Main menu

header

28-11-1de Elena Şerban

Casanova este unul dintre apelativele cu care sunt strigaţi bărbaţii consideraţi afemeiaţi. Dar Casanova nu este doar o poreclă, ci e numele unui veneţian celebru datorită relaţiilor sale amoroase. El a trăit 73 de ani şi a murit la 4 iunie 1798.

Iniţiat la doar 11 ani
Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt s-a născut la data de 2 aprilie 1725, la Veneţia, în familia unei actriţe. Nu se ştie cine a fost tatăl său, dar au existat zvonuri că era fiul din flori al unui nobil din familia Grimani, cea mai de vază familie veneţiană.
Pentru că mama sa era permanent în turnee, micul Giacomo a fost crescut de bunică. Apoi, la vârsta de 9 ani, a fost trimis la Padova, deoarece suferea de dese sângerări nazale. S-a ataşat foarte tare de familia abatelui Gozzi. De altfel, sora acestuia, Bettina, i-a făcut cunoştinţă lui Casanova cu plăcerile carnale. El avea 11 ani.

Avocat, filosof, chimist
Nu doar la capitolul iubire s-a dovedit precoce, ci şi la studii. Astfel, la 17 ani, a terminat Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Padova. Deşi a absolvit Dreptul, a mai urmat cursuri de filosofie, chimie, matematică şi chiar medicină. Studenţia l-a învăţat un alt lucru, de care s-a lovit toată viaţa: jocurile de noroc.
După şcoală, Casanova, care devenise un bărbat atrăgător graţie staturii sale impunătoare, a părului negru şi cârlionţat, dar şi a stilului curtenitor, s-a angajat ca asistent al unui senator. Acesta l-a învăţat multe lucruri, de la vinuri la comportament în societate.

A avut cunoştinţe de renume
De-a lungul vieţii, Casanova a ajuns şi în închisoare (cel puţin de două ori), a devenit mason, a făcut cunoştinţă cu învăţăturile cabala şi s-a împrietenit cu mari personalităţi ale vremurilor respective (Madame de Pompadour, Contele de Saint-Germain, Contele d’Alembert, Voltaire şi Jean-Jacques Rousseau).
În anul 1750 a ajuns în Franţa. Angajat de un vechi prieten, care era ministru de Externe al Franţei, pe postul de asistent, a primit misiunea de a face rost de bani pentru statul francez. A venit cu o idee revoluţionară pentru acele vremuri: a iniţiat una dintre primele loterii din lume. Ideea s-a dovedit un succes uriaş, şi atât Franţa, cât şi el s-au îmbogăţit rapid. Mai târziu a încercat să vândă pontul şi altor state europene, printre care Belgia, Germania, Anglia şi chiar Rusia, dar, speriindu-se de vreo păcăleală, autorităţile din statele respective l-au refuzat.
Călătoriile sale au prilejuit întâlniri cu femei din toată Europa. Reuşea să le dea gata abordând un stil la care bărbaţii acelor vremuri nici nu se gândeau. Numeroasele relaţii nu i-au adus doar plăceri, ci şi boli venerice. De aceea, singura bucurie a lui Casanova, înainte de decesul său ce a avut loc la 4 iunie 1798, a fost mâncarea.

Poruncile cuceritorului

În cartea sa „Povestea vieţii mele”, Casanova a vorbit despre ponturi graţie cărora a reuşit să cucerească 122 de femei:
1. Ca să faci o femeie să se simtă specială, fă ceva special;
2. Las-o să fie fascinată de faptul că… eşti fascinat de ea;
3. Întreab-o la ce se gândeşte;
4. Fii atent la simţurile ei;
5. Joacă-te! Sexul e o joacă de adult.