Main menu

header

33-15-1de Elena Şerban

- La 16 august se împlinesc 50 de ani de la cel mai înalt salt cu paraşuta

Poate un om să zboare cu o viteză de aproape 1.000 de kilometri pe oră fără a fi pasager al vreunui aparat de zbor? Dacă răspunsul dumneavoastră este negativ, vă înşelaţi amarnic. Pentru că la data de 16 august 1960, un american a reuşit să zboare cu 988 km/h, neajutat de niciun aparat. Joe Kittinger (foto) a realizat acest lucru după ce s-a paraşutat din spaţiu, dintr-un balon meteorologic, cu heliu. El a sărit în gol când aparatul a ajuns la 31.000 de metri altitudine. Ceea ce îl face, de altfel, şi primul om care a ajuns în spaţiu.

S-a aruncat în gol de la 31.000 de metri
Joe Kittinger, născut la 27 iulie 1928, în Orlando, Florida, a fost pilot comandant şi ofiţer militar din cadrul Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii. În tinereţe, el a făcut parte din proiectul Excelisor, care avea scopul de a testa sistemul „Beaupre” de paraşute multi stage. Proiectul presupunea trimiterea unui om în spaţiu într-un balon meteorologic cu heliu şi saltul acestuia cu paraşuta după atingerea pragului de 31.000 de metri înălţime. Balonul construit special avea o înălţime de 61 de metri şi o capacitate a anvelopei de 85.000 de metri cubi. Scopul era să poată ridica nacela şi pilotul până în stratosferă, lucru care a fost posibil la data de 16 august 1960. Durata totală a zborului efectuat de Joe Kittinger până la aterizare a fost de 13 minute şi 45 secunde. Pilotul american a stabilit astfel recordul mondial pentru cel mai înalt salt cu paraşuta. Tot cu aceeaşi ocazie, Joe a atins şi cea mai mare viteză a unui om prin atmosferă - 988 km/h. Distanţa la care americanul şi-a deschis paraşuta a fost de 5.330 de metri faţă de pământ.

A „uitat” să declare că i s-a defectat costumul
După ce a ajuns în bune condiţii pe Pământ, Joe a făcut un raport complet asupra experienţei sale. El a menţionat că şocul cel mai mare a fost că în jurul său totul era atât de negru încât nu vedea nici măcar stelele. De asemenea, el a declarat mucalit că în timpul ascensiunii în spaţiu, costumul special (presurizat), pe care îl purta, s-a stricat. Mai precis, nu i se mai închidea o mănuşă. De teamă că misiunea va fi abandonată, americanul a preferat să ascundă acest lucru echipelor de la sol. Şi astfel, la aterizarea pe pământ, mâna sa se umflase atât de tare, încât era de două ori mai mare decât ar fi fost normal.

Joe Kittinger

- s-a înrolat în Forţele Aeriene americane în martie 1949;
- a fost primul om care a traversat Oceanul Atlantic într-un balon cu gaz;
- a luptat în Războiul din Vietnam şi a fost capturat la data de 11 mai 1972. A fost prizonier 11 luni, într-un lagăr din capitala vietnameză, Hanoi;
- în prezent, este consilierul lui Felix Baumgartner, care încearcă să sară cu paraşuta de la o înălţime de 36.000 de metri deasupra nivelului mării, în speranţa că va deveni prima persoană al cărei corp va depăşi viteza sunetului (340 m/s sau 1224 km/h).