Main menu

header

20-01-1de Gabriela Niculescu

Tiana Perfect (foto) este o româncă în vârstă de 34 de ani, ambiţioasă şi cu fler în afaceri. A studiat domeniul financiar în Marea Britanie şi a ocupat timp de 12 ani funcţia de consultant financiar în Japonia. Revenind în România în 2007, a observat că prietenii săi familişti aveau o grijă permanentă: bonele neglijente şi lipsite de profesionalism. Beneficiind de experienţa pozitivă cu lucrătorii filipinezi din Ţara Soarelui Răsare, care au fost în contact permanent cu ea atâţia ani, a hotărât să aducă în România forţă de muncă din Filipine. Astfel, tot mai multe vedete autohtone, dar şi familii înstărite care-şi doresc personal calificat şi de încredere pentru ajutorul de menaj, grădinărit şi bone, găsesc în acest lucru soluţia ideală. Aflaţi detalii despre experienţele şi avantajele de a colabora cu personal filipinez de la Adriana Bahmuţeanu, Mihaela Borcea şi Dragoş Moştenescu.

„Am fost mulţumită de profesionalismul lor”
- Cum v-a venit ideea de a aduce în România bone filipineze?
- În primul rând, eu am menajeră filipineză de aproximativ zece ani. Eram în Tokyo consultant financiar, şi toţi cei din cercul de expaţi în care mă aflam aveau numai bone şi menajere filipineze. Toţi am fost foarte mulţumiţi de calitatea muncii lor şi de profesionalismul de care au dat dovadă. Ideea de a plasa şi în România forţă de muncă din Filipine mi-a venit în 2007, când m-am întors acasă definitiv şi am observat lipsa de personal calificat în ajutor de menaj şi în creşterea copiilor.

- Ce condiţii trebuie să îndeplinească o filipineză pentru a lucra aici?
- Aceasta trebuie, în primul rând, să aibă experienţă în domeniul pentru care aplică, să fi absolvit cel puţin liceul, să fi urmat alte cursuri de calificare şi să fie dispusă să lucreze pe o perioadă mai lungă. În al doilea rând, se pune accent pe aspect fizic, personalitate, sănătate, situaţie familială şi, nu în ultimul rând, pasiuni.

- Se cer pe piaţa noastră menajere şi grădinari?
- Da, am plasat şi voi plasa în continuare, în limita cerinţelor, în orice domeniu. De obicei se preferă un cuplu, ea - menajeră sau bonă, el - grădinar sau administrator.

„Am adus peste 70 de persoane în ultimul an”
- Cum au reacţionat românii când aţi adus această noutate pe piaţă? Au fost deschişi sau reticenţi?
- Reacţiile au fost împărţite. Reticenţi au fost clienţii care ne-au găsit pe internet şi care au intrat în contact cu noi în primul an de activitate. Deschise au fost persoanele care au venit în contact cu filipinezele în străinătate, cunoscând cât de cât mentalitatea lor, sau cei care ne-au găsit prin recomandarea clienţilor existenţi, aceştia la rândul lor depăşind deja stadiul de clienţi reticenţi.

- Cine apelează la serviciile filipinezelor şi câte aduceţi în ţară?
- Părinţii care au făcut tot posibilul să găsească în România personal calificat în creşterea şi îngrijirea copiilor au trecut numai prin experienţe neplăcute. Angajatorii sunt, în general, oameni de afaceri, persoane foarte ocupate, care au nevoie de oameni de încredere, care înţeleg regulile confidenţialităţii şi ale securităţii. Este greu să estimăm o cifră exactă, însă în ultimul an am adus peste 70 de persoane.

- De ce ar trebui să apelăm la bone filipineze? Ce calităţi şi ce defecte au, ce avantaje şi ce dezavantaje ar avea cei care apelează la ele?
- Este păcat că trebuie să apelăm la bone filipineze şi îmi doresc să găsesc modalitatea de a descoperi şi bone românce cu aceeaşi plăcere pentru această meserie şi nu doar pentru partea materială. Calităţile filipinezelor sunt entuziasmul şi dedicaţia pentru copiii pe care-i au în grijă, încrederea şi atenţia la detalii. Ca defecte putem spune că sunt mai lente, din cauza culturii din care provin. De asemenea, nu au iniţiativă, însă sunt foarte bune executante. Ca avantaj putem sublinia faptul că sunt mereu prezente la locul de muncă, iar un dezavantaj ar fi acela că angajatorul trebuie să le pună la dispoziţie cazarea şi masa.

