Main menu

header

10-01-1de Elena Şerban

Hulit de unii şi admirat de alţii, Mihail Sergheevici Gorbaciov (79 de ani) este liderul sovietic care a permis căderea comunismului în Europa de Est. Fostul secretar general al Partidului Comunist Sovietic s-a născut la 2 martie 1931, într-o familie de ţărani din satul Privolnoe, Stavropol (sud-vestul Rusiei). Copilăria i-a fost marcată de faptul că bunicii săi au fost deportaţi de Stalin. S-a dovedit muncitor din adolescenţă: la şcoală (era primul în clasă), la fermele agricole unde a lucrat ca mecanizator şi în familie. A primit Ordinul Steagul Roşu pentru Muncă, deşi avea doar 16 ani. Distincţia i-a „deschis uşile”. După terminarea Facultăţii de Drept s-a înscris în Partidul Comunist, ajungând să-l conducă la 11 martie 1985.

Ca lider la Kremlin, el a impus reforme acceptate sau nu de popor. Printre cele plăcute au fost libertatea presei şi eliberarea deţinuţilor politici. De neacceptat a fost reforma alcoolului - vânzarea băuturilor a fost limitată şi orice scenă de film în care se bea a fost înlăturată.

În 1953, Raisa Maximovna Titarenko a devenit Raisa Gorbaciova. Patru ani mai târziu, cei doi s-au bucurat de naşterea singurului copil, Irina.

La 25 decembrie 1991, Mihail a demisionat din funcţia de preşedinte al URSS.

Premii şi distincţii

- În 1990 a primit Premiul Nobel pentru Pace;
- În 2004, împreună cu Bill Clinton şi cu Sofia Loren, a câştigat Premiul Grammy pentru un album de poveşti;
- A fost imaginea firmei Louis Vuitton;
- În 2009 a scos un CD intitulat „Cântece pentru Raisa”, acesta a fost dedicat soţiei sale, care a decedat în 1999 de leucemie.