Main menu

header

21-01-1de Elena Şerban

John Fitzgerald Kennedy este probabil cel mai cunoscut preşedinte american. Celebritatea i-a fost adusă de modul în care a murit: împuşcat la 22 noiembrie 1963, în timpul unui turneu prezidenţial pe care îl efectua alături de soţia sa, la Dallas.

JFK s-a născut la data de 29 mai 1917, în Brookline, Massachusetts. Părinţii săi - mama, Rose Fitzgerald, şi tatăl, Joseph Kennedy - erau catolici irlandezi. Bunicul său a fost primar în Boston şi membru al Congresului American. John a urmat cursuri la şcoli private exclusiviste, apoi a fost student pentru o vreme la Universitatea Princetown, dar, din cauza unei suspiciuni de leucemie, a renunţat. Leucemia nu a fost singura problemă medicală, el acuzând frecvent dureri de spate. După un mandat de congresman şi unul de senator, a devenit preşedinte al SUA în 1961. A rămas şef al statului american aproape 1.000 de zile, timp în care a încercat şi a reuşit să păstreze relaţii bune cu cealaltă mare putere a lumii, URSS.

Un alt moment de referinţă în perioada preşedinţiei sale a fost „Criza rachetelor” din 1962 - decizia sovieticilor de a instala rachete pe teritoriul cubanez, foarte periculoase pentru SUA. Cu câţiva ani înainte de a deveni preşedinte, în 1953, s-a căsătorit cu Jaqueline Bouvier, care i-a născut trei copii: Caroline Bouvier Kennedy (1957), John F. Kennedy Jr (1960-1999) şi Patrick Bouvier Kennedy (născut la 7 august 1963 şi decedat două zile mai târziu). În timpul mariajului, despre JFK se ştie că a avut relaţii cu Marlyn Monroe, dar şi cu suedeza Gunnila von Post, iubita unui mafiot.