„Salariile, între 400 şi 700 de dolari”
- Sunt mai costisitoare bonele de acolo decât cele din România? La cât ajunge salariul unei filipineze aici?
- Par mai costisitoare dacă sunt angajate pentru o perioadă scurtă, de unul sau doi ani, însă mai toate vin pentru mai mult timp, iar investiţia devine rentabilă. Salariul lor oscilează în funcţie de calificări, la care se adaugă cheltuielile aferente pentru reînnoirea anuală a permisului de şedere, cazarea şi masa. Sumele sunt cuprinse între 400 şi 700 de dolari dacă vorbim despre o profesoară de engleză, spre exemplu.

- Ce părere au ele despre munca, viaţa şi tradiţiile de pe teritoriul mioritic?
- La început le este mai greu să se obişnuiască, însă dacă angajatorii fac un mic efort să le integreze în sânul familiei, se adaptează şi doresc să rămână aici perioade mai lungi.


- Care sunt persoanele publice din România care au apelat la serviciile bonelor filipineze?
- Am plasat forţă de muncă la multe persoane publice din România, iar unele dintre ele au declarat public că sunt mulţumite de bonele, menajerele sau grădinarii pe care i-am adus. Personal prefer să nu divulg numele clienţilor, deoarece mulţi dintre aceştia au apelat şi apelează la serviciile noastre tocmai pentru că ţinem aceste lucruri confidenţiale.

20-01-2Gemenele lui Dragoş Moştenescu, supravegheate de guvernanta exotică

Un alt VIP care se bucură de serviciile unui ajutor „exotic” este actorul Dragoş Moştenescu. „Se pare că, în general, filipinezele sunt mult mai docile, cu un simţ al responsabilităţii mai dezvoltat, şi la capitolul bun-simţ stau mai bine. Noi, ca popor, din păcate, nu avem o disciplină, pe când ele sunt crescute în acest spirit, al respectului faţă de angajator. Toate aceste calităţi duc la o atenţie mai mare acordată copilului, o mai bună înţelegere între angajator şi angajat, per total, o relaţie mai bună, mai sănătoasă şi de durată. Din aceste motive am optat pentru o bonă filipineză. Cât despre adaptarea ei, pot spune că s-a realizat destul de uşor. Să nu uităm că ei sunt catolici, deci sunt destul de apropiaţi de modul nostru de viaţă. Obiceiurile diferă de la ţară la ţară, dar asta nu a împiedicat-o să se acomodeze repede, firea lor fiind una foarte maleabilă. Majoritatea se pregătesc de tinere în scopul de a oferi servicii de menajere, de bone sau de grădinari. Bona noastră stă în camera de oaspeţi, cu tot confortul necesar, de când a venit, de un an şi o lună”, ne-a mărturisit fericitul tătic al gemenelor Ana şi Elena, în vârstă de 1 anişor, şi al unui băieţel de aproape 3 ani, pe nume Luca.

Adriana Bahmuţeanu, ajutată în gospodărie

20-01-3Una dintre persoanele publice care au apelat la serviciile filipinezelor este Adriana Bahmuţeanu. „Eu am două menajere şi nu am probleme cu ele, sunt mulţumită de serviciile lor. N-au pretenţii exagerate şi, dacă le spui să facă ceva, fac fără comentarii. Am ales soluţia asta pentru că menajerele românce plecau din casă cu «amintiri» sau te lăsau baltă când nici nu te aşteptai. Filipinezele sunt mai politicoase şi nici n-au unde să mai fugă, ştiind că rămân doi ani şi n-au fete de măritat, n-au cumetrii, nu mai trebuie să meargă nu ştiu unde. Mă înţeleg cu ele în engleză. Bonă filipineză nu mi-aş lua niciodată, eu îmi cresc singură copilul”, ne-a spus Adriana.

Casa şi copiii Mihaelei Borcea, pe mâinile a două asiatice

Mihaela Borcea, soţia unuia dintre acţionarii echipei de fotbal Dinamo, este o altă vedetă autohtonă care a apelat la serviciile a două filipineze. Fiind ocupată cu afacerile, ea nu poate aloca prea mult timp treburilor casnice şi nu-i strică nici o mână de ajutor în supravegherea copiilor săi. Astfel, menajul şi rolul de bonă sunt asigurate de cele două filipineze de care Mihaela este foarte mulţumită, mai ales că cei trei copii ai săi, Antonia Melissa şi Mihai Angelo, ambii în vârstă de 7 ani, şi Patrick Cristian, de 13 ani, îşi pot exersa engleza cu acestea, micuţii fiind la o şcoală unde se studiază în această limbă.

„Angajatorii sunt, în general, oameni de afaceri, persoane foarte ocupate, care au nevoie de oameni de încredere, care înţeleg regulile confidenţialităţii şi ale securităţii“

„Calităţile filipinezelor sunt entuziasmul şi dedicaţia pentru copii, încrederea şi atenţia la detaliu. Printre defecte se numără faptul că sunt mai lente din cauza culturii din care provin şi nu au iniţiativă, dar sunt bune executante“