Main menu

header

26-10-1de Elena Şerban

- La 22 iulie se împlinesc 77 de ani de la primul zbor solo în jurul lumii, efectuat de Wiley Post

Wiley Post este numele pilotului care a reuşit să realizeze primul zbor solo în jurul lumii. Isprava sa s-a produs în săptămâna 15-22 iulie 1933 şi a cuprins 25.110 kilometri în şapte zile, 18 ore şi 49 de minute. Aventura a fost posibilă graţie avionului cu un singur motor, botezat Winnie Mae, echipat cu pilot automat, detector de direcţie radio şi alte dispozitive noi la vremea aceea.

Temerarul a rămas fără un ochi
Wiley Post s-a născut la 22 noiembrie 1898, în Texas, Statele Unite ale Americii. Pentru cei care îl cunoşteau, încercarea temerară, reuşită în 1933, nu a fost chiar o surpriză, deoarece, încă de când avea 26 de ani, el a fost iniţiat în tainele zborului. Primele sale contacte cu avioanele au fost în timp ce era paraşutist la o companie de circ. Pasiunea pentru zbor şi dorinţa de a îşi construi primul său avion au început să îl macine încet-încet. În timp ce efectua diverse munci pentru a strânge banii necesari, Wiley a rămas însă fără un ochi. Dar acest handicap nu l-a împiedicat deloc.
A fost ajutat în „nebunia” sa de un petrolist, care i-a oferit banii de care mai avea nevoie. Singura doleanţă a acestuia a fost ca avionul construit să primească numele fiicei sale, Winnie Mae, lucru care s-a şi întâmplat.

Şi-a dotat aeronava cu pilot automat şi radar
Primul zbor cu această aeronavă a avut loc între Los Angeles şi Chicago. În 1931, Post, împreună cu Harold Gatty, a încercat să facă înconjurul lumii cu avionul Winnie Mae. Scopul celor doi a fost acela de a „bate” timpul lui Hugo Eckener, care a zburat cu dirijabilul Graf Zeppelin, din 1929 (21 de zile).
Astfel, alături de Gatty, Post a zburat plecând din New York şi ajungând la Roosevelt Field (tot în New York), trecând prin Hanovra, Berlin (ambele în Germania), Moscova, Novosibirsk, Irkutsk (Rusia) şi Nome (Alaska, SUA). Călătoria a durat opt zile, 15 ore şi 51 de minute.
Ulterior, Wiley a încercat să deschidă o şcoală de aviaţie, dar, din lipsă de capital, a eşuat. S-a gândit atunci că ar fi momentul să zboare, de data aceasta singur, în jurul lumii, deoarece succesul pe care l-ar fi obţinut, dacă ar fi reuşit, i-ar fi adus banii de care avea nevoie. Şi-a dat însă seama că nu poate realiza acest lucru dacă nu avea şi un avion dotat pe măsură. De aceea, a instalat pe Winnie Mae un pilot automat şi un radar. Şi a plecat. Singur.

Întâmpinat de 50.000 de oameni la aterizare
De la aeroportul new yorkez Floyd Bennett a trecut prin Berlin, Konisberg (Germania), Moscova, Novosibirsk (Rusia), Flat (Alaska, SUA), Edmonton (Canada) şi a revenit de unde a plecat. La întoarcerea pe Aeroportul Floyd Bennett a fost întâmpinat de 50.000 de oameni. Călătoria sa a durat şapte zile, 18 ore şi 49 de minute, mai puţin cu 21 de ore decât precedentul record, stabilit împreună cu Harold Gatty.

A murit la 37 de ani
Decesul lui Post a survenit aşa cum îşi doreşte un mare aviator, în urma unui accident de avion. La 15 august 1935, în timpul unui zbor pe care îl efectua între SUA şi Rusia, aparatul pilotat de el s-a prăbuşit în zona Alaska. Muzeul Smithsonian, din New York, a cumpărat avionul Winnie Mae de la văduva pilotului cu suma de 25.000 de dolari. De asemenea, în Alaska, a fost ridicat un muzeu în cinstea curajosului pilot, iar un aeroport din Oklahoma, statul natal, a fost botezat Wiley Post.

- Avionul Winnie Mae se află la cel mai mare muzeu din lume, Smithsonian, din Statele Unite