Main menu

header

de Elena Şerban

Vi s-a întâmplat să vă pătaţi obiectul de vestimentaţie preferat şi să fiţi obligaţi să îl aruncaţi sau să îl purtaţi apoi numai prin casă? Pentru a rezolva astfel de probleme este bine să aveţi întotdeauna la îndemână soluţia potrivită, deoarece chiar şi cele mai dificile pete, care par uneori imposibil de scos, pot fi eliminate dacă ştiţi cum.

Urmele de acid se scot cu bicarbonat
Scoateţi petele de acid de pe materialele textile dacă tamponaţi locul respectiv cu soluţie slab alcalină de 5%-10% amoniac şi bicarbonat de sodiu. După această operaţie de neutralizare, clătiţi intens cu apă rece, apoi cu apă călduţă şi din nou cu multă apă rece. De asemenea, puteţi să presăraţi pe pata umedă puţin praf de sodă de rufe sau bicarbonat de sodiu. Se lasă să acţioneze cât timp se mai produc bule de gaz. După ce nu se mai fac aşa-numitele băşicuţe, spălaţi cu multă apă. Aceste două operaţiuni sunt valabile dacă petele sunt rezultat al acţiunii unui acid slab.
Urmele proaspete de albuş se înlătură spălând locul respectiv cu apă rece. Cele mai vechi se tratează cu o soluţie diluată de 5% amoniac, după care se spală cu apă curată.
În cazul în care v-aţi murdărit cu amoniac spălaţi zona cu o soluţie din apă şi oţet (zece părţi apă la o parte oţet). Clătiţi apoi şi spălaţi ca de obicei.

Zeama de lămâie, eficientă împotriva „pârlirii”
Există situaţii în care ţesătura se arde în timpul călcatului. Aceste „pârliri” au fie culoarea galbenă, fie maronie. Neplăcute ca aspect, mai ales pe nişte materiale albe sau pastelate, este de preferat să fie îndepărtate, şi pentru aceasta cea mai bună metodă este decolorarea, care se foloseşte mai ales pentru albituri. Pentru ţesăturile albe, din bumbac sau din in, folosiţi o soluţie 10% sau o soluţie apoasă de clorură de var 2%, care se aplică pe locul umezit în prealabil. Spălaţi apoi intens şi lăsaţi haina la uscat în aer liber (la soare şi căldură). Repetaţi procedura până la eliminarea totală a petei. Dacă urmele sunt pe un material textil confecţionat din lână, ele pot fi şterse cu o pânză curată înmuiată într-un amestec din 85 ml apă oxigenată 3% şi 50 ml amoniac 5%. Clătiţi apoi cu apă. Tratamentul nu se execută şi în cazul ţesăturilor colorate, deoarece există pericolul distrugerii culorilor. Singurele textile colorate la care puteţi încerca să eliminaţi petele de pârlire sunt cele din lână. În cazul lor, tamponaţi urma cu soluţie de acid citric 5% sau cu zeamă de lămâie, după care se spală cu multă apă.

Cola se curăţă cu benzină
O pată de apret se prezintă ca o suprafaţă mată, cu marginile închise la culoare. Pentru a elimina 100% aceste urme, lucraţi cu mare grijă, deoarece apretul se dizolvă neuniform. Astfel, zonele afectate de pe materialele textile (în afară de cele din lână) se „repară” aşezându-se bucata pătată peste o oală cu apă aburindă. Frecaţi uşor cu o perie mică şi fină, până la rezolvarea problemei.
Petele care au fost create de băuturi răcoritoare tip cola se îndepărtează dacă tamponaţi zona cu benzină, se spală apoi cu apă şi detergent şi se clăteşte.

Cacaua iese cu glicerină
Umeziţi petele proaspete de cacao cu apă, apoi frecaţi locul respectiv cu sare de bucătărie (extrafină) şi puţină glicerină. Ţesăturile albe, de bumbac, se curăţă spălând cu apă şi detergent. Dacă rămân urme gălbui, acestea se albesc folosind apă oxigenată. În cele mai multe cazuri petele de cacao se elimină cu soluţii diluate de amoniac (5 ml de amoniac şi 95 ml de apă). Urmele de pe lână se curăţă la început cu puţină benzină (tamponaţi locul cu o cârpă îmbibată). Spălaţi apoi cu soluţie de amoniac (1%-2%), după care limpeziţi cu apă rece, în care aţi adăugat puţin oţet (20 ml oţet amestecat cu un litru de apă). Petele persistente de pe mătăsurile colorate, cele sintetice sau acetat se pot îndepărta tamponând locul afectat cu glicerină. Clătiţi apoi cu multă apă.
În general, petele cauzate de cafea sunt fie maro-gălbui, fie maro-închis. Dacă este vorba despre un accident recent, urmele se îndepărtează spălând cu apă şi detergent. În cazul petelor vechi tamponaţi locul cu glicerină, apoi cu apă caldă şi la final cu apă oxigenată. Dacă nu obţineţi efectul dorit, presăraţi sare de bucătărie. Pentru e preveni decolorarea ţesăturii sau dacă pata se află pe lână ori mătase naturală, se clăteşte bine cu apă rece şi apoi se aplică o soluţie de apă oxigenată (3%). Spălaţi după aceea cu multă apă rece.
Petele de ceai se scot dacă tamponaţi porţiunea deteriorată cu o soluţie diluată de amoniac sau cu glicerină, apoi cu acid acetic diluat (20 ml oţet la un litru de apă rece), după care clătiţi cu apă călduţă.

Berea se elimină cu apă sărată

Urmele proaspete de bere de pe ţesăturile de orice tip se elimină foarte uşor cu apă sărată (20 de grame de sare la un litru de apă). Dacă petele sunt mai vechi, umeziţi-le cu apă curată, apoi trataţi-le cu o soluţie foarte diluată de amoniac (1%). Frecaţi locul cu un tampon, apoi spălaţi cu detergent. Tratamentul poate fi aplicat doar în cazul în care ţesăturile nu sunt din lână sau din mătase. Dacă urmele sunt pe lână, tamponaţi locul cu glicerină. Ştergeţi apoi zona cu o cârpă înmuiată în apă curată rece. Ţesăturile din mătase se curăţă cu alcool (20 ml de alcool etilic 70% la 100 ml de apă).

- În general, lucruşoarele copiilor sunt frecvent pătate cu bomboane. Dacă urma provine de la o bomboană cu cremă, ştergeţi locul cu puţină benzină. După câteva ore, când benzina s-a evaporat, tamponaţi cu o soluţie de amoniac 5%. Dacă petele sunt cauzate de coloranţii alimentari, acestea se curăţă cu apă oxigenată (3%), apoi se spală normal. Evitaţi să folosiţi apa oxigenată la ţesăturile colorate!