Main menu

header

28-10-1de Elena Şerban

- În Peru, o fată care nu ajunsese în clasa I a născut un prunc sănătos

În 1939, un anunţ a făcut înconjurul lumii - o fetiţă în vârstă de doar 5 ani a adus pe lume un copil perfect sănătos. Cum a fost posibil acest lucru? Cine era tatăl? Sunt întrebări ce nici până în ziua de astăzi nu au primit un răspuns.

Sarcina, confundată cu o tumoare
În 1939, un bărbat dintr-un sătuc situat la 2.250 de metri altitudine, în Munţii Anzi, şi-a dus fiica, Lina, la spitalul din oraşul peruan Pisco. Le-a spus doctorilor că şamanii din satul său nu reuşiseră să vindece tumoarea ce se dezvolta în abdomenul ei. După examinarea acesteia, medicii au ajuns la concluzia că nu era vorba despre o tumoare.

Menstruaţie de la vârsta de 8 luni
Tatăl Linei i-a spus doctorului Gerardo Lozada că fata a avut mestruaţie regulată de la vârsta de 3 ani, dar nu şi în ultimele şapte luni şi jumătate. Medicul i-a ascultat micuţei abdomenul cu un stetoscop şi a auzit bătăi de inimă. I-a făcut o radiografie şi, spre surprinderea cadrelor medicale, totul a devenit clar: fetiţa, în vârstă de numai 5 ani, era însărcinată în şapte luni.
Lina a fost transferată într-un spital din capitala Lima, unde specialiştii au confirmat sarcina. Tatăl fetei a fost bănuit de incest şi arestat, dar, din lipsă de probe, a fost eliberat. De „Ziua Mamei” (n.r. -  14 mai), în 1939, la 5 ani, 7 luni şi 21 de zile, Lina a născut, prin operaţie de cezariană, un băiat de 2,7 kilograme. El a primit numele Gerardo, după medicul care a diagnosticat iniţial sarcina (dr. Gerardo Lozada).
Cel care a cercetat ulterior cazul a fost doctorul Edmundo Escomel, unul dintre cei mai importanţi cercetători peruani la momentul respectiv. Acesta a descoperit că mestruaţia Linei a apărut când fata avea numai 8 luni, mult mai înainte decât spusese tatăl său. Escomel a dovedit că ovarele micuţei erau asemănătoare celor ale unei femei mature şi a presupus că dezvoltarea completă a sistemului reproducător al acesteia era cauzat de o dereglare hormonală. Dar medicul nu a reuşit să afle niciodată cine era tatăl copilului.

Copilul a crezut că Lina îi e soră
Vreme îndelungată, Gerardo a crescut în casa părinţilor Linei, crezând că aceasta era sora sa mai mare. La doi ani după naştere, psihologului Paul Kosak i s-a permis să discute cu fetiţa. Concluzia la care a ajuns a fost că „inteligenţa mămicii este peste medie, iar fiul are o sănătate perfectă şi o dezvoltare superioară copiilor din zonă. Fata priveşte copilul ca pe un frate mai mic, restul familiei, de asemenea”. La vârsta de 10 ani, Gerardo a aflat adevărul despre mama sa, tachinat fiind de colegii de şcoală.
În 1972, Lina, căsătorită între timp cu Raúl Jurado, a adus pe lume un al doilea băiat. Ea avea 38 de ani, iar primul fiu, 33. Şapte ani mai târziu,  în 1979, Gerardo a murit din cauza unei maladii la măduva coloanei vertebrale. Lina şi soţul său locuiesc în continuare în Peru, iar cel de-al doilea fiu, în Mexic.

Nu a fost o farsă

28-10-2Există numai două fotografii ce evidenţiază acest caz. Prima dintre ele a fost făcută la începutul lunii aprilie 1939, când Lina era însărcinată în şapte luni şi jumătate. Fotografia o prezintă pe Lina din profil, dezbrăcată în faţa unui fundal neutru. Aceasta este singura fotografie publicată din timpul sarcinii şi are o importanţă majoră, întrucât dovedeşte existenţa sarcinii şi gradul avansat de dezvoltare fiziologică a micuţei. Cea de-a doua fotografie, de o claritate superioară, a fost realizată în Lima, când Gerardo avea 11 luni. Deşi mulţi au considerat cazul o farsă, diverşi medici au verificat veridicitatea acestuia prin intermediul biopsiilor, a radiografiilor scheletului fătului în uter şi a fotografiilor doctorilor care au îngrijit mămica în perioada respectivă. Pubertatea extrem de precoce, la copii de 5 ani sau mai puţin, este foarte rară, iar cauzele  nu se cunosc nici în prezent. Naşterea la o asemenea vârstă este şi mai rară.