Main menu

header

de Cristina Tache

Este perioada vacanţei de vară şi fiecare dintre noi îşi face planuri pentru un concediu relaxant. Fie că plecaţi pe cont propriu sau printr-o agenţie de turism, trebuie să ţineţi cont de câteva detalii ce v-ar putea strica vacanţa sau ar înfrumuseţa-o. Dacă alegeţi o destinaţie în afara ţării, este important să aveţi câteva informaţii despre staţiunea în care mergeţi. Vă propunem un mic ghid de vacanţă care să vă ajute să aveţi un concediu fără probleme.

Faceţi asigurări de sănătate şi vaccinuri
Asigurarea de sănătate şi vaccinurile reprezintă cele mai importante detalii atunci când plecaţi în vacanţă. Este bine să vă asiguraţi că sunteţi protejaţi împotriva bolilor locale. Dacă este nevoie, vaccinaţi-vă, cumpăraţi pastilele recomandate şi încheiaţi o asigurare de sănătate. În caz că veţi avea nevoie de asistenţă medicală locală, asigurarea vă va scuti de mult stres şi de costuri suplimentare.

Prudenţă la bani
Interesaţi-vă din timp care este cursul valutar oficial şi cum puteţi schimba banii odată ajunşi la destinaţia aleasă. Informaţi-vă dacă este indicat să plătiţi în euro, dolari sau în moneda naţională, unde găsiţi ATM-uri şi care sunt costurile locale.

Informaţi-vă despre vreme
Timpul, de cele mai multe ori, are o importanţă deosebită pentru succesul unei vacanţe. Informaţi-vă despre temperaturi şi precipitaţii. De asemenea, diferenţele dintre zi şi noapte pot fi foarte mari în unele zone. Asta vă va ajuta la realizarea garderobei adecvate pentru călătorie.

Rezervaţi bilete din timp
Hotelurile şi agenţiile de turism au tarife diferite funcţie de perioadă. Dacă vă aflaţi în plin sezon, veţi plăti mai mult decât în restul anului. O rezervare făcută din extrasezon sau cu mult timp înainte vă poate aduce o ofertă mai ieftină cu până la 30%. Dacă sunteţi interesaţi de un anumit eveniment (concert, festival) este indicat să vă asiguraţi cazarea din timp.

Atenţie la specificul local!
Fiecare ţară are propria cultură şi de multe ori putem fi surprinşi de diferenţele dintre ţara în care ne petrecem vacanţa şi cea din care venim. Este bine să vă informaţi ce gesturi să evitaţi să faceţi, fiind considerate ofensatoare. De altfel, este important de ştiut dacă în ţara respectivă se lasă bacşiş la restaurant sau nu, care sunt saluturile şi mulţumirile, care este eticheta pentru vizitarea clădirilor istorice sau spirituale. De asemenea, aflaţi dacă în staţiunea în care mergeţi se fumează pe stradă sau nu, ce tip de curent electric şi ce prize se folosesc, pentru a nu avea surprize dintre cele mai neplăcute.

Căutaţi atracţiile zonei
Agenţiile pun la dispoziţia clienţilor broşuri complete pentru orice destinaţie turistică oferită. Puteţi afla despre restaurantele din zona în care mergeţi, despre localuri, cluburi, muzee, hoteluri şi alte atracţii. Astfel de detalii puteţi găsi şi pe internet. Tot mediul virtual vă poate informa despre capcanele locale şi despre ce trebuie să evitaţi când ajungeţi la destinaţie.

Învăţaţi puţină istorie
Înainte de plecare, citiţi câte ceva despre trecutul istoric al ţării în care mergeţi. Astfel, veţi putea înţelege mai bine cultura respectivă. Cunoaşterea mediului politic şi a istoriei unei destinaţii vă poate ajuta să o apreciaţi din mai multe unghiuri.

Aflaţi detalii despre bucătăria locală
Mâncarea este un amănunt destul de important. Este bine să aflaţi ce mâncăruri locale veţi putea savura. De asemenea, este indicat să ştiţi dacă apa de la chiuvetă este potabilă. În cazul în care suferiţi de anumite afecţiuni ce necesită un regim special, căutaţi detalii despre locurile în care puteţi mânca ce vi se permite. Aveţi grijă la delicatesele locale! Puteţi fi tentaţi să încercaţi cât mai multe mâncăruri deodată, lucru ce poate declanşa indigestii neplăcute.

Însuşiţi-vă expresii în limbi străine
Chiar dacă în mai toate staţiunile turistice veţi întâlni oameni care vorbesc cel puţin o limbă de circulaţie internaţională, este bine să învăţaţi câteva cuvinte în limba vorbită în zona respectivă. Expresii de bază precum „Mulţumesc”, „Bună ziua”, „Cât costă” vă pot fi de mare ajutor în vacanţă.

Nu uitaţi de trusa farmaceutică

Chiar dacă înainte de o vacanţă nu ne gândim decât cum să petrecem mai frumos, este bine să nu uităm de trusa de concediu. O borsetă mică, dar completă, vă poate scuti de multe neplăceri. Iată ce nu trebuie să lipsească din trusa farmaceutică de concediu:
- un antivomitiv, un antidiareic pe bază de argilă, un laxativ uşor, un pansament gastric şi un preparat care să stimuleze digestia şi sucurile digestive;
- analgezice pentru dureri de cap, dinţi sau spate;
- câteva medicamente pentru răceală, febră şi tuse;
- alcool medicinal, plasturi, faşă şi apă oxigenată pentru cazurile de genunchi sau coate julite, entorse;
- dacă suferiţi de boli cronice, sub nicio formă nu plecaţi fără medicamentele pe care trebuie să le luaţi în mod normal!

Dacă oricare dintre problemele enumerate mai sus se agravează şi nu poate fi tratată cu o simplă pastilă, este bine să apelaţi la serviciul de asistenţă medicală din hotel sau la cel mai apropiat spital.

- O rezervare făcută cu mult timp înainte vă poate aduce o reducere cu peste 30% a costului vacanţei mult visate