncat, suferind răni la nivelul feţei. Deşi băieţii au fost văzuţi de mai multe persoane, nimeni nu a reacţionat, crezând că cei trei erau fraţi. Într-un final au ajuns la o linie de cale ferată. Acolo Robert şi Jon l-au atacat pe cel mic. La proces s-a dezvăluit desfăşurarea faptelor: i-au aruncat vopsea în ochiul stâng, l-au lovit cu picioarele, cu nişte cărămizi, cu pietre şi cu o bucată de metal de 10 kg. I-au introdus bateriile furate în gură. În total, James a suferit zece fracturi de craniu. S-a stabilit că, din cauza multiplelor leziuni, nu era posibilă izolarea unei lovituri fatale. De asemenea, anchetatorii au bănuit că au existat şi elemente cu tentă sexuală, de vreme ce victima a fost găsită dezbrăcată, dar asasinii nu au dat detalii.

Ascunderea urmelor
Nedorind să fie prinşi, Robert şi Jon au aşezat trupul lipsit de viaţă pe calea ferată, în speranţa că va fi lovit de tren şi totul va părea un accident nefericit. Cadavrul, tăiat de tren, a fost găsit după două zile. După demararea cercetărilor s-a descoperit înregistrarea video de la centrul comercial, iar cei doi băieţi de 10 ani au fost identificaţi, reţinuţi, acuzaţi şi condamnaţi.

La maturitate

Prin prisma gravităţii şi a cruzimii faptelor, criminalii au fost judecaţi ca adulţi. Au rămas închişi până în iunie 2001, când au fost eliberaţi condiţionat pe viaţă. La prima încălcare a termenilor de eliberare vor reveni în arest. Au primit identităţi noi şi au fost relocaţi. Robert a putut fi văzut de cei care îl cunoşteau asigurând ordinea pe stadioane sau lucrând în baruri. Jon a revenit în arest la 2 martie 2010, pentru pornografie infantilă.