Main menu

header

28-13-1de Elena Şerban

Data de 30 iunie 1859 a rămas în istoria umanităţii după ce un acrobat francez a reuşit ceea ce nimeni nu credea că este posibil: traversarea uriaşei Cascade Niagara (peste 335 de metri înălţime) mergând pe o frânghie.

A mâncat o omletă deasupra cascadei
Pentru a-şi demonstra tehnica, francezul a repetat acţiunea de câteva ori, în variante diferite, împingând o roabă, legat la ochi sau chiar cu un om în spate. Toate acestea mergând pe o frânghie. Cea mai ciudată astfel de experienţă şi care a şi şocat cel mai mult a fost cea în care s-a oprit la mijlocul distanţei, s-a aşezat în fund, şi a mâncat o omletă. Pe care o gătise singur, tot pe frânghie.

Reprezentaţii de mic
Charles Blondin, pe numele său real Jean François Gravelet, a venit pe lume la 28 februarie 1824, la Saint Omer, Pas-de-Calais, Franţa. La vârsta de doar 5 ani, a fost trimis de familia sa la „Şcoala de Gimnastică” din Lyon, unde a învăţat primele acrobaţii. După doar şase luni, a devenit „Mica minune” a unui circ local. De altfel, a trăit din reprezentaţiile sale vreme de câteva zeci de ani.

A devenit faimos în toate ţările
Convins că doar în SUA ar putea avea succes cu acrobaţiile sale, s-a mutat peste Ocean în 1855. Şi-a găsit repede de lucru la un circ din New York, pe care a ajuns să îl deţină în scurt timp. Observând că în America devii deosebit de cunoscut doar dacă faci ceva total ieşit din comun a căutat o variantă în acest sens. Şi a găsit. Pentru că era un foarte bun acrobat, francezul, care îşi luase între timp numele de Charles Blondin, a anunţat că este capabil să traverseze Cascada Niagara mergând pe o frânghie. Pentru că părea un lucru imposibil de realizat, presa vremii a preluat imediat subiectul.
Ştirea a făcut înconjurul lumii, astfel că la data anunţată, 30 iunie 1859, mii de oameni au venit la eveniment. Unii au pariat pe eşecul francezului, alţii pe izbânda sa. Au câştigat cei care au avut încredere în acrobat.
Faima obţinută după traversarea Niagarei i-a deschis toate uşile, având reprezentaţii bine plătite în toată lumea.

Răpus de diabet
Blondin a vrut să-i cucerească şi pe englezi cu acrobaţiile sale deosebite. De aceea, în 1861, a încercat să traverseze o porţiune din „Grădinile Regale Portobello” cocoţat pe o frânghie la 15 metri înălţime. Însă, pe parcursul acrobaţiei, sfoara s-a rupt. Deşi Charles nu a păţit nimic, doi muncitori care se aflau pe platformele de care era susţinută frânghia au căzut în gol şi au murit. Acuzat de decesul celor doi, francezul nu s-a prezentat la proces, deoarece pleacase în SUA. Într-un final, acuzele au fost retrase.

Există un proverb românesc ce spune despre omul care este foarte curajos şi care participă la acţiuni nebuneşti: „Ăsta nu moare în patul lui!”. Aşa s-a spus multă vreme şi despre francezul cu echilibru perfect. Doar că, de data aceasta, proverbul nu s-a potrivit - francezul a murit la vârsta de 72 de ani, în Ealing, Londra, răpus de diabet.