Main menu

header

de Cristina Tache

Trecutul a lăsat moştenire viitorului locuri extraordinare sau creaţii ale omului care au depăşit barierele epocii în care au fost construite. Multe dintre acestea au intrat în patrimoniul cultural al omenirii, fiind protejate de forurile internaţionale. Schimbările climatice, dezvoltarea aşezărilor umane sau efectele trecerii timpului pun în pericol multe dintre aceste minuni ale omenirii. Iată şapte locuri de pe Terra care sunt ameninţate cu dispariţia.

Machu Picchu se prăbuşeşte
Străvechea cetate incaşă din Peru este pe cale să devină victima propriei sale popularităţi. Ruinele de la Machu Picchu au fost descoperite în 1911 de istoricul american Hiram Bingham, devenind una dintre cele mai populare atracţii turistice. Însă, numărul mare de vizitatori (circa un milion pe an) a provocat destabilizarea şi chiar prăbuşirea unora dintre fundaţiile de piatră. Mai mult, dezvoltarea zonei pune în pericol mediul alpin în care a fost construită cetatea.

Maldivele ar putea fi înghiţite de ocean
O ţară cu aproximativ 1.200 de insule şi cu cea mai bogată viaţă marină din lume, Insulele Maldive, ar putea dispărea. 80% dintre insulele acestei ţări se află cu aproape un metru peste nivelul mării şi sunt în pericol de a fi înghiţite de ocean, din cauza creşterii permanente a nivelului apei, fenomen provocat de încălzirea globală. În timpul tsunamiului din 2004, ce a afectat structura întregii ţări, mulţi atoli au fost şterşi definitiv de pe harta lumii.

Kilimanjaro rămâne fără zăpadă
Cel mai înalt munte din Africa, Kilimanjaro (6.021 m), are un vârf numit Masai Ngaje (Sălaşul lui Dumnezeu), ce a fost dintotdeauna acoperit de zăpadă, indiferent de anotimp. În ultimii ani însă, din cauza încălzirii globale, acoperământul alb şi-a restrâns treptat dimensiunile. Specialiştii estimează că gheţarii ce păreau eterni vor deveni istorie în cel mult 15 ani.

Triunghiul de corali, otrăvit
În Indonezia au fost descoperite mai mult de 3.000 de specii de peşti şi aproximativ 600 de varietăţi de corali, adică aproximativ 75% din totalul cunoscut până astăzi. Acest spaţiu reprezintă un adevărat ecosistem paradisiac. El este afectat de două probleme grave: pescuitul excesiv şi pescuitul distructiv, în care se folosesc, pentru uciderea peştilor, explozibili sau otrăvuri. Aceste acţiuni criminale au drept consecinţă nu doar dispariţia vietăţilor acvatice, ci şi distrugerea habitatului lor.

Valea Regilor, inundată de fluviul sacru
Complexul Luxor din Egipt, poziţionat pe malul apusean al Nilului, include Valea Regilor, Valea Reginelor şi mai mult de 40 de temple şi monumente funerare. O adevărată comoară arheologică, acesta este ameninţat de rapacitatea „prădătorilor” de vestigii, dar şi de „fluviul sacru”. Construcţia barajului de la Aswan, în urmă cu 40 de ani, a cauzat infiltraţii masive de apă care, în timp, au erodat vechile fundaţii şi au acoperit numeroase morminte.

Marele Zid Chinezesc, distrus de eroziune
Această frontieră impunătoare şi edificiu de apărare, devenită singurul artefact uman vizibil din spaţiul cosmic, datează din secolul al V-lea î.Hr. şi a fost consolidată în vremea dinastiei Ming (secolul al XIV-lea). Astăzi, aproape două treimi din cei 6.400 de kilometri ce reprezintă distanţa dintre Deşertul Gobi şi graniţa coreeană au fost distruse de eroziune şi de dezvoltarea necontrolată a regiunilor din preajmă.

Veneţia se scufundă
Oraşul Dogilor este unul dintre cele mai spectaculoase şi vizitate locuri din lume. Această citadelă grandioasă, fondată în anul 452, unică prin alcătuirea sa lacustră, se confruntă cu un mare pericol. În ciuda eforturilor de pompare a apei din subteran, Veneţia se scufundă cu aproximativ 1,5 cm la 100 de ani.