Main menu

header

11-01-1de Elena Şerban

Everest, Chomolungma sau Sagarmatha. Acestea sunt trei dintre numele sub care este cunoscut cel mai înalt vârf al planetei, ce măsoară nu mai puţin de 8.848 de metri de la nivelul mării. Dacă denumirea Chomolungma (în limba tibetană - mama Universului) sau Sagarmatha (în nepaleză - zeiţa cerului) se datorează grandorii, numele Everest a fost dat în onoarea militarului şi geodezului britanic Sir George Everest, în ciuda refuzului acestuia.
Britanicul s-a născut la data de 4 iulie 1790, în localitatea galeză Powys. A urmat cariera militară, specializându-se în geodezie şi, la doar 28 de ani, a devenit asistentul colonelului William Lambton. Acesta avea misiunea de a cerceta dimensiunile teritoriilor britanice din India, dar şi de a măsura cele mai înalte vârfuri ale munţilor din zonă. După moartea colonelului, Everest a trebuit să se descurce singur. Şi a făcut o treabă foarte bună, de vreme ce multe dintre măsurătorile efectuate atunci au fost luate ca punct de reper până în secolul al XX-lea.

Sir George nu a fost doar un supus al Reginei, care şi-a făcut datoria în India. El s-a îndrăgostit de peninsula asiatică, unde a locuit până în 1843.
Datorită meritelor şi a muncii prestate în India, în 1861, George Everest a fost înnobilat, devenind Sir. Un an mai târziu a ajuns vicepreşedinte al Societăţii Regale de Geografie. A murit la data de 1 decembrie 1866, la Londra, nemulţumit de faptul că numele său a fost dat celui mai înalt vârf din lume.