Main menu

header

de Ana Trifan

Unele vise vă „urmăresc” multă vreme după ce v-aţi trezit. În acest articol puteţi afla cum pot fi interpretate situaţiile şi simbolurile cel mai des întâlnite în vise.

Un mijloc de a descifra problemele cotidiene
Viaţa poate că e doar un vis, dar cum îl interpretaţi? Ceea ce visaţi noaptea poate fi o explicaţie pentru ceea ce vi se întâmplă peste zi? Visele vă pot determina să vă analizaţi mai bine gândurile şi pot constitui un mijloc de a descifra problemele prin care treceţi, ajutându-vă să faceţi faţă mai bine unor situaţii. Chiar dacă uneori aveţi vise ciudate sau neobişnuite, unele dintre ele pot fi numite comune şi mulţi dintre dumneavoastră le experimentează în diverse forme. Citiţi interpretările de mai jos pentru a găsi o explicaţie la simbolurile şi la situaţiile ce apar cel mai frecvent în somn.

Nu găsim ceva sau pe cineva ori se strică un lucru
Nu mai merge telefonul, se strică maşina, nu vă găsiţi soţul/copilul? Acest tip de vis este un semnal de alarmă asupra anumitor aspecte cotidiene ce necesită „reparaţii” sau o atenţie mai mare din partea dumneavoastră. De exemplu, dacă visaţi că nu mai merge telefonul, ar fi cazul să fiţi mai atenţi la modul în care comunicaţi cu ceilalţi! Faceţi tot ceea ce trebuie pentru a fi clar înţeleşi, mesajele transmise ajung cu adevărat la cei din jur? Dacă nu, e cazul să lucraţi un pic la acest aspect al vieţii dumneavoastră!

Bani: un câştig neaşteptat sau o sumă importantă pierdută
Banii reprezintă ceea ce apreciaţi sau consideraţi ca fiind important în viaţă. Dacă visaţi că v-aţi ales din senin cu ceva bani, acest lucru indică faptul că vă aflaţi într-un moment al vieţii în care lucrurile ce sunt importante au devenit foarte clare pentru dumneavoastră. Dacă visaţi că aţi pierdut o sumă, probabil treceţi printr-o perioadă în care simţiţi că v-aţi îndepărtat de la scopurile vizate. Încercaţi să analizaţi dacă ţelurile pe care vi le-aţi propus dintotdeauna s-au schimbat ori s-au alterat în ultimul timp!

Vă aflaţi în spatele clasei sau aţi picat un examen
Acest vis simbolizează faptul că vă aflaţi într-un moment important din viaţa dumneavoastră şi vă temeţi să nu greşiţi. Poate, de asemenea, să însemne că aţi regresat sau că anumite aspecte ale vieţii dumneavoastră v-au cam scăpat din mână. Acest vis mai poate simboliza faptul că vă simţiţi stresaţi şi judecaţi în prezenţa unei persoane superioare ierarhic (un şef, de exemplu).

Dumneavoastră sau cineva apropiat e bolnav sau moare
S-ar putea să vă aflaţi sau să vă apropiaţi de o perioadă de mari schimbări, când va trebui să renunţaţi la anumite lucruri din viaţa dumneavoastră sau să le lăsaţi în urmă. Este necesar să învăţaţi să înfruntaţi sentimentul dat de o pierdere, indiferent dacă este vorba despre lucruri fizice sau despre relaţii interumane. Rar se întâmplă ca aceste vise să prevestească cu adevărat un deces sau o boală, dar nu strică să daţi mai multă atenţie stării de sănătate, măcar pentru o perioadă.

Sunteţi urmărit sau vânat
Vă confruntaţi cu responsabilităţi mari şi aveţi dificultăţi în a face faţă situaţiilor zilnice. Este deseori numit şi „vis de stres”, iar prezenţa sa indică faptul că trebuie să vă relaxaţi şi să vă organizaţi mai bine.

Dinţi: zâmbiţi şi aveţi o dantură imaculată ori descoperiţi carii şi vă cad dinţii
Dinţii sunt un simbol al stabilităţii şi al maturităţii. Starea dinţilor din visele dumneavoastră vă va arăta care sunt sentimentele şi relaţiile în acel moment al vieţii. Dacă „vedeţi” o dantură sănătoasă, veţi observa că viaţa şi relaţiile evoluează în bine. Dinţii stricaţi sau care cad pot simboliza probleme în relaţiile de dragoste, în cele de familie sau la serviciu.

Nuditate
Visele în care dumneavoastră sau cineva apropiat apare complet dezbrăcat sunt legate de sentimentele de vulnerabilitate pe care le aveţi în acel moment al vieţii. Probabil treceţi printr-o perioadă în care probleme sentimentale, familiale sau profesionale sunt foarte vizibile şi cunoscute: toată lumea le ştie şi le comentează, iar dumneavoastră faceţi faţă cu greu acestei expuneri „publice”.

Picaj, zbor sau înec
Schimbarea direcţiei, în sus sau în jos, într-un vis indică felul în care vă conştientizaţi viaţa la acel moment. Visele în care cădeţi sau vă înecaţi simbolizează o perioadă în care sunteţi mai implicat în aspectele ascunse şi profunde din gândurile, sentimentele şi amintirile proprii, în partea întunecată a vieţii. Visele în care zburaţi indică faptul că în viaţa reală sunteţi mai aplecaţi spre partea spirituală, vă bucuraţi de energii pozitive şi evoluaţi.

Apă
Apa din vis e un semn ce indică anumite situaţii emoţionale sau experienţe importante din viaţă. Este un bun motiv să daţi mai multă atenţie dorinţelor şi trăirilor din sfera sentimentală. Forma sub care apare apa poate indica natura exactă a experienţelor pe care le trăiţi. Uraganele, furtunile sunt un semn că în viaţa reală treceţi printr-o perioadă emoţională mai delicată, ce vă pune nervii la încercare. Apele liniştite, lacurile, indică o stare de calm şi de pace interioară sau chiar o relaţie de dragoste şi o perioadă de romantism.

Pierdeţi trenul, avionul, autobuzul, vaporul
Mijloacele de transport simbolizează abilitatea de a vă mişca şi de a reacţiona în lume, reprezintă dorinţa şi capacitatea de a atinge scopurile vizate. Când pierdeţi unul dintre aceste mijloace de transport poate însemna că treceţi printr-o perioadă dificilă şi vă găsiţi cu greu energia şi motivaţia pentru a face anumite lucruri sau pentru a vă comporta într-un anumit fel în viaţa reală. Va trebui să analizaţi şi să reintraţi în contact cu acele persoane, lucruri şi mjloace ce vă vor ajuta să ajungeţi mai repede şi mai uşor la scopurile pe care vi le-aţi propus în viaţă.

Sfaturi

- Ţineţi un caiet lângă pat, pe care să vă notaţi visele;
- Recitiţi ce aţi notat cel puţin o dată pe săptămână şi subliniaţi simbolurile, persoanele, temele şi lucrurile ce apar cel mai des;
- Folosiţi ghidul pentru a descifra starea emoţională prin care treceţi şi aspectele vieţii de care este legată;
- Încercaţi să indentificaţi orice simbol din vise (maşină, dinţi, apă) ce apare mai frecvent în viaţa dumneavoastră reală şi vedeţi situaţiile şi persoanele de care se leagă.