Main menu

header

23-05-1de Elena Şerban

Unul dintre cei mai mari maeştri ai artei, cunoscut sub numele de Rafael, Raffaello Sanzio, Raffaello Santi sau Raffaello da Urbino, a murit la aniversarea sa. S-a născut pe 6 aprilie 1483 şi a decedat fix 37 de ani mai târziu. În ciuda vieţii sale foarte scurte, el a lăsat umanităţii opere absolut surprinzătoare. Printre acestea se numără fresca Triumful Galateei, Madona Sixtină şi o serie de alte picturi religioase. Lucrările care l-au făcut celebru au fost cele realizate pe pereţii Vaticanului, acestea aducându-i şi numele de prinţul pictorilor. Astfel, la sfârşitul anului 1508 (când Rafael avea doar 25 de ani), a început decorarea apartamentelor Papei de la Vatican, care, în viziunea Pontifului, ar fi trebuit să laude Biserica Catolică prin justificarea umanismului şi neoplatonismului. Despre viaţa personală a lui Rafael nu se spun prea multe, pictorul identificându-se cu creaţiile sale. Poate şi pentru că femeia cu care se logodise de când avea 31 de ani, Maria Bibbiena, a decedat la o vârstă fragedă, cu puţin timp înainte de nuntă.

Rafael a murit în timp ce îşi sărbătorea a 37-a aniversare. Motivele nu sunt foarte clare, însă mulţi consideră că munca până la epuizare l-ar fi biruit.

Funeraliile au avut loc la Vatican, în prezenţa a mii de persoane: de la artişti şi oameni ai Bisericii la simpli muritori. Ca o recunoaştere a talentului său, dar şi a serviciilor prestate, Biserica a decis ca trupul pictorului să fie îngropat la Panteonul din Roma.