Main menu

header

22-02-1

de Elena Şerban

Cel mai bun iluzionist din lume s-a născut la data de 16 septembrie 1956. Printre numerele de magie cu care se poate lăuda David Copperfield se numără dispariţia Statuii Libertăţii, zburatul, levitatul deasupra Marelui Canion şi trecerea prin Marele Zid Chinezesc.

Cel mai tânăr cursant din istorie
Magicianul a venit pe lume în statul american New Jersey, purtând la naştere numele David Seth Kotkin. Mama sa, Rebecca, era originară din Israel, bunicii materni refugiindu-se în Ucraina. În general, băieţii sunt foarte atraşi de lumea magiei, mulţi dintre ei cumpărându-şi chiar manuale de specialitate. Acelaşi lucru l-a făcut şi micuţul David. Cu singura diferenţă că el a continuat cu această pasiune. Mai bine zis, a început să pună în practică sfaturile culese din cărţi în cadrul unui local specializat.
La doar 14 ani a fost admis în Societatea Americană a Magicienilor, fiind cea mai tânără persoană acceptată vreodată. Apoi, la vârsta de 16 ani, s-a înscris la Universitatea din New York pentru un curs de... magie.
Doi ani mai târziu a devenit student al Universităţii Fordham. Deşi era boboc, a primit rolul principal într-o piesă muzicală a cărei partitură avea la bază lucrarea „Magicianul”. Atuul său a fost faptul că luase cursuri de iluzionism. Acela a fost momentul în care şi-a schimbat numele în David Copperfield, după romanul cu acelaşi nume scris de Charles Dickens.

Star de televiziune
Celebritatea a venit relativ uşor, graţie lui Joseph Cates, un producător de pe Broadway care a „citit” potenţialul tânărului. Şi astfel David a devenit protagonistul emisiunii „Magia de la ABC”, al cărei producător era Cates. În scurt timp, David a ajuns unul dintre cele mai mari staruri din televiziune.
Ce l-a diferenţiat pe Copperfield de alţi practicanţi ai iluzionismului? Răspunsul l-a oferit chiar el: „Am vrut să transform magia în ceva romantic, în ceva sexy, în ceva haios, în ceva trăsnit!”. Şi se pare că i-a ieşit, de vreme ce nu doar copiii şi adolescenţii l-au îndrăgit.

Iubitul Claudiei Schiffer
Înalt, frumos, dar mai ales misterios, David Copperfield a rupt inimile femeilor. Numeroase reprezentante ale sexului frumos au căzut pradă privirii calde şi vocii sale blânde, îngroşând rândul milioanelor de admiratori. De altfel, una dintre cele mai frumoase femei din lume, supermodelul Claudia Schiffer, a fost logodnica lui David timp de şase ani. Prima întâlnire a celor doi a avut loc în 1993, la un spectacol la Las Vegas. Atunci, magicianul a invitat-o pe scenă pe nemţoaică şi au făcut împreună un număr de magie. În ciuda relaţiei îndelungate, cei doi s-au despărţit în 1999, fără a face publice motivele rupturii.

Tăiat, ars şi cu multe accidente la activ
Dacă îşi imaginează cineva că a face magiile şi lucrurile complicate cu care surprinde David e floare la ureche se înşală. Dovada o constituie faptul că în timpul realizării unor numere de magie a fost rănit, tăiat, ars, a fost nevoit să se alimenteze cu ajutorul paiului şi chiar a ajuns în scaunul cu rotile. De, arta cere sacrificii! Nici cei din jurul lui David nu sunt scutiţi de necazuri. Astfel, în decembrie 2008, unul dintre asistenţii săi a fost aspirat într-un utilaj industrial în timp ce ajuta la realizarea unei scamatorii. Bărbatul a fost foarte grav rănit, motiv pentru care David a suspendat reprezentaţia.

Un obişnuit al tribunalelor
Cei care ar citi lista lungă de procese prin care a trebuit să treacă magicianul ar putea trage concluzia că acesta e un procesoman cu acte în regulă. Însă, nu e chiar aşa. E adevărat că a ajuns în numeroase rânduri la tribunal, dar totul a fost perfect motivat de Copperfield. Astfel, în 1997, împreună cu iubita sa oficială de atunci, Claudia Schiffer, a dat în judecată „Paris Match”, după ce publicaţia franceză a scris că relaţia celor doi e o făcătură. Deşi ceruseră 30 de milioane de dolari, părţile s-au împăcat după ce revista a recunoscut că a greşit şi a fost de acord să plătească o sumă neprecizată.
Un alt proces de răsunet a avut loc în 1994. Atunci, David l-a dat în judecată pe un magician care scrisese o carte în care dezvăluia toate secretele breslei. A pierdut procesul, însă autorul a scos din volum părţile în care descria secretele lui Copperfield.
În 2007, magicianul a fost dat în judecată pentru hărţuire sexuală. Procesul a fost însă suspendat trei ani mai târziu, după ce s-a descoperit că femeia care îl acuzase de hărţuire era, în fapt, prostituată.

Colaborare ratată cu Michael Jackson

David Copperfield a avut o neînţelegere şi cu starul pop Michael Jackson. Se pare că magicianul i-ar fi cerut cântăreţului 1 milion de dolari pentru fiecare apariţie din cele 50 de concerte pe care starul american ar fi trebuit să le susţină pe „O2 Arena” din Londra. Surse din presa britanică afirmau, la momentul respectiv, că Michael Jackson şi-a dorit să îi impresioneze pe spectatori cu o serie de efecte speciale originale şi multe numere de scamatorie ieşite din comun şi de aceea apelase la David. Preţul mare cerut de acesta l-a determinat însă să renunţe la colaborare.

- Este singurul magician în viaţă care a primit o stea pe „Walk Of Fame“ din Hollywood, iar Muzeul „Madame Tussaud“ din Londra l-a onorat cu o figurină zburătoare din ceară

- În 2006, Copperfield a cumpărat 11 insule din Bahamas, pe care le-a numit Musha Cay. Aici, el a fost vizitat, printre alţii, de Oprah şi John Travolta şi a găzduit nunta cofondatorului Google, Sergey Brin

- Este cel mai „comercial” iluzionist din istorie, fiind supranumit „Houdini al zilelor noastre”