Main menu

header

de Cristina Tache

- O metodă terapeutică inovatoare

Încă din Antichitate a existat o preocupare deosebită pentru curăţirea intestinală. Un vechi proverb spunea că „moartea organismului stă în intestine” şi constituie un avertisment real pentru era modernă.  Astăzi, colonohidroterapia este o metodă folosită frecvent pentru tratarea celor mai grave boli, dar şi pentru buna funcţionare a organismului. Această terapie este unanim acceptată în SUA, Canada, Elveţia şi practicată în aproape toată Europa. În România, printre puţinii terapeuţi care practică această metodă revoluţionară, este specialistul „Taifasuri” Liviu Buluş.

Clisma cu cafea accelerează detoxifierea
- Ce este colonohidroterapia şi ce presupune această tehnică de curăţare a intestinelor?
- Terapia îmbină metodele medicale alternative cu cele clasice, utilizând laxative şi purgative, combinate cu clisma sau cu colonohidroterapia mecanică. Clisma constă în introducerea a doi litri de apă sărată, ceai de gălbenele şi lămâie dimineaţa, între orele 5:00 şi 7:00, în intestinul gros. Se ţine lichidul  înăuntru zece minute, apoi se elimină. Clisma făcută cu ajutorul unor dispozitive se poate face cu: lapte gras, nutriente, geluri emoliente, bariu, medicamente sau cafea. S-a descoperit că unul dintre beneficiile clismei cu cafea este accelerarea procesului de detoxifiere. Colonohidroterapia este aplicată cu ajutorul unei aparaturi moderne, ce asigură confortul şi siguranţa permanentă a pacientului. Aparatele folosite sunt de ultimă generaţie şi permit dezinfectarea automată, dar şi colectarea mostrelor pentru analize. Pachetele conţin instrumente pentru adulţi, dar şi pentru copii, unguent special, prosoape de unică folosinţă, dar şi arome pentru mediul înconjurător.

Culoarea conţinutului eliminat indică afecţiunea
- Care sunt etapele procesului de curăţare a colonului?
- Înaintea procedurii de colonohidroterapie se face o investigare completă a pacientului. Apoi, trebuie asigurat un spaţiu adecvat, cu o cameră bine aerisită, o canapea specială, un paravan pentru intimitate, o toaletă în apropiere, apă curentă, instrumente de unică folosinţă. Dacă toate aceste detalii sunt puse la punct, se trece la pregătirea pacientului, cu 24-48 de ore înaintea efectuării procedurii. Pregătirea constă în alimentaţie uşoară, hidratare, consum de laxative naturale, evitarea alimentelor ce produc gaze sau fermentaţie (dulciuri, zahăr). De asemenea, este indicată utilizarea substanţelor protective pentru mucus (ulei de măsline) şi a antioxidanţilor (vitamina C, vitamina A, vitamina E). Cu două ore înainte de procedură nu se mai consumă nimic. După aceea se introduce dispozitivul în rect, aplicând unguentul. Se aplică constant un masaj abdominal circular, în sensul acelor de ceasornic, pentru o mai bună evacuare. O sesiune de colonohidroterapie durează în jur de 45 de minute şi se fac maximum două sesiuni pe săptămână. La finalul şedinţei, restabilirea florei intestinale se face prin introducerea unei seringi speciale cu floră saprofită (iaurt, enzime).

- De câte şedinţe este nevoie până la vindecare?
- Numărul şedinţelor efectuate variază în funcţie de tipul de afecţiune. Se fac minimum şase şedinţe pe lună. După terminarea şedinţelor, pacientul este reevaluat prin analize de laborator şi alte investigaţii. În funcţie de culoarea conţinutului eliminat se pot face unele aprecieri: culoarea neagră indică toxicitate crescută, culoarea albă - otrăvirea cu imunosupresive (metotrexate), verde-albastru - chimioterapie, mucus - colită sau diverticulită, verde - maladie hepato-biliară.

„Preîntâmpină producerea de bacterii”
- Care sunt beneficiile colonohidroterapiei pentru organism şi ce afecţiuni pot fi vindecate utilizând această metodă?
- Prin această terapie se evacuează materiile reziduale din pereţii intestinali (mucus, gaze, paraziţi, detritus celular), se previne expansiunea bacteriilor spre ficat şi spre sistemul limfatic, se preîntâmpină producerea de bacterii, a unor gaze toxice precum metanolul ce, ajuns în plămâni, produce halena, se evită alergiile, durerile de cap, iritabilitatea, lipsa apetitului alimentar, scăderea imunităţii. De asemenea, se micşorează  presiunea intraabdominală şi implicit compresia exercitată asupra organelor abdominale învecinate intestinului. Colonohidroterapia are efect de relaxare, acţiune diuretică, creşte diluarea toxinelor din piele, rinichi, intestine. Această terapie vindecă constipaţia cronică, digestia lentă, colonul iritabil, afecţiunile hepato-biliare, respiratorii, cardiace sau venoase. Cei care suferă de afecţiuni genito-urinare, infecţioase, metabolice, dermatologice sau reumatologice pot beneficia de efectele extraordinare ale acestei terapii. Unele dintre cele mai importante aspecte ale acestei terapii sunt prevenirea, şi tratarea cancerului de colon.

„Efectele secundare sunt minore”

- Există efecte secundare ale acestei terapii? Care sunt contraindicaţiile colonohidroterapiei?
- Efectele secundare sunt minore: dureri locale la nivel rectal, iritaţii, disconfort, tensionarea colonului. Terapia nu se recomandă celor care suferă de hemoroizi în fază acută, cancer rectal, insuficienţă renală cronică. Nu pot beneficia de ea femeile însărcinate, cei cu boli cardiace severe sau cărora li se aplică radioterapia pe colon sau abdomen.