Main menu

header

25-08-1de Elena Şerban

- La 12 august 1925, s-au născut gemenii care au editat „The Guinness Book of Records”

Cele mai mari şi mai tari recorduri din lume ar rămâne necunoscute publicului larg dacă doi gemeni englezi nu ar fi scos pe piaţă o carte. Cunoscută acum sub numele de „Guinness World Records”, volumul este opera fraţilor Norris şi Ross McWhirter.

Din armată, la sport şi presă
Cei doi fraţi s-au născut la data de 12 august 1925, în districtul londonez Winchmore Hill, în familia unui ziarist. Cu un frate mai mare, deschizător de drumuri, gemenii McWhirter au terminat Liceul Marlborough şi apoi Colegiul Trinity, din cadrul Universităţii Oxford. Creiere luminate, cei doi fraţi au absolvit cursurile Facultăţii de Drept în doar doi ani, faţă de trei, cât era normal.
Între anii 1943 şi 1946, Norris a fost înrolat în forţele navale britanice. De asemenea, după cel de-Al Doilea Război Mondial, el a reprezentat Scoţia în competiţiile de atletism. După ce s-a restras din sport, Norris, alături de fratele său geamăn, a devenit jurnalist sportiv. Unul dintre locurile de muncă la care s-a remarcat a fost BBC. Aici, la celebra companie britanică, la data de 6 mai 1954, a comentat, şi chiar cronometrat, cursa în care Roger Bannister a alergat distanţa de o milă în mai puţin de patru minute. Tot slujba de la BBC i-a prilejuit lui Norris întâlnirea cu Sir Hugh Beaver, şeful distileriilor Guinness.

Ţinta teroriştilor
Ross, spre deosebire de fratele său geamăn, a fost mult mai implicat în viaţa politică. El a fost un conservator convins încă de la începutul anilor ’60. Împreună cu fratele său geamăn au avut puncte de vedere de dreapta, destul de radicale, în legătură cu imigraţia. De altfel, nemulţumit că în Anglia avuseseră mai multe atentate cu bombă, despre care se bănuia că au fost puse la cale de membrii Armatei Republicane Irlandeze (IRA), Ross a oferit o recompensă de 50.000 de lire sterline oricărui om care oferă informaţii despre aceste lucruri. De asemenea, el a susţinut politica prin care toţi irlandezii care închiriau camere de hotel sau de pensiune în Marea Britanie să se înregistreze la Poliţiile locale şi să îşi ducă şi fotografiile recente. Se pare că acesta a fost unul dintre motivele pentru care a fost trecut pe lista neagră de către IRA.

Una dintre cele mai profitabile afaceri
Fraţii McWhirter au fost testaţi şi angajaţi de sir Hugh Beaver să strângă informaţiile necesare pentru a edita o carte cu recordurile lumii.
Cei doi fraţi fuseseră recomandaţi lui Sir Beaver de Christopher Chataway, un angajat al Berăriilor Guinness. Acesta ştia că gemenii deţineau o agenţie de „constatare a faptelor” în Londra. Şi aşa a început istoria uneia dintre cele mai vândute cărţi din lume.
Primul volum din seria „Guinness World Records” a apărut pe piaţă în august 1954. Această carte avea 198 de pagini şi s-a dovedit un succes uriaş. Iniţial, distribuirea enciclopediei s-a vrut a fi gratuită, însă succesul său a transformat-o într-una dintre cele mai profitabile afaceri din istorie.
Gemenii McWhirter au continuat să publice cartea timp de 20 de ani, până în 1975, când Ross a fost asasinat de IRA, la data de 27 noiembrie 1975.
Cel de-al doilea frate, Norris, a continuat să se ocupe de enciclopedie până în 1985. El a murit în 2004, în urma unui infarct după un meci de tenis. La funeraliile sale au participat, printre alţii, Margaret Thatcher (fost premier britanic), baronul Jeffrey Archer, fost politician englez, John Gouriet, fondatorul The Freedom Association şi Sir Roger Bannister (fostul atlet).

Combinaţie istorică

Celebra colecţie de recorduri „Guinness World Records” a fost achiziţionată de un miliardar canadian care deţine deja insolita colecţie „Ripley’s Believe it or Not”. Grupul Jim Pattison a anunţat, la 15 februarie 2008, că a achiziţionat, prin intermediul uneia dintre filialele sale, Guinness World Records de la societatea britanică HIT Entertainment, valoarea tranzacţiei nefiind dezvăluită. Potrivit presei britanice, preţul ar fi de 60 de milioane de lire sterline (118 milioane de dolari). „Prin unirea Guinness World Records şi Ripley’s Believe It or Not! ia naştere o combinaţie istorică de autorităţi în domeniul recordurilor”, a declarat Jim Pattison Jr.

Castorul cu idei

Ideea unui volum care să cuprindă recordurile lumii i-a aparţinut, în fapt, lui Sir Hugh Beaver (în traducere, castor). Acesta, în timpul unei vânători, s-a contrazis cu un partener în legătură cu cea mai rapidă pasăre din lume. Şi-a dat seama că, pe piaţă, nu există un volum care să cuprindă informaţii despre „cel mai cel” din lume. Iar ideea lui, care iniţial a fost luată în derâdere de lumea din jur, a avut un succes nebun la publicul larg. Se poate spune că cei care au deschis apetitul oamenilor pentru astfel de informaţii au fost americanii, care au cumpărat imediat mii şi mii de volume. De altfel, enciclopedia a fost, ani la rând, unul dintre cele mai frecvente cadouri de Crăciun.

- Deşi Guinness World Records nu oferă decât un certificat de omologare a titlului celor care doboară un record, editura primeşte anual peste 65.000 de cereri de înscriere, iar lupta dintre cei care doresc să depăşească un record mondial este teribilă
- Ambii fraţi aveau o memorie enciclopedică, fapt dovedit în show-ul tv „Vânătorii de recorduri”, bazat pe carte, unde Norris şi Ross ofereau răspunsuri pe loc la întrebările publicului
- Cartea în sine deţine un record mondial. Zeci de ani, catalogul a doborât orice recorduri în privinţa tirajului, excepţie făcând Biblia
- Apogeul vânzărilor s-a înregistrat în anul 1981, ajungându-se la cota de 40 milioane de exemplare