Main menu

header

de Cristina Tache

2009 a fost un an prolific din punct de vedere al descoperirilor şi al invenţiilor. Oamenii de ştiinţă au reuşit să uimească din nou întreaga lume prin experimentele care, până nu demult, ţineau doar de domeniu ştiinţifico-fantastic. Teleportarea, redarea vederii unei persoane oarbe sau vaccinul anti-SIDA sunt câteva dintre realizările cercetărilor.

Becul viitorului
Philips Electronics a dezvoltat un nou tip de bec ce consumă doar 10 waţi, dar are o intensitate luminoasă echivalentă cu cea a unuia de 60. Durata sa de viaţă este de 25.000 de ore, de 25 de ori mai mare decât a unui bec normal.

Teleportarea este posibilă
Oamenii de ştiinţă de la Institutul Joint Quantum din Universitatea Maryland au reuşit să teleporteze date între doi atomi aflaţi la un metru distanţă. Această procedură a fost dezvoltată pentru a permite construcţia de calculatoare sigure şi performante.

Ochiul electric
Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachuches au realizat un microcip ce va putea reda parţial vederea nevăzătorilor. Cipul le permite acestora să recunoască chipurile oamenilor şi să se deplaseze fără ajutor. Acesta va fi introdus în ochi şi va transmite la creier imaginile primite de la o cameră amplasată pe ochelari.

Vaccinul anti-SIDA
După mai bine de 20 de ani de la identificarea HIV, oamenii de ştiinţă au creat primul vaccin împotriva SIDA. Timp de şase ani au fost realizate teste, ce au arătat că vaccinul administrat în două doze are o rată de succes de până la 31%. Vaccinul nu a fost încă aprobat pentru comercializare şi utilizare, dar este un prim pas făcut de ştiinţă în combaterea acestei maladii grave.

Cauciuc realizat din păpădii
Cercetătorii de la Institutul Fraunhofer pentru biologie moleculară şi ecologie aplicată au reuşit să dezvolte o nouă formulă pentru obţinerea cauciucului din... păpădie. Era cunoscut de mult timp faptul că seva acestei plante conţine latex, însă acesta era dificil de transformat în cauciuc, deoarece polimerizează în contact cu aerul. Oamenii de ştiinţă au creat însă un tip de păpădie ce produce cu 500% mai mult latex decât cea originală.

Ecograf la purtător
General Electrics a creat un dispozitiv pentru ecografii de mărimea unui telefon mobil, dar la fel de puternic ca aparatele folosite în spitale. Această invenţie poate duce la îmbunătăţiri semnificative în practica medicală din întreaga lume.

Textile din pânză de păianjen
Faptul că pânza de păianjen este mai rezistentă decât oţelul, dar mai flexibilă este cunoscut de foarte mult timp. Însă, încercările de a folosi pânza de păianjen în industria textilă au dat greş până acum. Simon Peers şi Nicoles Godley, doi oameni de ştiinţă, au reuşit să creeze un material lung de 3,4 metri făcut din pânză de păianjen. Pânza a fost realizată în Madagascar, pe parcursul a patru ani, costurile ridicându-se la 500.000 de dolari.

Noua vioară Stradivarius
Francis Schwarze, cercetător în Laboratorul Federal Elveţian pentru Testarea şi Cercetarea Materialelor, a folosit două tipuri de ciuperci pentru a altera lemn de molid şi de paltin, construind din materialul obţinut o vioară. 152 de experţi au ascultat acest instrument, dar şi o vioară Stradivarius din 1711. Li s-a cerut să identifice care dintre cele două este vioara construită de celebrul Stradivarius. 113 dintre experţi au indicat vioara profesorului Schwarze.

Speciile de peşti pe cale de dispariţie pot fi salvate
Aceasta este părerea cercetătorului Hagen Stehr. El a reuşit, printr-o metodă revoluţionară, să înmulţească în bazine cu apă construite pe uscat tonul bluefin, o specie de peşte marin ce se află pe cale de dispariţie din cauza pescuitului ilegal. Niciun alt astfel de peşte nu s-a înmulţit în captivitate, şi mai ales în bazine aflate în afara oceanelor. Deşi mulţi oameni de ştiinţă au fost sceptici, descoperirea cercetătorului australian s-a demonstrat a fi remarcabilă. Prin această metodă vor putea fi salvate şi alte specii aflate pe cale de dispariţie.

Rachete ce trimit astronauţii pe Lună şi pe Marte
NASA a dezvoltat un nou tip de rachete ce vor permite trimiterea astronauţilor pe Lună şi pe Marte. La 28 octombrie 2009 a fost realizat cu succes primul zbor fără echipaj cu un astfel de obiect zburător. Ares 1 este cel mai mare dispozitiv lansat de Statele Unite de la rachetele Saturn 5, folosite pentru programul Apollo. Specialiştii NASA spun că Ares va fi de zece ori mai sigură decât naveta spaţială, primul zbor cu echipaj fiind programat în 2015.

Alte descoperiri ce au uimit lumea în 2009 sunt: bacteria ce produce electricitate, ventilatorul fără palete, un nou tip de nor sau apa de pe Lună.