Main menu

header

29-13-1de Elena Şerban

- Mary Pickford, prima actriţă de 1 milion de dolari

Mary Pickford este numele actriţei care a semnat la 24 iunie 1916 primul contract de 1 milion de dolari. De asemenea, ea a fost una dintre membrii fondatori ai companiei de film „United Artist”. Mary Pickford s-a născut sub numele Gladys Louise Smith, la 8 aprilie 1892, în Canada, deşi familia sa provenea din SUA. Tatăl, John Charles Smith, era englez, iar mama, Charlotte Hennesy, irlandeză. Tatăl lui Gladys a murit în 1895, după ce în prealabil îşi părăsise familia şi se „dedicase trup şi suflet” unei singure pasiuni... alcoolul.

Succes şi pe Broadway
Încă din copilărie, viitorul star a intrat în contact cu actoria, primind cel dintâi rol la „Princess Theatre” din Toronto, când avea 7 ani. Încurajată de succes, Gladys a decis, la 15 ani, să joace pe Broadway. Se spune că înainte de primul său rol acolo a declarat că, dacă nu va avea succes, va renunţa total la actorie. Faima a venit însă repede. O dată cu ea, Gladys a decis că este cazul să îşi schimbe numele în Mary Pickford.
De la teatru la film nu a mai fost decât un pas. Astfel, în 1909, a primit primul rol pe marele ecran în „Pippa Passes”.
După doar un an, în care a jucat în câteva filme care i-au sporit celebritatea, Mary s-a mutat la o companie independentă, care a fost ulterior „înghiţită” de „Universal Pictures”.

A jucat doar în filme mute!
Filmele în care a jucat i-au adus renumele de „Drăguţica Americii” sau „Fata buclată” (datorită coafurii deosebite). Nu doar succesul a crescut, ci, o dată cu el, şi contul din bancă.
La 24 iunie 1916, Mary a semnat un contract prin care era plătită cu 10.000 de dolari pe săptămână plus 50% din profiturile filmului „Mai puţin decât praful”. După succesul de casă al producţiei, Mary s-a trezit că trebuie să primească 1 milion de dolari. Cariera sa a continuat până în 1933, când, speriată că nu va putea face faţă filmului cu sonor, s-a retras!

Trei căsătorii şi doi copii adoptaţi
Frumoasă şi bogată, Mary a atras sute de admiratori, fiind măritată de trei ori. Prima căsnicie a fost cu actorul Owen Moore, cu care a rămas gravidă, dar a pierdut sarcina şi, totodată, posibilitatea de a avea vreodată copii. Căsătoria lor a durat din 1911 până în 1920. Foarte repede, „Frumuşica Americii” s-a măritat cu Douglas Fairbanks. Nici această căsnicie nu a durat foarte mult, singurul lucru notabil din acea perioadă fiind doar rolul din „Semnul lui Zorro”.
Cei doi soţi erau celebri pentru petrecerile la care erau prezenţi Charlie Chaplin, Albert Einstein, G.B. Shaw, sir Arthur Conan Doyle etc. Acest al doilea mariaj s-a terminat după ce soţul a înşelat-o. A treia şi ultima căsătorie a fost cea cu Charles Buddy Rogers. Cei doi au adoptat doi copii: Roxane şi Ronald Charles, însă relaţia dintre Mary şi ei a fost tensionată. Femeie frumoasă, Mary îl critica mereu pe Ronald pentru că era mic de statură şi pe Roxane că nu avea dinţii drepţi.
Mary a murit la 29 mai 1979, din cauza unei hemoragii cerebrale.

Daniel Radcliffe, cel mai tare în 2009

29-13-2Iată care sunt cei mai bine plătiţi actori de la Hollywood în 2009, potrivit revistei americane „Vanity Fair”:
Daniel Radcliffe 65,4 milioane dolari (eroul din „Harry Potter” - foto)
Ben Stiller 63,8 milioane dolari
Tom Hanks 57,5 milioane dolari
Adam Sandler 50,3 milioane dolari
Denzel Washington 49,5 milioane dolari
Emma Watson 47,9 milioane dolari (Hermione din „Harry Potter”)
Rupert Grint 47,9 milioane dolari (Ron din „Harry Potter”)
Owen Wilson 46,3 milioane dolari
Nicholas Cage 44,7 milioane dolari
Russell Crowe 44,7 milioane dolari
Cameron Diaz 43,1 milioane dolari