Main menu

header

10-01-1de Elena Şerban

- Trei dintre cele mai frumoase nestemate din lume au fost subtilizate cât aţi zice... opal

Data de 29 octombie 1964 este aceea la care a avut loc unul dintre cele mai răsunătoare furturi din istorie. Nu neapărat prin preţul lucrurilor subtilizate, ci prin notorietatea lor. Cineva reuşise să devină proprietarul, fără drept, al unei colecţii de pietre preţioase, între care se aflau: „Steaua Indiei” - un safir de 565 de carate, diamantul „Eagle” - nu a fost niciodată recuperat şi rubinul „DeLong” - 100 de carate.

Diamantul „Eagle” a fost vândut pe un dolar
Diamantul Eagle a fost descoperit în localitatea cu acelaşi nume, din statul american Wisconsin, în anul 1876. Locul în care a fost găsită preţioasa piatră nu era o mină de diamante, ci o fântână. Charles Woods se chinuia să sape un puţ când a dat peste o piatră de o „culoare caldă solară”, după cum a descris-o el. Nici el şi nici soţia sa nu şi-au imaginat cât valora şi, în vremuri de răstrişte, diamantul a fost cedat, pentru un dolar, lui Samuel B. Boynton. Mai târziu, acesta a vândut nestemata, pentru 850 de dolari, magazinului Tiffany, din New York. În final, diamantul a fost donat Muzeului American de Istorie Naturală.
Steaua Indiei, un safir cu o greutate de 112,67 g şi 563,35 de carate, a fost găsit nu în India, aşa cum şi-ar imagina mulţi, ci în Sri Lanka. În scurt timp de la descoperire a devenit exponat în colecţia de pietre preţioase deţinută de afaceristul american J.P. Morgan. Acesta a donat piatra de dimensiunea şi forma unei mingi de golf Muzeului American de Istorie Naturală.
Rubinul DeLong Star a fost scos la lumină la începutul secolului al XX-lea, în statul Burma. Are peste 100 de carate şi cântăreşte 20,06 g. Cumpărat de Edith Haggin DeLong contra sumei de 21.400 de dolari, minunatul rubin a fost donat, în 1937, Muzeului American de Istorie Naturală.

O pradă de 400.000 de dolari
Cel mai mare jaf de nestemate al secolului, aşa a fost el numit, a avut la bază lăcomia organizatorului, Jack Roland Murphy, dar şi indolenţa personalului muzeului - sistemul de alarmă era nefuncţional în proporţie de 80%. De asemenea, angajaţii păstrau aproape permanent, pentru aerisire, un geam deschis în zona în care se afla preţioasa colecţie. Pe acesta Murphy şi complicii săi, Alan Kuhn şi Roger Clark, au pătruns în interior. În doar câteva minute au părăsit muzeul mai bogaţi cu 400.000 de dolari (aceea era valoarea estimată a pietrelor furate). Hoţii nu au avut prea mult timp la dispoziţie să se bucure de izbânda lor. După doar două zile au fost prinşi de poliţie şi condamnaţi la trei ani de închisoare. Cea mai mare parte a nestematelor a fost recuperată dintr-un vestiar situat într-o staţie de autobuz.

Copil-minune, hoţ, ucigaş şi... mesagerul Domnului

Jack Roland Murphy a venit pe lume în 1938, înzestrat cu multe talente. La 15 ani făcea parte din Orchestra Simfonică din Pittsburg. În ’62 şi ’63 a fost campion naţional, iar ulterior a devenit jucător profesionist de tenis şi cascador în filme. S-a lansat în afaceri cu plăci de surf şi a devenit „Murph the Surf”. Era pe val. Dar... a dat faliment, şi-a distrus mariajul şi s-a îndrăgostit de băutură. Şi-a ales prost anturajul şi s-a trezit dând spargerea care l-a făcut celebru. Şi-a ispăşit pedeapsa, dar nu s-a liniştit. În 1968 a fost condamnat la închisoare pe viaţă, acuzat că ar fi omorât o tânără femeie. În 1974, în închisoarea în care se afla Jack a venit în vizită un grup de sportivi şi de oameni de afaceri, al cărui scop era acela de a-i determina pe deţinuţi să devină mai buni. Impresionat de aceşti oameni, Murphy a avut o revelaţie. Şi-a dat seama că toată viaţa lui de până atunci fusese irosită şi că doar puterea lui Dumnezeu este cea în care trebuie să creadă. Şi aşa a făcut. Devenit un exemplu pentru alţi deţinuţi, el a fost eliberat condiţionat în 1986. A început să viziteze la rându-i închisori, predicând deţinuţilor. A avut, până în momentul în care a fost eliberat necondiţionat, nu mai puţin de 1.200 de locuri de detenţie vizitate. În momentul de faţă, Murphy este directorul internaţional al unei organizaţii care doreşte să schimbe destinele deţinuţilor.

- În 1975 a fost lansat filmul „Murph the Surf”, inspirat din povestea jafului, dar Murphy nu a fost mulţumit de ideea regizorului de a transforma totul într-o comedie.

- Jack Murphy este autorul unei cărţi autobiografice numită „Jewels for the Journey“ („Bijuterii pentru un drum în viaţă“).