Main menu

header

de Elena Şerban

Anul 2010 a început cu un cutremur ce a zguduit din temelii micuţul şi săracul stat caraibian Haiti. Deşi numărul oficial al morţilor nu se cunoaşte încă, se estimează că ar fi circa 200.000 de decedaţi. Singurul lucru cert este că, până în prezent, 70.000 de oameni au fost deja îngropaţi. ONU estimează că aproximativ 3 milioane de persoane au fost afectate de seism şi că circa 500.000 de oameni au nevoie de locuinţă. Cutremurul din Haiti, deşi deosebit de violent, nu a fost cel mai distrugător seism din lume. În ceea ce priveşte numărul de victime, de-a lungul secolului al XX-lea, câteva zeci de cutremure au produs moartea a cel puţin 2 milioane de oameni.

Peste 1 milion de victime în mai puţin de şapte decenii
Primul cutremur înregistrat în Europa, în secolul al XX-lea, a fost cel din Sicilia, la sfârşitul anului 1908. Conform arhivelor între 70.000 şi 100.000 de oameni au pierit atunci sub dărâmături.
China, loc în care se produc frecvent cutremure, este şi ea în lista statelor ai căror cetăţeni au decedat din cauza seismelor. În decembrie 1920, un cutremur produs în acest stat asiatic a dus la moartea a peste 100.000 de persoane.
Despre Japonia se ştie că este ţara cutremurelor, aici producându-se în fiecare zi măcar un seism, chiar dacă de mică magnitudine. În septembrie 1923, la Yokohama, şi-au pierdut viaţa peste 143.000 de asiatici, într-un seism deosebit de violent, ce a depăşit 7 grade pe scara Richter.
Provincia chineză Qinghai a fost zguduită, patru ani mai târziu, de un cutremur de magnitudine ridicată. La 22 mai 1927, un seism de 8,6 grade a devastat capitala provinciei, Xining. El a provocat moartea a peste 200.000 de oameni.
Tot în China, în ziua în care creştinii sărbătoreau Crăciunul, un cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade pe scare Richter a cauzat decesul a nu mai puţin de 70.000 de persoane.
Continentul asiatic a fost zdruncinat şi în 1935. De data aceasta, în luna mai, oraşul Quetta, din Pakistan, a fost aproape distrus. Au fost înregistrate între 50.000 şi 60.000 de victime.
Primul seism important din America de Sud se produce la începutul anului 1939, în Chile. 28.000 de oameni sunt îngropaţi de vii!
La sfârşitul aceluiaşi an, la 26 decembrie, Turcia se clatină şi ea. Aproape 40.000 de oameni mor în urma unui seism de 7,9 grade produs în oraşul Erzincan.
Teritoriul fostei URSS nu rămâne nemişcat. La câţiva ani după cel de-al doilea război mondial, capitala statului sovietic Turkmenistan, Ashgabat, este aproape rasă de pe faţa pământului. Două treimi din populaţia oraşului, peste 110.000 de oameni, mor în timpul cutremurului ce a atins 7,3 grade.

Coasta peruviană a continentului
sud-american este cutremurată în mai 1970. Nu mai puţin de 67.000 de persoane şi-au pierdut atunci viaţa, iar alte câteva sute de mii au fost rănite sau au rămas fără adăpost.

Cel mai mare seism: 9,5 grade pe scara Richter
Cel mai mare seism înregistrat vreodată pe Terra s-a produs în Chile, la 22 mai 1960. Bilanţul? 1.655 de morţi, 3.000 de răniţi şi două milioane de oameni au rămas fără adăpost!
Pe de altă parte, unul dintre cele mai devastatoare seisme înregistrate în secolul trecut s-a produs în China, în vara anului 1976.
La 27 iulie, ora 3:42, oraşul industrial Tangshan, cu o populaţie de 1 milion de locuitori, a fost efectiv ras de pe faţa pământului de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter, ce a durat 15 secunde! Oficial, aproape 250.000 de oameni şi-au pierdut viaţa, dar neoficial s-a vorbit de peste 650.000 de victime. Aproximativ 90% din totalul blocurilor de două până la opt etaje s-au prăbuşit. Câteva ore mai târziu s-a produs şi o replică foarte violentă, cu magnitudinea de 7,1 grade.
Cu un an înainte de sfârşitul Războiului Rece, la 7 decembrie 1988, tot în URSS, s-a produs un seism ce a „omorât” un oraş întreg: Spitak, aflat la graniţa dintre statul sovietic Armenia şi Turcia. Peste 25.000 de oameni au murit atunci în cutremurul de 7 grade pe scara Richter.
Ultimul deceniu al secolului al XX-lea debutează în forţă din punct de vedere seismic. 37.000 de persoane mor doar în Iran în iunie 1990, după ce provinciile Ghilan şi Zandjan au fost zguduite vreme de câteva zeci de secunde. Tot în Iran, în decembrie 2003, o altă „scuturătură” a pământului a distrus total oraşul Bam. Circa 31.000 de locuitori ai acestui oraş nu au supravieţuit seismului de 6,3 grade.

