Main menu

header

22-05-1de Claudia Stan

- Preot Nicolae Tănase: „Dumnezeu ne-a lăsat pe Pământ ca să avem grijă unii de alţii”

Asociaţia Pro Vita are sediul în Vălenii de Munte şi este o organizaţie nonprofit. Membrii ei sunt oameni care au înţeles că darul vieţii este cel mai important. Părintele Nicolae Tănase (foto) este cel care a înfiinţat-o pentru a lupta împotriva avortului şi a abandonului. Harul şi înţelepciunea sa au făcut ca peste 300 de copii să primească o şansă la viaţă. I-am vizitat chiar înainte de Săptămâna Patimilor, iar membrii Pro Vita, împreună cu micuţii, ne-au aşteptat cu braţele deschise. Părintele Tănase ne-a povestit cum a luat fiinţă asociaţia şi cum îi ajută pe cei mici.

O măsură împotriva avortului
Valea Screzii este o aşezare în Vălenii de Munte, unde parcă totul este sfinţit. Sus, pe deal, se vede o bisericuţă mică, menită să pecetluiască puritatea locului. Mai mulţi copii se jucau şi se bucurau de vizită. Părintele Tănase, privind către ei, şi-a început povestea: „Din cauza sărăciei de pe vremea lui Ceauşescu şi a aspectelor cunoscute la vremea aceea, am început să ne ajutăm unii pe alţii. Mai târziu, din cauza avorturilor masive făcute în România, pentru că prima lege după Revoluţie a fost legalizarea avorturilor, a trebuit să stopăm cumva acest fenomen. Aşadar, după ce am pus la punct toate detaliile adăpostului, am avut 13 copii care au fost aduşi deodată. Pe toţi am reuşit să îi plasăm unor familii din sat”, ne-a mărturisit preotul.

„Avem în îngrijire 318 copii”
„În prezent, avem copii din familii cu probleme sociale mari, aduşi temporar de mame, abandonaţi prin spitale, copii ai străzii recuperaţi şi în curs de integrare, tineri alungaţi din orfelinate după împlinirea vârstei de 18 ani, care sunt implicaţi în activităţi lucrative, gravide sau mame respinse de familiile lor şi ocrotite până la rezolvarea situaţiei, dar şi micuţi rezultaţi în urma violurilor. Activitatea noastră se desfăşoară în satele din Valea Plopului şi Valea Screzii, iar acum avem în îngrijire 318 copii şi e foarte greu să le purtăm de grijă tuturor. Le mulţumim oamenilor pentru că acum suntem ajutaţi de credincioşi, episcopi şi mănăstiri. La noi nu se pune problema răbdării! Am început un lucru şi trebuie să îl ducem la bun sfârşit. Poate că pare greu să asculţi 318 suflete, să le înţelegi doleanţele, dar nu este aşa. Noi suntem o mare familie, iar cei de aici au înţeles acest lucru. Fiecare a început să îşi câştige încrederea în sine, pentru că Bunul Dumnezeu le-a oferit o şansă.”

Teatru de păpuşi... din şosete
I-am găsit pe micuţi în mijlocul unei repetiţii. Organizau un teatru de păpuşi, la care cei mai mari făceau spectacolul, iar cei mai mici admirau şi aplaudau. Decorul? Un paravan din lemn suficient de înalt cât să îi acopere şi nişte şosete cusute cu diferite decoraţii sau jucării improvizate. „Aici au parte şi de educaţie. Copiii merg la şcoala din sat, dar şi la centru au la dispoziţie un pedagog şi un psiholog care se ocupă de ei. Sper însă ca, pe viitor, să învăţăm să ne rezolvăm problemele, să nu mai fim atât de indiferenţi faţă de aproapele nostru şi mai ales... să nu mai fie nevoie de astfel de asociaţii”, încheie părintele Nicolae.

Cu toţii putem ajuta Asociaţia „Pro Vita pentru născuţi şi nenăscuţi”! Orice ajutoare sunt binevenite (jucării, hăinuţe, alimente etc.). Le puteţi trimite la adresa Asociaţia „Pro Vita pentru născuţi şi nenăscuţi”, Strada Nicolae Iorga, numărul 72, blocul C1, apartamentul 8, Vălenii de Munte, judeţul Prahova.

Dacă doriţi să faceţi o donaţie în bani o puteţi face la BCR, sucursala Vălenii de Munte, număr de cont RO42RNCB0211011843900001.