Main menu

header

de Claudia Stan

Secolul al XIX-lea a fost momentul în care tradiţiile Crăciunului au început să se modernizeze. Renii, în frunte cu Rudolf, animalele ce îl ajută pe Moş Crăciun să împartă daruri, sunt o completare a obiceiurilor străvechi. Uşor, uşor au intrat în folclorul Crăciunului, devenind parte din Sărbătoarea Sfântă.

A împlinit 70 de ani!
Povestea renilor s-a născut în urma poemului „Noaptea de dinaintea Crăciunului”, scrisă de americanul Clement Clarke Moore, în anul 1822. Poezia a fost un dar de Crăciun pentru copiii săi, iar din versuri s-a născut imaginea Moşului, a cărui sanie este trasă de opt reni, care mai de care mai frumoşi. Celebrul Rudolf şi-a făcut apariţia un secol mai târziu, în anul 1939, fiind inventat de compania Clarke Moore, ce a conştientizat succesul poemului din secolul precedent. Robert May, cel care a conturat povestea, a avut o abordare originală, destinată în special copiilor care se integrau greu în societate, făcându-i să înţeleagă faptul că, deşi unele dintre făpturile Domnului sunt diferite şi poate stranii, deseori au puteri miraculoase, ce le permit să îi facă pe ceilalţi fericiţi. Astfel, Rudolf a devenit faimosul ren al Moşului, cu nasul roşu, dispreţuit de cei din jur tocmai din pricina acestei însuşiri.

Nasul roşu ce luminează drumul
Deşi Rudolf era ţinta glumelor răutăcioase ale celor din jur, nasul său roşu şi strălucitor avea o menire: aceea de a ghida foarte bine sania Moşului. Demult, într-o vreme ce se pierde  în negura timpurilor, se spune că era un Ajun al Crăciunului cu ceaţă atât de deasă, încât nu puteai vedea la jumătate de metru în faţă. Moşul îşi înhămase renii şi era gata de drum, dar şi-a dat seama că nu avea cum să vadă niciun coş al vreunei case, iar copiii din întreaga lume ar fi rămas fără cadouri. Atunci a apărut Rudolf cu nasul mai strălucitor decât oricând. Moşul a ştiut atunci că el era miracolul aşteptat, aşa că l-a înhămat, iar renul i-a luminat drumul.
Deşi se spune că renii Moşului sunt masculi, realitatea pare să fie alta. Din poveşti, legende şi ilustraţii se observă faptul că toţi renii au coarne foarte mari. Se ştie însă că masculilor reni le cad coarnele la începutul lunii decembrie, crescându-le la loc primăvara. În schimb, femelele îşi păstrează coarnele pe tot parcursul anului, de aceea se pare că Rudolf este în realitate... femelă.

Comet, Cupid, Vixen şi Blitzen, o echipă unită
Comet este cel mai dur ren dintre cei nouă, ce a rămas morocănos din cauza unui accident suferit în prima seară în care a condus sania lui Moş Crăciun, când a fost lovit de fulger. În urma acestui eveniment, renul poate vedea stelele chiar şi pe timpul zilei. Cupid este romanticul echipei, căruia îi place să îi ajute pe semenii săi să îşi găsească jumătatea. Indiferent cât de multă treabă are sau cât de obosit este, renul reuşeşte să unească peste 1.000 de perechi într-un an. Vixen, în schimb, este cea mai graţioasă, fiind renumită pentru stilul ei unic şi frumos de a merge şi de a dansa. La un moment dat a fost salvată de la moarte de Cupid şi de atunci a rămas îndrăgostită de el. Blitzen este renul electric ce a fost lovit de mai multe ori de fulger şi este busola Moşului atunci când începe furtuna.

Dancer, Prancer, Dasher şi Donder aduc zâmbete pe buze
Dancer şi Prancer sunt gemeni şi au rolul de a bine dispune pe toată lumea. Amândoi cântă, dansează şi spun bancuri, fiind renumiţi pentru apariţiile lor spectaculoase în cadrul serbărilor de Crăciun. Dasher este cel mai îngrijit ren din turmă şi este căpitanul saniei, el fiind cel mai bun zburător. Cel mai disciplinat ren este Donder, ce se ceartă tot timpul cu Dasher, pe care nu-l consideră demn de căpitan al saniei.

Ocolul Pământului, într-o singură noapte!
Legenda spune că singurii reni din lume ce pot zbura sunt cei ai Moşului. Puterea lor este dată de un praf magic preparat de spiriduşii lui Moş Crăciun după o formulă secretă. Înainte de a pleca să distribuie cadourile, aceştia trec prin camera spiriduşilor, unde sunt stropiţi cu praful ce le dă puteri deosebite şi îi ajută să zboare neobosiţi în jurul lumii. Graţie magiei, Moş Crăciun şi renii fac ocolul Pământului într-o singură noapte.