Main menu

header

de Daniela Purgaru

„Cum va arăta sfârşitul lumii?” este o întrebare ce ne bântuie gândurile, probabil, de când am început să devenim conştienţi de existenţa noastră pe acest Pământ şi de faptul că ar putea fi şi alţii ca noi sus, în ceruri. Acest subiect însă a devenit mai actual ca oricând cu cât anul 2012 este mai aproape. Acesta, potrivit legendelor maiaşe, ar putea fi ultimul pentru omenire, aşa cum o ştim noi. Publicaţia „Foreign Policy” a întocmit o listă cu cinci posibile scenarii în urma cărora viaţa pe Terra s-ar sfârşi.

1. Impactul cu un asteroid
Obiectele provenind din spaţiu ne „ochesc” mereu, arzând, în general, în atmosferă. Din când în când însă un obiect de mari dimensiuni pătrunde prin atmosferă şi creează un impact de mai mari sau mai mici dimensiuni. Să ne amintim de coliziunea din anul 1908 din Tunguska, unde s-au distrus 5.000 km de pădure siberiană, explozia fiind de 1.000 de ori mai puternică decât cea produsă de bomba de la Hiroshima. Asteroidul, ce avea doar câţiva zeci de metri în diametru, ar fi putut rade de pe suprafaţa Pământului un oraş mare. Dar dacă ar măsura peste un kilometru? Cu siguranţă acesta ar putea declanşa un dezastru climatic şi ar distruge recoltele de pe întregul glob! O rocă similară (cu diametrul de 15 km) cu aceea care a distrus dinozaurii în urmă cu 65 de milioane de ani ne-ar distruge şi pe noi.
Cât de plauzibil este acest scenariu? Un obiect suficient de mare pentru a distruge o parte substanţială a Terrei loveşte o dată la un milion de ani. În ciuda zvonurilor, nici un astfel de „proiectil” nu ne ameninţă prea curând, însă nu demult un asteroid ne-a „ras” atmosfera la doar 14.000 km distanţă. Pe de altă parte, cât de siguri suntem de informaţiile pe care le primim?

2. Schimbările climatice, ireversibile
Cel mai rău scenariu, imaginat de Comitetul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC), presupune că temperatura de la suprafaţa Pământului ar putea creşte cu 4-5 grade Celsius până la sfârşitul acestui secol. O astfel de modificare ar duce la o creştere cu jumătate de metru a nivelului mării, inundarea regiunilor de coastă şi a multor dintre oraşele mari ale lumii. În acelaşi timp, o treime din planetă ar deveni deşert şi peste jumătate s-ar confrunta cu secetă. Salinizarea apei subterane va înrăutăţi situaţia. Numai câteva grade în plus la nivel planetar ar pune în pericol de dispariţie între 40% şi 70% din speciile lumii. Studii recente arată că realitatea este mai rea decât pare, iar efectele schimbărilor climatice sunt deja ireversibile.

3. Războiul nuclear
În prezent, în lume sunt peste 23.000 de arme nucleare, din care 8.000 sunt operaţionale, iar 2.000 sunt gata de lansare. Oamenii de ştiinţă au elaborat în anii ‘80 predicţii ce au arătat că praful şi fumul provocate de un război nuclear ar conduce la modificări de temperatură şi precipitaţii nemaivăzute până acum. Se va crea o „iarnă nucleară”. Conform unui studiu al ecologistului Mark Harwell, realizat în 1986, agricultura globală ar fi ştearsă de pe faţa Pământului timp de un an în urma unui astfel de război nuclear, conducând la o foamete devastatoare.
Cât de posibil este? Un război nuclear între două superputeri este mult mai puţin probabil decât era odată însă istoria ne-a arătat, nu de puţine ori, că poate să ne surprindă oricând.

4. Molima
Nimic nu a făcut mai multe victime de-a lungul istoriei decât molimele. Ciuma a omorât mai mult de jumătate din populaţia Europei în Evul Mediu. Iar în 1918, o pandemie de gripă a ucis 50 de milioane de persoane. O epidemie globală a unui virus precum Ebola, cu o rată a mortalităţii de 90%, sau a unui virus rezistent la medicamente poate avea un impact devastator - poate pune punct umanităţii.
Cât de posibil este? Tratamentele împotriva molimelor s-au perfecţionat de-a lungul timpului, dar la fel au făcut şi bacteriile, virusurile şi microbii. În timp ce aşezările umane se extind din ce în ce mai mult, la fel şi elementele patogene cresc. Mai mult de 40 de noi virusuri au apărut din 1970 încoace, inclusiv Ebola sau HIV. De asemenea, pot fi adăugate pe listă şi rezultatele experimentelor cu arme biologice, ce au adus cu ele multe complicaţii.

5. Alte teorii
Există mai multe teorii ce prevestesc distrugerea omenirii. Unele sunt naturale, precum o explozie a unui supervulcan  cum ar fi cel din Parcul Yellowstone, capabilă să modifice clima, sau o emisie de raze gamma dintr-o stea, ce ar iradia periculos Terra. Alte primejdii pot apărea ca urmare a intervenţiei omului. Printre acestea se numără suprapopularea, ce ar duce la o criză alimentară sau dezvoltarea unor tehnologii ce vor pune în pericol viitorul.
Este foarte posibil ca sfârşitul să nu fie adus de una dintre aceste ultime teorii, însă simplul fapt că s-ar petrece ar cauza un lanţ de efecte devastatoare, ce ar accelera ireversibil finalul vieţii pe Pământ.

Fatalitate previzibilă

Mai devreme sau mai târziu, lumea, aşa cum o ştim, se va sfârşi. În circa 5-8 miliarde de ani, Soarele îşi va arde ultimele rezerve şi se va transforma într-o stea roşie gigantică, de câteva sute de ori mai mare decât în prezent. Chiar dacă Pământul va scăpa de la distrugere, atmosfera sa nu va mai permite viaţa.