Main menu

header

33-12-1de Elena Şerban

- Celebrul maestru împlineşte 35 de ani la 27 mai 2010

Un englez în vârstă de 35 de ani este cunoscut în toată lumea graţie reţetelor sale, dar mai ales datorită stilului neconvenţional în care îşi prezintă creaţiile culinare. Numele lui - Jamie Oliver.

Cunoscut sub numele de „Naked Chef” („Bucătarul dezbrăcat” - acesta este titlul seriilor de emisiuni tv difuzate în toată lumea în care a fost protagonist), Jamie s-a născut la 27 mai 1975, în Clavering, Essex, Marea Britanie. Roşcovanul şi-a descoperit talentul încă din copilărie, ajutat şi de faptul că părinţii săi aveau un restaurant. Şi-a început studiile la Newport Free Grammar School, dar la vârsta de 16 ani şi-a dat seama că iubeşte mai mult bucătăria şi s-a transferat la Westminster Catering College. A obţinut prima slujbă în domeniul bucătăriei la un restaurant condus de Antonio Carluccio, unde a lucrat ca patiser şi a fost lăudat de maestrul său. În ciuda succesului său, Jamie nu a stat prea mult în acel loc, ducându-se ca adjunct la maestrul Restaurantului „The River Café”, din Fulham.

Pe „sticlă”, din greşeală
Puţine persoane îşi pot imagina că o slujbă într-un restaurant ar putea reprezenta debutul unei fabuloase cariere tv. Nu şi Jamie. În timp ce lucra la „River Café” s-a turnat acolo un documentar. Şefii postului tv pentru care se realiza filmul l-au remarcat imediat pe roşcovanul uşor peltic şi i-au propus să realizeze o serie de emisiuni culinare. Nimeni nu şi-a imaginat atunci succesul de care se va bucura. Acela a fost începutul primei serii din „Bucătarul dezbrăcat”.

Paste pentru premier
Graţie audienţei, postul a făcut o inspirată mişcare de marketing, aranjând în aşa fel încât Oliver să fie invitat să gătească pentru prim-ministrul de atunci al Marii Britanii, Tony Blair. Prepararea prânzului a avut loc chiar la reşedinţa premierului. Felul principal au fost pastele, specialitatea lui Jamie.

Viaţă de familie perfectă
33-12-2În 1993, pe când avea doar 18 ani, a cunoscut-o pe Juliette Norton. Cei doi s-au căsătorit şapte ani mai târziu, la 24 iunie 2000. Familia celor doi s-a mărit doi ani mai târziu, când Jools, aşa cum este Juliette alintată, a adus pe lume primul copil al cuplului, Poppy Honey Rosie (18 martie 2002). La un an (10 aprilie 2003) s-a născut cea de-a doua fiică, Daisy Boo Pamela. În 2009, Oliver a anunţat pe situl de internet Twitter că va deveni din nou tată. Ziua de 3 aprilie 2009 este data naşterii celei de-a treia fiice, Petal Blossom Rainbow. Iar la 4 martie anul acesta, bucătarul a mai făcut un anunţ în acest sens - împreună cu soţia vor deveni din nou părinţi în luna septembrie.

Caritate fără ştirea soţiei
În 2002, dorind să îi ajute pe adolescenţii care au probleme cu legea, a luat o decizie oarecum ciudată. Şi-a pus casa la bătaie şi a împrumutat bani pentru a înfiinţa o fundaţie de ajutorare, dar fără a-şi consulta soţia. Ea a aflat după ceva vreme că locuinţa lor era pusă gaj la bancă. „Fundaţia 15”, patronată de Jamie, îi ajută de opt ani pe toţi adolescenţii cu vârsta de 15 ani care au probleme cu legea. Aceştia pot, la cerere, să efectueze stagii de pregătire în unele restaurante, în care sunt recomandaţi chiar de celebrul bucătar.
Dorinţa de a face bine nu s-a oprit doar la a înfiinţa această fundaţie. Sperând că îi va ajuta pe toţi copiii din Marea Britanie, şi nu numai, a creat în 2005 programul „Hrăneşte-mă mai bine”. Scopul era acela de a îi determina pe cei mici să mănânce sănătos şi să renunţe la junk-food. De altfel, el nu s-a mulţumit doar la a-i convinge pe adolescenţii englezi, ci şi pe cei americani şi olandezi să facă acest lucru. Seria tv în care are acest rol se numeşte „Jamie, ministrul hranei sănătoase”. Şi povestea continuă!

- Numele fiicelor sale au semnificaţii deosebite. Poppy Honey înseamnă miere de mac, Daisy - margaretă, Petal Blossom - petală de floare

Un jurnalist preGǍTIT

În paralel cu emisiunea tv, care ulterior s-a numit „Oliver’s Twist”, Jamie a scris mai multe cărţi: „The Naked Chef”, „The Naked Chef Takes Off”, „Happy Days” şi „Jamie’s Kitchen”. Este, de asemenea, editorul revistei „British GQ”, colaborator al „Times Magazine” şi are un editorial lunar în revista „Marie Claire”. A mai scris şi „La masă cu Jamie” şi „Cu Jamie prin Italia”.

- În 2000 a devenit imaginea supermarketului englez „Sainsbury” contra sumei de 2 milioane de dolari anual