Tsunami ce a răvăşit Paradisul
Cel mai grav şi mai puternic seism din secolul al XXI-lea a lovit cu o forţă uriaşă şi a afectat opt state asiatice fie prin mişcarea pământului, fie prin valurile uriaşe ce s-au format. Acest cutremur s-a produs în a doua zi de Crăciun a anului 2004, în largul insulei indoneziene Sumatra. Magnitudinea cutremurului, de 9,1 grade, a cauzat ulterior formarea unui tsunami gigantic. Furia apelor a omorât peste 220.000 de persoane din toate ţările afectate.
Peste câteva luni, tot în zona Asiei, de data aceasta în cea muntoasă, pământul s-a cutremurat. Simţit cel mai zdravăn în regiunea himalayană a Cashmirului pakistanez, seismul a fost resimţit şi în India, dar şi în Afganistan. Cel puţin 75.000 de persoane (estimare aproximativă din cauza zonei greu de accesat) au murit în acest cutremur, ce a zgâlţâit cu forţa a 7,2 grade Richter.
Statul cel mai populat din lume a fost din nou „gazda” unui cutremur, la 12 mai 2008, seismul de 7,9 grade omorând aproape 87.000 de persoane.

România, în top

Nici România nu e o ţară străină de cutremure. Se ştie că zona seismică Vrancea este destul de prolifică în ceea ce priveşte cutremurele.
Printre seismele produse în ţara noastră şi despre care s-au mai păstrat informaţii se numără următoarele:
1802. În toamna acelui an, mai precis la 26 octombrie, România este zguduită de cel mai puternic cutremur, estimat la 7,9 grade pe scara Richter. Se spune că acest cutremur a fost resimţit până la Moscova, atât din cauza forţei uriaşe, dar şi a duratei sale. Dacă ar fi să dăm crezare documentelor vremii, seismul a durat undeva între două şi trei minute. Nu sunt date despre victime, dar se ştie că atunci s-au prăbuşit Turnul Colţei şi Mănăstirea Cotroceni.
1940. Un alt seism cu magnitudinea de peste şapte grade (7,7 Richter) s-a produs la sfârşitul toamnei anului 1940. Atunci, la 10 noiembrie, cutremurul a pus la pământ una dintre cele mai moderne şi înalte clădiri din Capitală. Este vorba despre blocul Carlton, ce avea 12 etaje, considerat inovator pentru acea perioadă. Dintre cei 1.000 de morţi câţi s-au înregistrat, nu mai puţin de 500 au fost surprinşi de seism în blocul Carlton! Numărul persoanelor rănite în urma seismului s-a ridicat la 4.000.
1977. Peste 1.500 de morţi, aproximativ 11.000 de răniţi şi peste 33.000 de locuinţe distruse! Acesta este bilanţul sumbru al seismului ce a lovit România în seara zilei de 4 martie 1977. Cutremurul, cu o magnitudine de 7,3 grade pe scara Richter, a durat 55 de secunde. În acest cataclism şi-au pierdut viaţa numeroase personalităţi ale vieţii cultural-artistice din acea perioadă: Toma Caragiu, Alexandru Bocăneţ, Doina Badea, Alexandru Ivasiuc etc. Cutremurul a distrus în totalitate oraşul Zimnicea, care a fost refăcut în întregime!

Scara Richter este făcută pentru a măsura puterea unui cutremur. Este o scară logaritmică, pentru că magnitudinea, după Richter, corespunde logaritmului măsurării amplitudinii undelor de volum, la 100 km de epicentru, şi este gradată de la 1 la 10.
Magnitudine 1 şi 2: În mod normal nu este simţit;
Magnitudine 3: Este simţit adeseori, dar nu provoacă daune materiale;
Magnitudine 4: Se aude zgomot;
Magnitudine 5: Cutremur moderat. E simţit bine. Mici daune la clădirile din apropierea epicentrului. Se aude zgomot;
Magnitudine 6: Cutremur puternic. Clădirile mai puţin rezistente se distrug pe o rază de câţiva kilometri de la epicentru;
Magnitudine 7: Cutremur major. Cauzează multe daune importante pe câteva sute de kilometri de la epicentru;
Magnitudine 8: Cutremur gigant. Există multe daune materiale, numeroase decese şi mulţi răniţi pe sute de kilometri;
Magnitudine 9: Supercutremur. Foarte rar. Distruge tot sau aproape tot atât în zona epicentrului, cât şi într-o arie de mii de km² în jurul acestuia;
Magnitudine 10: Inimaginabil. Foarte puţine case ar rămâne în picioare, iar pământul se poate crăpa. Până acum nu s-a înregistrat această magnitudine. Maximul înregistrat a fost 9,5.

- La 12 ianuarie 2010, în Haiti, a avut loc cel mai recent cutremur cu efecte nimicitoare. Bilanţul seismului cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter este estimată la 200.000 de morţi!